TVer TVer komentáře u knih

Ti, co vidí Ti, co vidí J.R. Erickson

Zpočátku jsem byl ahodně zmatená, přelínaly se časové linie, bylo tam hrozně moc postav, bylo to prostě matoucí.
Když už jsem zjistila, jak je to společně přepojené, tak to začalo být zajímavější, ale hned to zase rychle zajímavé být přestalo.

Hororem bych to rozhodně nenazvala, nic děsivého se tam nedělo, zaobcházení s pacienty bylo hrozné, ale v žádném směru to nebyla moc originální dějová linka. Napětí tam také nebylo, bylo jasné, že to skončí happy endom.
Něco té knize chybělo, neumím to přesně pojmenovat, ale něco, co by z ní udělalo knihu zajímavou. Postavy byly všechny poměrně slabé a špatně napsané. Rozhodně jsem ráda, že jsem ji nekupovala.

Každopádně si neumím představit další díl této série, už tato kniha byla víc než bylo nutné.

26.04.2023 3 z 5

Genesis Genesis Chris Carter

Další skvělá kniha od autora. Líbilo se mi to napětí, vše. I když popisy vražd byli někdy moc drsné, i tak to byla skvělá kniha.
Konec mě úplně zaskočil.
Zároveň ale tak nezůstala ani jediná otázka nezodpovězena.

14.03.2023 5 z 5

Nehoda Nehoda Natalie Barelli

Začátek se mi moc líbil, bylo to hodně zajímavé, jenomže to začalo být hodně rychle předvídatelné. Tušila jsem co se stane dál po asi 3 kapitolách, takže mě moc věcí nešokovalo.
Katherine by si měla nechat narůst chrbtovou kost, protože tak slabou hrdinku jsem už dlouho nezažila. Tvrdí o sobě, jak je strašně chytrá a jak je nejchytřejší v místnosti a jak má nos na ty správné příležitosti, ale nedokáže si dát dokopy 2+2, nebo používat google a absolutně se za sebe nedokáže postavit. Kdyby na sebe připla skrytou kameru na 1 den měla by důkazů nad hlavu.....

První věc, kterou měla udělat bylo zajít za právníkem, který by pravděpodobně okamžitě zjistil, že nic tak úplně nesedí.

Zároveň je tak neskutečně naivní, když si myslí, že Mark opustí svou ženu a dají se oficiálně dokopy.

Víc než polka knihy je o tom, jak Katherina upadá a lituje se a neví co má dělat a je vydírána a to stále dokola. Půlka knihy je proto neskutečná nuda.

Když s sebou Katherine konečně nenechá dál zametat, tak si jeden může říct jenom '"Aleluja" a konečně může přestat převracet očima.

Tento rok jsem ještě nečetla dobrý horor a tato kniha mě zklamala, čekala jsem od toho podle recenzí mnohem víc.

09.02.2023 2 z 5

Chata v horách Chata v horách Ruth Ware (p)

Tak tahle kniha se mi moc líbila. Upřímně mám velice ráda veškeré murder mysteries, tu se to ale ještě dalo dohromady se start-upem s aplikací, horami a lyžováním, tak nějak vším co mám ráda.
Líbil se mi pohled dvou různých postav, který se střídal, dělalo to pro mě příběh zajímavější.

Neměla jsem ale moc ráda Liz, její nevýraznost a "lekavost" mě rozčilovaly.

V první polovině knihy jsem netušila, kdo by mohl být vrah, podezřívala jsem v podstatě všechny, ale čím blíž jsme se k tomu dostávali, tím větší smysl to dávalo.
Dobře napsaná kniha s napětím až do konce. Četla se téměř sama, protože jsem prostě musela vědět, co se stalo dál.

15.11.2022 5 z 5

Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

Nečetlo se mi to tak dobře jako první díl. Bylo zde moc obětí, moc "přišli na místo, ale těsně se minuli". Propojení mezi všemi případy a vlastně mezi vším mi připadalo trochu moc přitažené za vlasy. Občas jsem měla v postavách zmatek, bylo jich tam prostě příliš. Jednoduše jsem měla pocit, že toho v této knize bylo všeho až příliš. Uvidíme, co přinese další kniha.

19.07.2022 4 z 5

Manželkou podruhé Manželkou podruhé Melanie Summers

(SPOILER) Kniha se četla poměrně dobře, byla to taková oddechovka. Akorát mám pocit, že na konci jsou přehozené dvě kapitoly, protože to na sebe nenavazovalo a nedávalo to moc smysl, myslela jsem si nejdříve, že Liam už zemřel a Abby se vrátila k rodičům. Jinak ale fajn kniha.

08.07.2022 4 z 5

Jsme poslední Jsme poslední Hanna Jameson

Knihu jsem nedočetla a ani nedočtu.

Nelíbí se mi, težce se čte, je hodně nezáživná, vůbec mě jako čtenáře nechytla. Podle anotace vzadu kniha vypadá skvěle, moc jsem se na ni těšila, ale pak to přejde na vyprávění Jona, který přežil konec světa spolu s dalšími lidmi v hotelu, jeho opisy jsou táhlé a někdy přitažené za vlasy.

Autorka se velice očividně inspirovala Hotelem Cecil v L.A. a jeho temnou historií, zejména případem Elisy Lam, pak také Richardem Ramirezem, kterého autorka zkombinovala s dalším sériovým vrahem Rodney Alcalou.... A to jsem došla ani ne do poloviny knihy. Připadá mi, že autorka neměla v hlavě jedinou originální myšlenku a řekla si, že slepí různé sériové vrahy a děsivá místa.

Jelikož jsem knihu nedočetla, nevím jak skončí, ale předpokládám, že by mě konec zklamal. Už těch asi 150 stran mi připadá jako ztráta času.

07.07.2022 1 z 5

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Martin Lavay

Podrobně popsáno vše, co bylo až do roku 2016 známo o tomto případu. I když už jsem s většinou obsahu byla oboznámena, bylo fajn přečíst si to uceleně, na jednom místě. Co mi ale trochu nevyhovuje je to, že autor používá často na konci věty výkříčník...

13.04.2022 4 z 5

Milý Edward Milý Edward Ann Napolitano

Moc hezká knížka, i když velice smutná. Každopádně se mi líbila a jsem ráda, že jsem ji přečetla.

04.03.2022 4 z 5

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Kniha se mi líbila, i když ze začátku se tam nic moc romantického nedělo. Každopádně předtím jsem četla od autorky cukrárnu v Paříži a tato kniha byla rozhodně lepší. Jediné co se mi nelíbí je, že autorka vykresluje hlavní hrdinku jako puberťačku. Pořád zmiňuje "své hormony", až to v určitém bodě začne být neuvěřitelně otravné. Kniha je ale fajn, je to hodně oddechové čtení a čte se to téměř samo.

03.10.2021 4 z 5

Chůva Chůva Gilly Macmillan

Hodně zajímavá kniha. Nepustila mě od začátku do konce, moc dobře se četla. Člověk při čtení jenom hádá, o co chůvě jde.

28.02.2021 5 z 5

V posledním tažení V posledním tažení Nina Lykke

Ani jsem to nedočetla, nebavilo mě to. Nemám ráda slabé postavy.

29.04.2024 1 z 5

Závěj Závěj C. J. Tudor

(SPOILER) Toto se mi nelíbilo. Chyběl mi nějaký background, nějaké další info. Pohled 3 různých postav byl trochu matoucí, nakonec zjišťujeme, že je to nějak vše spojené (samozřejmě). Žádná z postav není pozitivní, žádná se mi nelíbí. Také mi připadá, že nikdo v knize neudělal jedinou rozumnou volbu, každý se tam jenom ohání zbraněmi.
Hororový aspekt této knihy se vytratil. Necítila jsem to, nebyla jsem u ničeho z toho vyděšená.. Hodně mi to připomínalo Černou zimu od Darcy Coates, akorát že Černá zima byla mnohem lepší a propracovanější. Celá kniha nikam nevedela a v pdostatě nikde nezačala. Přišlo mi to jako plácání se na místě.

29.04.2024 1 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Přesně co jsem chtěla a očekávala.
Romantický příběh s happy endom v prostředí Islandu, který mě okouzlil. Ideální oddechovka.

17.11.2023 5 z 5

Kto druhému hrob kope Kto druhému hrob kope Holly Jackson

(SPOILER) Dost jsem váhala mezi 3 a 4*. Rozhodla jsem se ale dát 3, protože víc věcí mi už v knize připadalo...až moc.
Nelíbilo se mi, co se stalo z Pip, jaký se z ní stal člověk. Rozumím jejímu skepticizmu ohledně policie a spravedlnosti, to ano, ale.... Zároveň jsou zde určité meze.
Nemůže nic nechat být, i když ví, že tím uvádí nejenom sebe, ale i všechny své blízké do nebezpečí. Tady mi už trochu chyběl ten předchozí styl knih, kde byly rozhovory, obrázky. Tato kniha už byla pouze o ní, a to je ok, ale nelíbilo se mi to tak, jak ty první dvě.

Když ji Jason unesl, myslela jsem si, že je to na knihu moc brzo, nebylo to ani polovina knihy, ale pak ta další polovina byla o tom, jak se to snažila zakrýt. Už jen to, že místo toho, aby šla na policii, se rozhodla vrátit a zabít jej. Neříkám, že si to nezasloužil, ale na druhou stranu nikdo nestojí za to, aby se člověk stal vrahem, podle mě.

Kdyby šla na policii, v první řadě, měla modřiny na kotnících a zápěstích od lepící pásky a v druhé řadě měla červenou a oteklou tvář, vytrhané obočí, plešinu ve vlasech. Pokud by v takovém stavu šla na policii, není možné, že by ji řekli, že si to vymyslela. Zvlášť jelikož její DNA a otisky prstů byli po celém kufru Jasonova auta a zároveň se dotkla téměř všeho ve skladu.
Další věc je, že už to jak opisovala fotku diáře Andie, kdy ve velkém záběru byl vidět jemně fialový kartáč hned vedle, a když kolem ní prošla Dawn Bellová, tkerá si hrála s přívěškem, bylo jasné, že Jason je DT Killer. A když si pak přečetla email od Andie, nechápu jak si to mohla pořád interpretovat jako Dana de Silvu. Podezírala ho už potřetí, ale přitom věděla, že Andie žila se svým otcem (logicky), že její otec měl pověst, že byl hrubý, možná i násilnícky, že křičel na svou ženu i dcery..... Dan de Silva byl akorát záletník a na to, že v předešlých 2 knihách přišla na vše co tam bylo, tak mi toto přišlo jako velice nepravděpodobné, že by se zmýlila tak moc. Pokud by se jednalo o Dana, předpokládám, že by to Andie mohla říct alespoň někomu, ale když to je její otec... no...

To jsem ale ještě byla ochotná skousnout, kdo se někdy nemýlí. Ale pak, když se rozhodla Jasona zabít, pretoože policie by ji nevěřila, tak se mi kniha líbila čím dál tím míň. I pokud by jí nevěřila policie tam u nich, mohla by se vždy obrátit na svého otce, který je vlivný a určitě by měl nějaké konexe, takže by Jason nakonec dostali.
A samozřejmě, že by důkazy našli, doteď prostě jenom neměli důvod prohledávat dům Bellových, ale minimálně by našli určitě trofeje, které si vzal od svých obětí.

V neposlední řadě..ten konec.. Ten konec byl, děsný. Pip ze sebe udělal úplného martýra, rozhodla se od všech odtrhnout, s nikým se nebavit. I pokud by měl detektiv nějaké podezření, že Jasona zabila on, neměl absolutně žádný důkaz. Vůbec žádný, takže i kdyby to on věděl, tak to před soudem nikdy nedokáže. A to Pip musela vědět. Zároveň to povídání, že policie musí mít vraha...kdyby to tak bylo, tak by neexistovaly neuzavřené případy.

Každopádně první asi polovina knihy se mi líbila, jak Pip objevovala, že má stalkera a začala po něm pátrat (i když, úplně na začátku Josh zmínil, že jejich dům pozoruje nějaký muž, proč nikoho nenapadlo zeptat se jej na to později? Když už Pip věděla, že má stalkera?? Když si dokáže vybavit kopu věcí spřed 2 let, ale nedokáže si vybavit tuto zvláštní poznámku spřed týdne?? Ok...) a jak se to pak spojilo s pátráním po DT vrahovi... Druhá polovina se mi ale moc nelíbila, nelíbilo se mi, kým se Pip stala, nelíbilo se mi, jak se to na konci rozhodla řešit.....

21.06.2023 3 z 5

Hodná holka, zlá krev Hodná holka, zlá krev Holly Jackson

Opět skvělá kniha od autorky. Moc se mi líbila, příběh mě úplně pohltil.

21.06.2023 5 z 5

Komu hlava sejde Komu hlava sejde Jari Järvelä

Nic moc. Čekala jsem jdy se konečně kniha rozběhne, stalo se to až ke konci. Spousta myšlenek byla načata ale nedokončena. Chyběla mi tam akce. Konec byl takový nijaký. Trochu ztráta času.

18.04.2023 2 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

(SPOILER) Rozhodně to není moje oblíbená kniha od autorky. První část super, nyní a teď pohledy jsou skvělé, to se mi líbilo a vtáhlo mě to do příběhu.

Dále už to ale tak skvělé není, nefunguje zde nějaké budování napětí, prakticky zde žádné není. Děj se trochu vleče a přitom mohla být kopa věcí vysvětlena podrobněji, lépe, autorka tam mohla dát trochu víc pozadí o postavách (např. jsme se nedozvěděli, jak vůbec Finn začal znovu pracovat pro Harryho a podobné malé dějové "díry"). Místo toho mi to připadá, že autorka už tu knihu prostě chtěla mít za sebou.

Co mi vysloveně bavilo bylo odhalení na konci, které se zakládalo na odhalení e-mailové adresy a přihlášení se do schránky. Mělo by to smysl, pokud by Finn otevřel počítač a e-mail a účet, ze kterého mu chodili e-maily by se automaticky přihlásil. Ale to, že zadal e-mailovou adresu a pak uhádl heslo (když adresa končí na @outlook.com) není nějak zvláštní nebo usvědčující důkaz. Takže já nevím, jestli autorka netuší jak funguje e-mail, ale k e-mailovému účtu je možné přihlásit se z každého počítače s internetem, takže za důkaz bych to nepovažovala.

Konec jako taký se mi celkem líbil, věci se konečně trochu vysvětlili, ale zároveň se zamotali, ale nečekala jsem to, takže to se mi také líbilo.

29.01.2023 3 z 5

Království hříšných Království hříšných Kerri Maniscalco

Ze začátku podle mě pomalejší začátek.
Emilia je sice čarodějnice, ale přijde mi, že její schopnosti jsou trochu zbytečné. Neumí se bránit, nezná moc kouzel a mám pocit, že ty co zná tak moc nefungují. Celý život ji její rodina lže nebo neříká věci, které by rozhodně měla vědět.
Některé věci v knize mi zase připadají málo vysvětlené, uspěchané a trochu matoucí. Kdyby kniha byla o trošku delší, ale vysvětlovala by některé souvislosti tak by to nebylo na škodu.

16.01.2023 4 z 5

Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

(SPOILER) Kniha mi nesedla. Ze začátku jsem měla veliký problém se do ní ponořit, začala mě bavit asi až kolem stránky 500, kdy se konečně začalo dít něco zajímavého.

Za začátku se dozvídáme o Gabrielovem mládí, to jak se stal stříbrosvatým a začal bojovat proti upírům, kteří se volně pohybují po zemi. Ano, námět knihy je hodně zajímavý, ale s velice nenaplněným potenciálem.

Nemůžu si pomoct, kniha mi připadá hodně repetitivní v mnohých oblastech, někdy zbytečně až moc brutální a některé dějové linky jsou prvoplánové. Všechno se dozvídáme skrz povídání Gabriela, který je držen upíry v zajetí. Dozvídáme se, že existuje jakýsi Svatý Grál, který má ukončit dnesmrt a zachránit celý svět, zjišťujeme, že Gabriel tento Grál našel a pak zase ztratil a vypadá to, že veškeré vyprávění směřuje k odhalení tohoto příběhu. Na 800 stránkách to nezní jako něco neproveditelného.

Bohužel, tato kniha není samostatná, je to první kniha autorovi nové série, ke které se ale rozhodně nebudu vracet. Máme zde 500 naprosto nezáživných stran a zhruba 300 stran, které "ujdou".

V knize mi nesedla spousta věcí, ale nejvíce mi nesedlo náboženství v knize. Jedná se očividně o velmi málo poupravenou katolickou víru, ale proč ji upravovat, když jsou to pouze velmi malé úpravy a neponechat to jak to. Bylo by lepší, kdyby si autor vymyslel vlastní víru.

Mnoho věcí zůstalo nejasných, nevysvětlených, trochu zmatených. Možná je moje chyba, že jsem netušila, že je to pouze první část série, ale při 800 stranách jsem si opravdu myslela, že jde o samostatnou knihu. Kniha mohla být zkrácena na pouhých 400-500 stran a myslím, že by to dávalo větší smysl.

Na konci knihy se ani nedozvíme, jak ztratil Svatý Grál nebo jak se dostal do zajetí upírů, kde svůj příběh vypráví. Doufala jsem, že jelikož jsou toto dvě otázky, které jsem si kladla napříč celou knihu, budou na konci zodpovězeny. To se samozřejmě nestalo. Konec mě proto nejen zklamal, ale také naštval, jelikož mi přišlo, že jsem promarnila ty 2 týdny, které mi trvalo knihu přečíst, protože mě prostě nebavila a ani jsem nedostala odpovědi na 2 věci, které mě trochu zajímali.

Gabriel samotný jako postava je úplně příšerný. Nějaké pozitivum je u něj vidět až na konci, jinak je to sebestředný, sobecký hrdina honící se za slávou, který si myslí, že všechno ví nejlíp a ještě k tomu je to strašný ochlasta.

Je jasné, že další částí této série si už nepřečtu, nepřečtu si také ani další autorovy knihy, protože jsem ještě nečetla tak špatně napsanou fantasy knihu.

24.12.2022 1 z 5