Usire Usire komentáře u knih

Vetřelec - Probuzení Vetřelec - Probuzení Tim Lebbon

Velmi jsem se bál, aby to nebyl brak a mě se nezměnil pohled na Vetřelce. Nakonec to dopadlo dobře. Děj je velmi akční, atmosféra hutná a vše jak má být. Samozřejmě se dají vytknout některé věci, ale celkově to není špatné čtení.

13.06.2022 4 z 5

Třetí dívka Třetí dívka Agatha Christie

Totální chaos, vůbec jsem se nechytal. Nikde jsem nemohl najít spojovací články a pěkně jsem se v tom plácal. Naštěstí mě můj oblíbený detektiv opět ukázal, jak to bylo doopravdy.

25.05.2022 5 z 5

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda Robert Louis Stevenson

Bohužel jen krátký příběh. Velmi bych stál o větší rozpracování a více děje, líčení experimentů, popis proměny. Prostě a jednoduše román aspoň na 500 stran. Přes své obsahové nedostatky je dílo opravdu nadčasové a dokáže zaujmout.

25.05.2022 5 z 5

Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

Trochu neuvěřitelný příběh, který mi ze začátku zaváněl metafyzikou, ale nakonec se vše vysvětlilo. Pro mne to bylo již dost přitažené za vlasy. Vraha jsem měl tipnutého od začátku, jen motiv jsem měl jiný.

25.05.2022 4 z 5

Hadí doupě Hadí doupě Agatha Christie

Skutečně překvapivé rozuzlení. Sice ve knize je několik náznaků, ale pořád jsem si tu myšlenku nechtěl připustit kdo je vrahem. Není zde žádný známý hlavní hrdina, kterého bychom znali z předchozích románů (osobně mě to trochu mrzí, rád bych viděl např. Poirota jak vše řeší).

21.02.2022 4 z 5

Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Agatha Christie

Recyklace na několik způsobů. Bohužel jedná se o 12 příběhů, které jen zdánlivě tvoří kompaktní celek. Chybí mi větší propojenost, tímto to na mne působí jako nápady na knihy, které nebyly jen plnohodnotně zpracovány.

24.11.2021 4 z 5

Kniha Robinsonů Kniha Robinsonů František Běhounek

Skvělé vyprávění, do kterého jsem se vžil. Povinná četba pro všechny milovníky Robinsona Crusoe.

08.10.2021 5 z 5

Člověk na konci Člověk na konci Michael Crichton

Bohužel kniha není nic přelomového a ani nedosahuje jiných knižních kvalit Crichtona (Kmen Andromeda, Jurský park, Koule, Pojídači mrtvých atd.). Jako detektivka je to velmi podprůměrné čtení. Z vizionářského hlediska tehdejší doby to rozhodně působilo znepokojivě, ale dnes, kdy je počítačová technika už úplně jinde to ani hodnotit nelze. Autor přináší řadu zajímavých morálních myšlenek, nad kterými se čtenář pozastaví i dnes, ty jsou naštěstí nadčasové. Nicméně postavy mi nepřijdou realistické, jejich chování je mnohdy úplně nelogické a obhajovat je, tím, že to je jejich práce či poslaní je z dnešního pohledu směšné.

06.09.2021 3 z 5

Pád Hyperionu Pád Hyperionu Dan Simmons

Důstojné pokračování, ale místy jsem se ztrácel a ani děj mě neoslovil, tak jako v první knize. Místy je kniha skvělá, na druhou stranu jsou tu i slabá místa.

07.07.2021 4 z 5

Vampýři Vampýři Brian Lumley

Důstojné pokračování, které ale nepřekonává první díl. Některé věci nejsou domyšlené, ale ve svižném tempu je člověk lehce přehlédne.

03.06.2021 4 z 5

Rajské fontány Rajské fontány Arthur Charles Clarke

Popisný až vědecky laděný příběh, který člověka vtáhne a nepustí. Jen mě mrzí, že Xenostellaru mohlo být věnováno více prostoru.

06.05.2021 5 z 5

Stromy Stromy Bruno P. Kremer

Je to základní literatura pro poznávání dřevin. Díky formátu a prezentovanému způsobu dřevin je vhodná pro cesty do přírody. Mnoho věcí je pominuto, nebo není zobrazeno, ale vzhledem k formátu a rozsahu to nelze ani očekávat.

03.05.2021 5 z 5

Památné stromy v Čechách, na Moravě, ve Slezsku Památné stromy v Čechách, na Moravě, ve Slezsku Jan Němec

Tohle se mi líbí, protože vás to motivuje se jít podívat ven a ty stromy si najít. Několikrát jsem to tak udělal a pokaždé to byl fajn zážitek + bonusem bylo, že jsem se i něco dozvěděl.

26.01.2021 5 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Povinnost pro každého milovníka HP. Je zde řada zajímavých informací, které v jiných knihách nejsou. Škoda, že nevyšly i další učebnice a příručky z Bradavic.

26.01.2021

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Perfektní kniha ze série Zelená míle, musím se dokopat přečíst si jí konečně celou.

Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

Opět pomalý nájezd na příběh mnohé čtenáře může odradit, ale to je chyba. Pokud tomu dáte šanci, tak kniha je vážně skvělá.

26.01.2021 4 z 5

Nadaný žák Nadaný žák Stephen King

Mistrovské dílo Kinga, kvůli takovýmto knihám stojí ho číst.

Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Jak to všechno vzniklo? Co bylo dál? Odkud byli? To jsou otázky po přečtení Hobita či trilogie Pána prstenů mnoha z nás. Tato kniha na mnoho odpoví a přidá mnoho dalšího.

25.01.2021

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Edgar Allan Poe

Jedna z mála hororových knih, které jsem četl už jako dítě. Tenkrát jsem měl tísnivé stavy a pocity, že objevuji něco zakázaného. Z dnešního dospělého pohledu už to vnímám kritičtěji, ale zase s nostalgií.

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Evidentně poezie není moje parketa, ale vnímám ji spíše jako nucené zlo. Tady mi to nevyhovovalo vůbec.