VendulaB komentáře u knih
Výborná detektivka, velmi rychlá, čtivá, napínavá. Vše působí neskutečně reálně a je zcela uvěřitelné. Autorova bývalá profese je naprosto evidentní.
Knihu jsem si vybrala s ohledem na témata letošní čtenářské výzvy. Četla se dobře, ale byla hodně rozvláčná, výrazné zkrácení by ji prospělo. Neustálé opakovaní popisu poruch chování hlavních hrdinů, stokrát stále do kola. Policisté nepůsobili jako velcí profesionálové, nijak je běžící čas neznepokojuje. Nebylo to úplně špatné, ale pokračovat v sérii nebudu.
Tohle je velmi zajímavá detektivka. Absolutně snese srovnání s těmi severskými, vůbec nepůsobí "česky" , přitom však je zde prostředí Ostravy a Beskyd zachyceno velmi přirozeným způsobem. Při zpětném pohledu souhlasím s tím, že zde bylo zachyceno zbytečně moc policistů a i zápletka byla trochu překombinovaná, při samotném čtení ale vše fungovalo. Výjimečně dobrá kniha.
Příběhy 4 žen, které se díky svému díky svému věnu staly habsburskými nevěstami, žádné z nich však toto spojení nepřineslo šťastný život. Škoda jen, že to autorka vzala "letem světem", mnohé z osudů by si zasloužili samotný román.
Vůbec ne špatná detektivka z atraktivního prostředí, která vůbec nepůsobí "česky", ale naprosto snese srovnání se zahraničními kusy. Zápletka je zajímavá, ale z nějakého
důvodu mně kniha nedokázala zcela zaujmout a pohltit. Ale rozhodně příjemný zážitek.
Výborná čtivá kniha popisující nejen život samotného cara, ale podrobně se věnuje i vzniku terorismu a cestě ruské společnosti k revoluci. Místy možná až moc podrobné, stále však velmi zajímavé. Nechápu jen, proč u nás vyšlo tak mále knih o Romanovcích - mám pocit, že je snad více knih jen o samotných manželkách Jindřicha VIII., než o celé ruské dynastii.
Srdcovka, ke které se ráda vracím. V mnohém příliš naivní příběh, ale líbí se mi místy probleskující ironie. Zajímavý pohled d jiného času a specifické společenské vrstvy.
Typická kniha autorky, která se příjemně čte. Tentokrát mě příběh zaujal hned od začátku a líbil se mi i způsob, jakým se autorka vzdálila z tradiční vesničky. Nicméně při zpětném pohledu působí detektivní zápletka dost slabě a nepříjemnou zůstává nelidská dokonalost inspektora Gamache. Přesto jde určitě o lepší knihu v sérii.
Druhý díl úžasné série. Nemusíte být milovník ani znalec starověkého Říma, abyste byli fascinováni příběhem a dobou, která je zde tak živě popisována. Čtenářský zážitek.
Výborná kniha, prostředí a chování hlavního hrdiny působí neskutečně živě a přirozeně, chvílemi máte pocit, že cítíte puch kalhot a svědění vyrážky - vykreslení hlavní postavy je naprosto geniální. Na konci vám pak dojde, jak smutný příběh to ve skutečnosti je.
Jednoznačně zatím nejlepší díl série, velmi silný úvod. Stále to není tak dobré, jako čínská série, ale tentokrát jsem si četbu vážně užila.
V knize mi zpočátku vadilo neustálé střídání vypravěčů spojené se skákáním do minulosti, postupně se mi však kniha četla lépe a nakonec ve mně zanechala příjemný dojem. Kniha patří k tomu lepšímu, co autor napsal.
Bryndza opět nezklamal, drží nastavenu laťku a jeho detektivky jsou sázkou na jistotu. Jen doufám, že si Erika trochu uspořádá svůj osobní život a v příštím díle nebude pořád jen upracovaná, nevyspalá a hladová. Snad se v soukromém životě pohne dál, stejně jako její kolegové.
Kniha je stejně výborná jako předchozí díly série. Po pravdě mě mrzí, že Jindřich VIII. neměl více žen a že tak jedna skvělá série končí. Celé je to neuvěřitelně čtivé, všechny postavy působí živě a moderně - bezvadný způsob jak poznat nějaké historické období.
Velmi dobrá prvotina nové české detektivkářky, série má velký potenciál. Příběh je uvěřitelný, dostatečně napínavý, policejní vyšetřování působí velmi přirozeně. Lehký problém mám jen s komisařkou Laurou, která mi moc nesedí, ale oceňuji, že byla natolik dobře napsaná, aby ve mně vzbuzovala emoce. Jednoznačně doporučuji.
Velmi zajímavá kniha, na které je sice patrné, že ji nepsala zkušená autorka a i překlad a následná práce s textem nepatří mezi nejlepší, o to přirozeněji a živěji však kniha působí. Popisuje pro čtenáře velmi atraktivní prostředí britské aristokracie, kdy člověk okamžitě pochopí, že pokud se v tomto specifickém prostředí přímo nenarodíte, nikdy do něj nezapadnete. Absolutně jiný a šílený svět.
Obecně považuji všechny Vondruškovy epopeje za skvělá díla, která čtenářsky velmi přijatelným způsobem zprostředkovávají základní pohled do našich dějin. Tentokrát jsem však v knize postrádala lepší vykreslení jednotlivých postav. Působily na mně ploše a nepříliš živě, nedokázala jsem si k nim vytvořit vztah a jejich osudy mi tak byly vlastně jedno.
Hodně dobrý detektivní příběh/thriller z atraktivního prostředí jižního Španělska. Detektiv Mackenzie je velmi zajímavá postava, která by si zasloužila samostatnou sérii příběhů. Osud Any knihu zajímavě ozvláštňuje. Čte se jedním dechem.
Naprosto mistrovská detektivka /thriller. Napínavá od první stránky, jednotlivé postavy a minipříběhy se krásně proplétají, několikrát si už myslíte, že víte, jak to bylo a ono je to nakonec zase trochu jinak. Skvělé.
Zatím jednoznačně nejlepší kniha autorky (3. příběh série), tentokrát je kniha napínavá, čtivá, uvěřitelná. Možná mi chybělo trochu více policejního vyšetřování, kniha byla ve velké míře "pouze" románovým obrazem života na jedné vesnici. Přesto se četla moc dobře a užila jsem si ji.