Venezia komentáře u knih
Som rada, že sú spisovatelia, ktorí sa venujú aj slovenským dejinám. Je toľko námetov a tak málo kníh! Román je o normálnych ľuďoch, ktorí žijú svoj normálny život, len v 14. storočí. Autor nezabudol ani na asi najväčší škandál 14. storočia u nás, keď Felicián Zach napadol kráľovskú rodinu pri jedle, za čo bola celá jeho rodina kruto popravená. Knihu som zaradila k mojim TOP 10 slovenských románov.
Toľko krutosti a nespravodlivosti hneď na začiatku ma tak odradilo, že som knihu začala čítať letmo. Ale vždy keď som sa začítala, zase som natrafila len na násilie. Keby som chcela čítať o násilí, tak si zadovážim príručku kata.
Výborná kniha. Človek niekedy zabúda, že aj géniovia sú ľudia. Archimedes je vykreslený veľmi sympaticky. Súhlasím s hankapimi /až na ten Maják v Alexandrii/.
Veľmi slabá kniha. Všetko je v nej prvoplánové, neprepracované, nedomyslené. Hlavná hrdinka je lekárka a pritom sa o liečení v tej dobe nedozvieme nič, len že je dôležitá hygiena. A scéna, kde ju akože súdi brat je už úplne neuveriteľná. Kruhy v písku je úplne iná kategória.
Pekná knižka vhodná skôr pre tínedžerky. Obsahuje čb fotky, hlavné údaje z egyptských dejín, stručné poznámky a vysvetlivky. Mne sa páčil štýl písania a rozhodnutie Merit žiť normálny život.
Kniha obsahuje sedem poviedok:
1. Záskok pro Sissy /o Sissi a Kataríne Schrattovej/,
2. Královnina smečku psu /o Alžbete I./,
3. Jeden den velkokněžny /o budúcej Kataríne II./,
4. Nevěra po císařsku /o Octavii, Nerovej žene/,
5. Dva pokoje ve Versailles /o Márii Antoinette a madame du Barry/,
6. Císařovna na chvíli /o pruskej kráľovnej Viktórii/,
7. Vzpomínka na Hamleta /o Klaudiovi, strýkovi Hamleta/.
Najvtipnejšia je Jeden den velkokněžny, Daněk určite vychádzal z Pamětí Kateřiny II.
a najzaujímavejšia Vzpomínka na Hamleta, kde Daněk prichádza s inou verziou známeho príbehu.
Ja som najprv videla seriál a potom som objavila knihu, ale vydanie z roku 1995 s fotkami zo seriálu. Odporúčam.
Mám veľmi rada sériu s Falconom, ale táto kniha ma sklamala. Myslím, že v slovenčine vyšla pod názvom Veniec slávy.
Po Roxolane veľké sklamanie. Eupraxia znamená šťastná, ale táto žena nemala vôbec šťastný život. V knihe sa striedajú kapitoly románu s letopismi, za ktoré som dala tie dve hviezdičky. Veľa násilia, žiadna láska - čo je to za život/knihu?
Výborný životopisný román. V slovenčine vyšiel pod názvom Kvet Egypta.
Súhlasím s Renavou. Je to zábavná a poučná kniha, keby o nej vo svete vedeli, už by bola aj sfilmovaná.
Výborná kniha, nielen pre siedmačky. Pri všetkých tých upírčinach a duchárčinach je tu konečne príbeh zo života. Človek si pripomenie, že ešte žijú ľudia, ktorí majú aj iné záujmy a hodnoty, ako najnovšie mobily, počítače, lyže. A Polonemka Klára hovorí roztomilo po slovensky.
Celý názov knihy je Silberputzen. Leštenie starého striebra. Zápisky kvintána Andreasa Pohla, ako i zostavil a pre tlač upravil Pavel Vilikovský. Milá knižôčka s krásnymi starými pohľadnicami. Strávila som s ňou príjemné dve hodiny, polhodinu z toho som sa kochala obrázkami. Zaradila som si ju k TOP 10 slovenských románov.Odporúčam fanúšikom starého Prešporka a posledných rokov monarchie.
Diana bola krásna a inteligentná žena, celý život ju miloval o dvadsať rokov mladší kráľ a rešpekt pred ňou mala aj Katarína Medicejská. A vraj nosila zásadne čiernobiele šaty.
Po prečítaní tejto knihy mi už Alžbeta I. nie je taká sympatická. To, ako sa zachovala ku Katherine Greyovej, je veľmi kruté. Druhý príbeh je o Mary Rogersovej a sirovi Johnovi Haringtonovi. A dozviete sa tiež o prvom splachovacom záchode. Samozrejme odporúčam.
Výborná kniha, čítala som ju už trikrát. Len ten preklad je akýsi "uspěchaný" a v polke knihy sa z Mikuláša stane Nicolaas.
Tiež by som sa šla pozrieť niekam do minulosti. Ale s okuliarmi by som bola nápadná a bez nich by som sa ďaleko nedostala.
Film je hrozný, autor scenára by mal vrátiť diplom z kurzu tvorivého písania.
Podľa mňa najlepšia kniha Hany Zelinovej a radím ju k TOP 10 slovenských románov. Seriál sa mi po prečítaní knihy znepáčil, niekto by mal natočiť poriadny film a zachovať tajomnú atmosféru knihy.
Moja srdcovka. Žáner nie je ľahké presne definovať, je to trochu detektívka, trochu dobrodružný román, trochu paródia a niekedy človek nevie, čo je skutočnosť a čo fantázia. Ku koncu autor trochu stráca dych, ale jemný anglický humor to zachraňuje. Napríklad:
- Jsem doktor filosofie, znalec zbytečných věd a zabývám se vším, so pořádnému člověku ani nepřijde na um.
- Jeho oči byly živější, než kolik je dovoleno oku disciplinovaného Angličana.
- ... proč nějaký hrabě horuje pro /.../ Roberta Fludda, který žil a zemřel tak dávno, že se už na něho právem zapomělo.
- Zpravidla jsem okrádán o tři věci: o cigarety, žiletky a kapesníky. Náboje do revolveru mi neukradli ještě nikdy. /.../ Myslel jsem, že s nimi vystačím na celý život. /.../ Místo revolveru jsem si vzal baterku...
- Když se v noci ve starobylém zámku zjeví duch starého Angličana, pak je všechno v pořádku, na to je člověk literárně připraven.
Na Slovensku vyšla kniha pod názvom Prázdny hrob.
Sedliačka, slúžka, vojakova žena, vdova, milenka cára, matka 12 detí, manželka cára, cárovná - to je v kocke kariéra Marty Skawronskej. Dobrý historický román aj napriek početným posteľovým scénam.
Súhlasím s elisabeth, pekné čítanie. Prvých desať strán som sa zasa strácala ja, ale vydržala som a urobila som dobre. Hlavné postavy sú Tereza, pochádzajúca z moravskej šľachtickej rodiny a poturčenec Kerim. Obaja zažijú veľa dobrodružstiev a musia prekonať veľa prekážok, ale nakoniec všetko dobre dopadne. Keby tak bolo viac historických románov odohrávajúcich sa na Slovensku!
Smutnovtipná paródia na slovenského národného hrdinu plná slovných hračiek a replík, ktoré už zľudoveli. V 80-tych rokoch, keď som mala 10 rokov, sme ju tak často počúvali na platni a čítali, že sme ju vedeli naspamäť. Škoda, že hra je nepreložiteľná, lebo patrí podľa mňa k tomu najlepšiemu, čo Slováci napísali /a nie je toho veľa/. Pripájam pár úryvkov:
VEDÚCI. Kde bolelo, tam bolelo. Bol deň ako každý tretí. Či druhý. V dedine Ťarchová žila jedna ťarchavá žena.
OTEC. Vrchnosť nás utláča. Dane, desiatky, dolníci, králi, esá.
MAMIČKA. Zavše si musím položiť otázku, dcéra moja: ozaj robíme na panskom tak, ako sa má? Robíme celých osemnásť hodín? Nedalo by sa viac?
UHORČÍK. Ďuri, minca - aké i?
JÁNOŠÍK. Napíš groš.
MAMIČKA. Choď
JÁNOŠÍK. A kde mám ísť? Ja mám byť chlap, ja mám byť hrdina, ja mám byť vzor? A vy sa budete doma vyvaľovať na duchnách - a ja prídem o obličky!