Venezia komentáře u knih
Mám slovenské vydanie, je to zaujímavé čítanie o cudzích krajinách a osobnostiach, z dnešného pohľadu len škoda toho velebenia komunizmu a komunistov, ktoré by mi v detstve vôbec nebolo bývalo divné, lebo bolo vtedy všade.
Neviem, či si českí žiaci a ich rodičia uvedomujú, aké majú šťastie, že majú takéto čítanky. Knihy sú nielen pekne urobené graficky, ale obsahujú aj veľa rôznorodých tipov na čítanie, a je veru z čoho vyberať. My na Slovensku takéto šťastie nemáme, bez urážky. Ukážky sú krátke, témy zaujímavé. Vďaka týmto Čítankam som si obohatila nielen domácu knižnicu.
PS1: Škoda, že v Čitankach nie je aspoň pár tipov na slovenskú literatúru, trebárs aj za kapitolou, veď sme boli tak dlho spolu, a objektívne môžem povedať, že v našej literatúre pre deti a mládež sa nájde veľa dobrých kníh.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj: Dekameron, Villonove balady, Romeo a Julie, Na západní frontě klid, Petr a Lucie, 1984, Hrdý Budžes, Bylo nás pět., Tři muži ve člunu, Saturnin.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj: Aucassin a Nicoletta, Cavannovo Písmo, Malvína z Bretaně, Poeova Annabel-Lee, Dracula, Jana Eyrová, Ginzovz báseň Dneska je jasno..., komiks Maus, Lomikel; Muž, který sázel stromy, kréda z Fulghumovej knihy Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj: Vražda Václava, knížetě českého; Čapkova Kniha apokryfů, Tajný deník Adriana Molea, Haškov Školní výlet, limeriky.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj: Noc na Karlštejně, Biblické příběhy, Babička, Ronja, Mikulášovy prázdniny, Boříkovy lapálie, Tom Sawyer, Jak voní tymián, Harry Potter, Dahlove Čarodějnice.
Neviem, či si českí žiaci a ich rodičia uvedomujú, aké majú šťastie, že majú takéto čítanky. Knihy sú nielen pekne urobené graficky, ale obsahujú aj veľa rôznorodých tipov na čítanie, a je veru z čoho vyberať. My na Slovensku takéto šťastie nemáme, bez urážky. Ukážky sú krátke, témy zaujímavé, páčia sa mi krátke medailóny o autoroch aj obrázky obálok kníh. Vďaka týmto Čítankam som si obohatila nielen domácu knižnicu.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj: Kat a blázen, Na západní frontě klid, Hlava XXII, Král Krysa, Deník Anny Frankové, Exodus, Sophiina volba, Pán much, 1984, Sto roků samoty, Pod africkým sluncem, Hvězdy nám nepřály.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj: Tristan a Isolda, Písně žáků darebáků, Petrarcove a Villonove básne, Dekameron, Romeo a Julie, Manon Lescaut, Hrabě Monte Cristo, Anna Karenina, Princ a chuďas, Pýcha a předsudek.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj: Čapkova Kniha apokryfů, Sofiin svět, Tří mušketýři, Farma zvířat, Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda, Horký vítr nad Mississippi/Počuj môj plač, Winnetou, Šimek&Grossmann, Studie v šarlatové, Vraždy podle abecedy.
PS2: K pracovným zošitom a príručkám pre učiteľa sa nemôžem vyjadriť.
Moje naj : Noc na Karlštejně, Jak je dúležité míti Filipa, Tři muži ve člunu, Calvin a Hobbes, Pipi Dlouhá Pančucha, Lassie se vrací, Bella a Sebastián, Knihy džunglí, Kytice, Svatý Xaverius, Harry Potter, Strašidlo cantervillské, Hraničářúv učeň, Saturnin, Hrdý Budžes, Julie mezi slovy, Bylo nás pět, Malé ženy.
Skvelá dobrodružná séria, autor sa asi inšpiroval u Poldarka, Červeného Bedrníka, Hrbáča, Pardaillanovcov, Troch mušketieroch - a nech! (Keby bol autor Američan alebo Angličan, už by bol dávno natočený seriál.) Dobre sa to číta a dej má spád. Hlavní hrdinovia sú bez bázne a hany, sem- tam humor a štipka romantiky. Páči sa mi, že je text bez sexuálnych scén, takže môžu knihu čítať aj deti na zš, a nenápadne vložené vyznania citu Wavesburyho k svojej žene (kniha je v ich-forme).
PS1: Čitatelia veľdiel by mali zostať pri veľdielach a neznižovať sa k tzv. brakovej literatúre a ďakovať nebesiam, že pri čítaní nepotrebujú relaxovať. Bez urážky. PS2: Aj ja som určite nejaké veľdielo prečítala.
Priznávam, kniha sa čítala rýchlo a ľahko. Mne vôbec nevadilo, že sa balet spomínal snáď v každej tretej vete, veď hlavná hrdinka bola baletka a balet bol jej život. Poznám málo ľudí, ktorí tak vášnivo niečo milujú. Ocenila by som, keby autorka napísala napr. viac o balete (nielen vetu balet je môj život), presnejšom rozvrhu školy, koľko hodín trénovali, čo jedia baletky (o palacinkách a croissantoch pochybujem), o pamiatkách Paríža (to naozaj sa len baletí a nič z mesta nevidia?).
Sci-fi nečítam, tak ma aj prekvapilo, že ma kniha zaujala. Dej bežal rýchlo, niekedy ako v rýchliku. Milé boli retrospektívy do 20. storočia, ale trochu mi chýbali hlbšie myšlienky a pocity hlavnej postavy.
Kniha obsahuje 3 poviedky: Dva týždne s televízorom, Dobrodružstvo vo výletnom vlaku, Syrakuzovovci proti Lapinovcim.
Prvé dve sú milé a krátke detektívne poviedky; tretia ma nebavila.
Výborný nápad, ale podľa mňa pridlhé. Stačila by tretina textu. Páčila sa mi epizóda o zbojníkovi, ktorý rád čítal.
Začnem tým, že renesančné Taliansko patrí medzi moje obľúbené historické obdobie, takže som bola zvedavá aj na román o Simonette Vespucci. Bohužiaľ ma nenadchol, nudila som sa.
Autorka priznáva autorskú licenciu, čo sa týka Simonettinho vzťahu k manželovi, Botticellimu i Giulianovi Medici; nezazlievam jej, ako to vymyslela, skôr mi chýbala v príbehu vášeň; aj keď mohla byť skutočná Simonetta nudná, literárna postava Simonetta by nudná byť nemala. Bez ohľadu na to, čo sa hovorí o krásnych ženách. :-)
Navyše ma iritovali posteľové scény a slovo kur*a.
Za mňa ostáva naj knihou z tohto obdobia Život mony Lisy.
Knihu som si požičala z knižnice, lebo je to vraj na Slovensku hit. Mňa kniha nezaujala ani obsahom ani jazykom. Zdá sa mi, že je len o tom, ako koho oženili a koľko mal detí. Ani o živote tej doby sa veľa nedozvieme, napr. čo jedli a ako často; práce, ktoré vykonávali; čo robili radi či neradi, vlastne tam ani veľa citov a pocitov nebolo. Viem, že sa autorka snažila opísať skutočných ľudí, ale mohla niečo primyslieť, ako to asi mohlo byť. Až na pár dejinných udalostí ako keby žili postavy v nejakej bubline, nič ich životy neovplyvní. A veru by bolo o čom písať.
Smutná kniha o smutných životoch.
Od čítania knihy ma najprv odradili malé písmenká a matrioška na obálke. Viete si predstaviť na obálke knihy o Einsteinovi napr. plyšového medveďa alebo luskáčika? Ja nie.
Každopádne ma kniha pozitívne prekvapila. Niekedy som síce mala pocit, že čítam červenú knižnicu (vzťah Sofie s manželom), inokedy som bola v napätí, ako to všetko dopadne (zachraňovanie sestry), a ešte som sa dozvedela rôzne informácie o rôznych osobnostiach a mestách, ktoré Sofia navštívila. Aj keď bolo v románe veľa detailov, niekto by povedal, že zbytočne, vôbec mi to nevadilo a tých 500 strán sa mi zdalo aj málo.
Chaotické, zbytočne vulgárne a rádoby vtipné. Škoda, nápad to bol dobrý.
Mám rada knihy o knihách, tak som nemohla obísť ani túto. Moje počiatočné nadšenie dostalo ranu už dosť rýchlo, v knihe sú chyby, overiť tieto informácie stačí totiž aj na wikipedii, napr. z obdobia života Františka I. urobila autorka obdobie jeho vlády, Henricha II. zamenila za Henricha I. a z Aurory von Königsmarck sa stala milenka Moritza de Saxe (bola jeho matka). Nie som historička ani odborníčka na literatúru, takže očakávam, že sa v knihách dozviem pravdivé fakty, a takto sa moja dôvera o iné informácie v knihe naštrbila. A že ich je. Autorka rozoberá v prológu a 16 kapitolách rôzne typy partnerskych lások vo vybraných francúzskych románoch, niekedy dosť podrobne spomenie obsah, či ľúbostné vzťahy autorov.
Z obsahu: Ábelard a Heloisa; Marie de France; Kňažná de Clèves; Molière a Racine; Prévost, Crébillon ml., Rousseau, Laclos; Julie de Lespinasse; Elisabeth Le Bas a Madame Roland; Constant, Stendhal, Balzac; George Sand a Alfred de Musset; Pani Bovaryová; Cyrano z Bergeracu; Verlaine, Rimbaud, Wilde a Gide; Proust; Colette, Gertrude Stein, Violette Leduc; Simone de Beauvoir a Jean-Paul Sartre; Marguerite Duras; Láska v 21. storočí.
Zhrnutie: ideálna Francúzka je pekná a duchaplná; a manželská nevera je v pohode.
Ešte tipy: o Julie de Lespinasse je román Parížske salóny od Benedeka, o George Sand je komédia Impromptu z roku 1991, o Colette sú tiež filmy.
Ja taká nadšená z názorov pána Čapka nie som. Škola bez zošitov, domácich úloh, testov, maturity, známky len od 1 do 3? To sme zažili za lockdownu a vieme, ako to (negatívne) dopadlo. A že sa žiaci všetko zo všetkých predmetov naučia na hodinách, je poriadna utópia. Uznávam, že učivo je hlavne na základných školách predimenzované a učitelia nie sú ani dokonalí, ani zábavní do popukania a tiež robia chyby.
Autor si aj odporuje, napr. dal domácu úlohu, inak by svoju super aktivitu o Troch mušketieroch nemohol realizovať. Str. 140.
Prekáža mi tiež, že svoje teórie vnucuje všetkým predmetom a na každej hodine. Odporúčam autorovi vyštudovať a vyučovať napr. predmety ako český jazyk a matematika a potom vykázať výsledky svojej učiteľskej práce. Ako sám autor napísal, je flegmatik, a očividne sa to odrazilo aj v jeho učiteľovaní. O zodpovednosti pomlčím, svedčí o tom aj jeho rodinný život, str. 154.
Aby som len nekydala, ako pán Čapek, bolo by fajn, keby sa deti do školy tešili (nielen na kamošov/kamošky) a CHCELI sa niečo naučiť, a aj na stredných a vysokých školách, ktoré ich pripravujú na budúce povolanie. Len si neviem predstaviť, ako by žiaci zvládli sedem hodín denne, päť dní v týždni hodiny plné aktivít a premýšľania. Veď aj žiak je len človek a chce si niekedy v škole odpočinúť .