viperaberus20 komentáře u knih
Skvělý napínavý příběh, na konci velmi dojemný. Nesouhlasím s tím, že je vyprávění příliš zdlouhavé či extrémně mnohomluvné, za mně má každá věta svoji úlohu, někdy téměř básnické popisné obraty drnkají na nejhlubší struny v duši a umožňují si vše co nejlépe představit. Díky právě tomuto stylu psaní jsem knihu po dočtení ještě chvíli držela v ruce a nedokázala ji odložit a celé vyprávění si v duchu ještě zpracovávala. Asi bude nutné, aby každý do knihy nahlédl
Velmi zajímavá kniha, bohužel v praxi většina postupů nerealizovatelných v případě, že se vám narodí dítě s namixovanými agresivními, vzpurnými a zlobivými geny. V takovém případě je směšné nad běsnícím tvorečkem, malým obletovaným faraonem stát a vysvětlovat mu "Ale já jsem teď nespokojena s tím, jak se chováš, mně se to nelíbí". Prostě dítě chytnu, zařvu na něj "Dej pokoj" a odtáhnu jej pryč. Manželé Kopřivovi měli štěstí, že se jim narodilo 5 děvčátek, nejspíše klidných, inteligentních a od přírody intuitivně chápajících, co je správné a co ne. Pak jejich výchovná metoda může být úspěšná. Ze zlobivého kluka by tímto vychovali zlé, sebestředné a v podstatě nešťastné monstrum.
Velké zklamání. Lidé uvažující dnešním způsobem jsou zasazeni do historie a mají jména historických postav. V knize šlo hlavně o výběr manžela a ten napříč celou středověkou společností se neodehrával na základě lásky, lidé byli názoru, že láska a manželství jsou dvě oddělené záležitosti. Že by si měl člověk vzít někoho, ke komu něco cítí, je až záležitost osvícenství. Nechápu ani popis situací, o nichž autorka ví, že se stát nemohly a v epilogu je popírá (dvě osoby se do sebe v tu dobu nemohly zamilovat, protože ženě by byly dva roky...). Po dočtení necítíte žádné emoce jako třeba po dočtení historických románů klasických českých autorů (např. F. Neužil) .
Příběh člověka pohltí od první stránky a překvapivé závěrečné rozuzlení, díky němuž se kniha stává nevšední, mi připadalo uvěřitelné a v té době reálné, najednou vše do sebe zapadlo. Vřele doporučuji!