VítekP. komentáře u knih
Informacemi přímo nabušená kniha. Velké díky Karen Armstrongové jakožto průvodkyní historií a za dopodrobna popsaný nástin vnímání Boha v průběhu věků.
Jestli by si měl člověk přečíst jen jednu knihu o české menšině v Rumunsku, pak je to právě tato. Informačně bohaté a komplexní.
Kniha mi vtipnou formou poskytla základní vhled do této balkánské země. Autorovi se musí nechat, že napsal toto dílo velmi čtivě.
Tato publikace čtivě popisuje rámce definic jako národ, etnicita, kultura a podobně. Obzvlášť se mi líbila pasáž od Miroslava Hrocha, ve které zmíněný historik pojednává o rozdílech mezi etnickou skupinou a národem. I když se mi kniha dobře četla, myslím si, že pro čtenáře nepolíbeného základy antropologie/etnologie to může být trochu oříšek.
Z. Bauman hezky popisuje, jak není problematika migrace černobílá. Od tohoto díla jsem nicméně čekal trochu více. V knize mi chyběl popis a názor autora na cílenou finanční a sociální pomoc přímo v místě konfliktu/problému, který migraci vyvolává. Během čtení mě navíc zmáhala neustálá kritika individualismu a obhajoba principu společnosti. Přesto doporučuji přečíst.
Nemohl jsem jinak, než dát 5 hvězdiček. Ty patří zaprvé autorovi, který dokázal za 2 roky sepsat takovýto informačně bohatý skvost. Muselo být nesmírně obtížné zpracovat Elonův dosavadní životní osud v celé jeho šíři.
Těch 5 hvězdiček nicméně patří i Elonovi samotnému za jeho houževnatost a za to, co všechno vytvořil. Tento svět by potřeboval více takových inspirativních lidí, jako Mr. Musk.
I když jsem nečetl první díl motýlka a rovnou se vrhl na ten druhý, nebyl to pro mě vůbec žádný problém. Velmi poutavé a čtivé dílo, které seznámí čtenáře s životem vězně a vězeňským prostředím v první polovině 20. století.
Tyto věcné a hutné knihy, jako je tato, mám velmi rád. I když mi její přečtení kvůli neustálému dohledávání informací trvalo dost dlouho, rozhodně dávám palec nahoru.
Při poslouchání audioknihy jsem zaslechl pár opravdu zajímavých myšlenek, které mě uchvátily svými jasnými formulacemi. Nicméně pro mě osobně se nejednalo o průlomovou knihu, ale i tak ji všem doporučuji.
Tak to byla pecka! G. Orwell dokázal srozumitelně vystihnout vztah mezi myšlením a jazykem. Tento vztah je v tomto díle promítnut do totalitního světa, který svým nikdy nekončícím dilematem mezi bezpečím a svobodou dělá tuto knihu tolik nadčasovou.
V mém případě se jedná o druhou publikaci zaměřující se na problematiku Ruska a musím říct, že mi Laqueurovo pojetí přišlo komplexní a srozumitelné. Jednu hvězdu však odebírám za poslední třetinu, která pro mě osobně byla méně záživná a nejméně informačně bohatá.
V mém případě se jednalo o první zkušenost s knihou pojednávající o Putinovi či Rusku. Kniha mi přišla věcná a názorově nevyhraněná, což jsem přesně od této publikace chtěl. Navíc forma byla pro mě velmi čtivá a celkově členění obsahu mi sedlo také.
Mám rád, když mi někdo nabourává mou názorovou bublinu. A to se přesně Martinu Schmarczovi podařilo. Obzvlášť se mi líbila počáteční "teoretická" část esejí se zajímavými myšlenkami, které mě obohatily. V "praktické" části jsem si rád vyslechl pádné argumenty autorových názorů a porovnal s názory vlastními. V některých situacích jsem však měl pocit (není jich však mnoho), že si některé myšlenky trochu protiřečí.
Prezidenti rozdělené Ameriky je má vůbec první přečtená kniha pojednávající o hlavách státu USA. A musím říct, že kniha splnila všechna má očekávání. Každá kapitola daného prezidenta obsahovala jak jeho osobní život, tak i popis prezidentství a potřebný historický kontext. Díky tomu bylo pro mě čtení této publikace srozumitelné a velmi obohatilo mé znalosti z americké historie.
Svižné, zábavné, odlehčené ... Skvělá forma, jak čtenáře seznámit s touto částí kavkazského regionu.
Dílo svým přátelským stylem otevírá téma Gruzie a Arménie a poskytuje základní informace, od kterých se čtenář může dobře "odrazit" a následně, v případě zájmu, rozvíjet znalosti o těchto dvou zemích.
Když jsem si tuto knihu zakoupil, očekával jsem od ní trochu něco jiného (podrobný vývoj situace ohledně Brexitu za posledních 5 let). Místo toho však kniha nabídla základní diskurz o historickém vývoji Britských ostrovů.
Nicméně právě díky tomuto zpracování má kniha mnohem vyšší přidanou hodnotu, než kdyby se jednalo jen o pojednání posledních pěti let. Autor v textu dává do souvislostí historické události, které se zrcadlí v dění v mnou zmiňovaných posledních pěti letech.
Díky tomu čtenář lépe pochopí, z jakých důvodů k Brexitu opravdu došlo.
Velmi zajímavá kniha, u které jsem však velmi brzy narazil na neznalost základního pojmosloví Pierra Burdieua (na což naráží uživatel "dedliipf" v komentáři níže). I přes místy velmi odborný styl psaní se kniha četla dobře.
A jedna věc, před kterou smekám nejvíce: opravdu jsem měl pocit, že se spisovateli (ač muži) podařilo vystoupit ze zažité struktury myšlení a z vrtulníku nezaujatě nahlížet na problematiku nadvlády mužů a tento fenomén popsat v celé své šíři.
Klobouk dolů před obrovským rozhledem J. Gopala. Na druhou stranu mám výhrady k formě - některá souvětí řádně prověřila mé znalosti větné skladby a dala mi pořádně zabrat. Nebojím se přiznat, že některé věty jsem prostě nerozluštil.
Mám proto pocit, že by kniha byla po zpřehlednění vět a absencí občasných emočních výlevů čtivější a tak o 50 stran kratší.
Za mě nicméně obohacující dílo, které zpestří kdejakou knihovnu nejen svým grafickým ztvárněním pevné vazby.
Průkopnická kniha z 90. let minulého století, která našincům v Česku nastínila tématiku a přístup lingvistické antropologie. Toto téma je srozumitelné podané, navíc proloženo zajímavými výzkumy z historie.
Pomalý a rychlý čas - akcelerace globalizace a pokroku - přetlak informací.
O tom všem a dalších věcech souvisejících píše autor v knize, která svou šíří obsahu výrazně předčí šíři v počtu stran.
Heslovitost mé první věty tohoto příspěvku prozrazuje, že i já jsem otrokem času - i já jsem součástí a spolutvůrce tyranie okamžiku.