Vknihách Vknihách komentáře u knih

Královna Tearlingu Královna Tearlingu Erika Johansen

Síce nečítam anotácie, ale do knihy som išla s tým, že to bude fantasy. Síce tam boli fantasy prvky v podobe bosorky, magického náhrdelníku a podobne, no zaskočilo ma, keď sa začali vynárať prvky a nápovedy, že ide aj o dystópiu. Mrzí ma, že toto autorka vôbec buď nepremyslela alebo schválne nijako nerozvíjala. Spomenula párkrát PRECHOD a pripomienky nášho terajšieho sveta- napríklad knihy, ktoré v Tearlingu takmer nikto nepozná,ale hlavná hrdinka zbožňuje Tolkiena,Rowlingovú a Austenovú.
Mne osobne sa knižka páčila od prvých stránok, ale mala som problém s tempom čítania... Žiaľ, pri niektorých knihách to tak je. Aj keď ma bavia, čítajú sa mi hrozne pomaly a bolo to tak aj pri tejto knihe. Veľmi sa mi páčil svet,v ktorom sa príbeh odohrával, páčila sa mi hlavná hrdinka a niektoré vedľajšie postavy- strážcovia kráľovnej boli natoľko oddaní až som žasla... Erika krásne opísala aj záporné postavy a ich vlastnosti. Vlastne doteraz som nepochopila,prečo kráľovná susednej krajiny"čarodejnica" vzbudzovala toľký strach (teda okrem toho, že zneužívala otrokov nie len na prácu).
Trošku chaoticky mnou popísaná kniha,no čo potrebujete vedieť je, že je skvelá! Naozaj! Páčil sa mi koniec,úplne ma navnadil na pokračovanie, pričom som zatiaľ ani neskúšala zisťovať, či je vôbec preložené... Úprimne dúfam, že áno a verím, že autorka sa trošku rozpíše aj o spomínanom prechode a ozrejmí viacero iných vecí.
Napriek ALE, s ktorými som sa pri čítaní stretla, mi nedá inak ako hodnotiť plným počtom.

20.08.2021 5 z 5

365 dní 365 dní Blanka Lipińska

Príbeh Laury a Massima sa začal únosom. No ešte tu bolo predtým pár strán, kde sa nepoznali a hneď na druhej strane bola erotická scénka, čo mi doslova vyrazilo dych. V anotácii sa tiež hovorí o tom, že Massimovi sa snívalo o žene a keď uvidel Lauru, musel ju mať. Som naozaj smutná, že to nebolo nijako vysvetlené. Autorka sa spoľahla na to, že čitateľ uverí komatickému snu a úplnej náhode, že vyfantazírovaný človek je reálny. Celkovo má Lipinska veľmi dobrý štýl písania, sadol mi a príbeh sa čítal doslova sám. Priznávam, že Massimo mi bol oveľa sympatickejší aj keď bol mafián(a nie preto, že bol typický knižný alfasamec) ako Laura. Ona bola chodiaca reklama na značkové oblečenie a alkohol. Poznáte tú starú známu pravdu, že niekedy je menej viac? Tak u Lipinskej to určite nehrozí, pretože aj keď to bolo veľmi dobré čítanie,knihu som si užila, no Blanka použila všetko čo ju napadlo v prvej časti. Naozaj všetko! Ak čítate romanticko-erotický žáner, tak tie zápletky si viete predstaviť, domyslieť čo bude nasledovať, no určite vás ani v zlom sne nenapadne, že všetko bude napchaté do jednej knihy- mafiáni, vraždy, únos, znásilnenie, tehotenstvo, súrodenecké a rodinné vzťahy, bývalí milenci, bývalí priatelia, exmilenky... určite som na niečo zabudla, ale bolo tam naozaj všetko... Preto musím čítať ďalšiu časť! Som zvedavá, čo Lipinska ešte nepoužila, pretože mne naozaj nič nenapadá… Z knihy nepadnete na zadok,ale priemerná rozhodne nie je. Skvelá jednohubka, u mňa na dva dni-ideálna na horúce letné dni.

20.08.2021 4 z 5

Na hraně zapomnění Na hraně zapomnění Jessica Ann Redmerski

Krásna žena na obálke, ktorá predstavuje hlavnú hrdinku. To sa mi páči. Čo sa mi ďalej páčilo, bol úvod knihy… parádny! Potom nasledoval útek z domu(hlavná hrdinka mala 20 rokov, takže žiadne následky v podobe domáceho väzenia nehrozili),cesta autobusom...a konečne Andrew:) kniha bola písaná dvomi rozprávačmi, čo milujem. A bez hanby priznávam, že ma vždy oveľa viac baví nahliadnuť do hlavy muža (ja vieeeem, stále to je hlava autorky- ženy, ale aj tak!). Camryn mi šla druhú polku knihy trocha na nervy. Za to Andrew to krásne vyvažoval...ich spoločné doberanie, dialógy, otvorenosť mi bola veľmi sympatická,no aj tak bol Andrew moja obľúbená postava:)o dôvodoch Camryn, prečo sa bála zblížiť s Andrewom,sme vedeli už od začiatku. Ale stále to omieľať?! príťažlivosť proste nezastavíš silou vôle.m.Pár krát som knihu odložila- musela som. Proste ma niektoré úvahy hlavnej hrdinky nebavili. Stále som dumala, prečo je Andrew aký je! Nejeden moment v jeho rozprávaní ma prinútil vymýšľať si vlastné dôvody...aj som bola blízko,no nakoniec to nebolo vôbec dobré! 'řvala jsem jako želva'. :'(

20.08.2021 4 z 5

Spútaná Spútaná Sylvia Day

Tak, v prvom rade vrelo neodporúčam všetkým vyberavým čitateľkám tohto žánru, pretože tu nič nové nenájdete, je to klasický príbeh dominantného muža a dovolím si tvrdiť, ješitnej dospelo správajúcej sa ženy...napriek tomuto klišé stereotypu, sa mi kniha čítala veľmi dobre, zvládla som ju za dva dni. Na scénu vstupujú nové postavy, samozrejme prejavuje sa žiarlivosť hlavných postáv. Máme tu aj konečne odhalenú temnú minulosť Gideona, konečne sa zveril Eve, čo je fakt fajn, ale veľmi im to v úprimnosti nepomohlo. Medzi sebou majú stále kopec tajomstiev. Veľmi sa mi páčila záverečná zápletka, aj keď bola predvídateľná už asi v polovici knihy. Záverečné odhalenie ma fakt šokovalo, a čo je dosť zvláštne, že autorka čitateľa nenavnadí na ďalší diel tým, že by zatajila rozuzlenie drámy a nechala si to na ďalšiu knihu. Ona vám to proste vykváka,ale napriek tomu vo vás vyvolá zvedavosť a núti vás čítať príbeh ďalej.Hlavná hrdinka mala spolubývajúceho bisexuála, stane sa mu veľmi nepríjemný incident. Síce je promiskuitný (to mne na ľuďoch prekáža, pokiaľ sa tým dokonca prezentujú,aj keď je to ich vec),ale ako človek je skvelý, obetavý a vo vnútri utrápený,naozaj mi ho bolo veľmi ľúto. Som zvedavá aké habaďúry si na mňa prichystala Sylvia v 3. časti

26.07.2021 5 z 5

Síť snů Síť snů Petra Kubašková

Príbeh ma veľmi bavil od začiatku. Skutočne,od prvých strán som sa začítala a hltala tento mysteriózny, duchársky, ezoterický, čiastočne aj krimi príbeh, v ktorom sa krásne vyvinula aj ľúbostná linka. Tiež tu máme rodinné tajomstvo a nie najlepšie vzťahy, ktoré Monike nahrádza silné priateľské puto s bratranca a kamarátky zo strednej školy. Príbeh krásne plynul,ani chvíľu som sa nenudila a autorka vyskladala náročné zápletky! Naozaj, klobúk dolu a isto po Kubaškovej knihách siahnem kedykoľvek bez zaváhania!

01.04.2021 5 z 5

Noc, ktorá mi zmenila život Noc, ktorá mi zmenila život Lina Elys

Prečítala som si pár strán. Okamžite ma príbeh vtiahol do deja a už po pár stranách som zatajovala dych. Od začiatku to nie je príjemné čítanie.

Rozprávačmi príbehu sú Adam a Anna. Ich časti sa striedajú s kapitolami. Je to veľmi príjemné spestrenie,lebo vidíme tie isté udalosti z dvoch odlišných uhlov pohľadu. Každý z hlavných postáv má svoje traumy,s ktorými sa musí vysporiadať sám a zároveň sa s nimi túži podeliť.

Veľmi ma zaujímalo ako sa autorka popasuje s témou znásilnenia a následným vyrovnávaním sa s touto skutočnosťou nie len traumatizovanej ženy,ale aj jej rodiny a priateľov, pretože takéto niečo nezasiahne len obeť,ale aj široký okruh blízkych. Musím uznať, že táto téma bola zvládnutá skvele. Takisto vzťahy medzi jednotlivými postavami, rôzne detaily v deji…Celkovo bola kniha spracovaná veľmi dobre,písaná čtivo,pútavo a vyvolala vo mne nejednu emóciu, čo sa mi pri knihách až tak často nestáva.
Autorkinu prvotinu s čistým svedomím môžem odporučiť milovníkom napätia s nádychom romantiky.

09.07.2020 4 z 5

Sviňa Sviňa Arpád Soltész

Ja sa v politike neorientujem. Je to pre mňa španielska dedina(asi rovnako ako technika????‍♀️). Mala som však nutkanie siahnuť po (audio)knihe, pretože som názoru, že kniha je vždy lepšia ako film. Áno,najprv som videla film a následne siahla po audiovke. Neľutujem, pretože som sa lepšie vedela orientovať v postavách,aj keď v knihe je postáv viac a dej je určite zasadený do širšieho časového pásma,alebo aspoň detailnejšie opísaný,ako bolo vo filme. Uznávam, výber hercov sa mi naozaj vo filme páčil, no dušu tejto audioknihe dal charizmatický Peter Kočiš. Jeho prednes bol dokonalý a "chraplak", ktorým mi prečítal riadky z knihy,tam zapasoval ako "riť na šerbeľ".Vrelo odporúčam každému čitateľovi, ktorému nie je jedno, čo sa nám deje pod nosom.Ja viem, celé je to fikcia????.Ako sám autor tvrdí

03.06.2020 5 z 5

Macocha Macocha Tatiana Michalková

Sama autorka na začiatku knihy píše, že život Edit ju inšpiroval,nie je úplne pravdivý a veľa skutočností je vymyslený. Do akej miery? Pretože ak by aj len polovica z tohto príbehu bola pravda,je to až neuveriteľné. Nemám na mysli samotný príbeh,ale situácie, ktoré sa reálne môžu denno denne odohrávať aj pred našimi nevšímavými očami. To,ako inštitúcie uveria pozlátku, ktoré im predostrie dobrý manipulátor a neprešetria podnety, ktoré sa opakovane stretávajú na stoloch úradníkov. Stačí zavrieť zložku a povedať,skutok sa nestal... aké typické! Príbeh Edit vekom nejemnie, nezažíva vždy lepšie a lepšie obdobia. Po každom slnečnom dni, príde hustý lejak, ktorý odplaví aj malú nádej na lepšie zajtrajšky. Silný príbeh o životných skúškach a neuveriteľnej sile osobnosti...naivite a odhodlanosti, láske a strate, túžbe a odopieraní... Úplne ľahkučko písaná kniha s ťažkou témou. Proste nemáte šancu odtrhnúť sa od príbehu a stále veríte, že už nič horšie prsť nemôže. A čo je podľa mňa obrovské plus, toto vydavateľstvo si na korektúre dáva neuveriteľne záležať. Žiadne chyby,preklepy...

19.05.2020 5 z 5

Kráľovstvo podsvetia. Druhá časť Kráľovstvo podsvetia. Druhá časť Leshiana Višňovská

Ak som pri predošlej časti dilógie Kráľovstvo podsvetia napísala, že mi štipka k dokonalosti chýbala, tentoraz po mne autorka hodila XXL balenie pomyselného korenia a ukázala mi, že úvod série bol len Višňovskej rozbeh. Nielenže Kassianovo správanie bolo horšie, ale aj celkové zápletky, dramatické zvraty a scénky prekypujúce vášňou(vraj ich Leshiana nerada píše- tak toto fakt neveríííím!!!) boli perfektné.

Ale poďme pekne poporiadku. Epilóg pilotnej časti série nám poskytol dychberúce odhalenie. Tento diel hneď v úvode napovie, ako sa Kassian dostal do role obávanej hlavy mafie. Je ťažké niečo prezradiť a pritom neprezradiť nič tým, ktorí ešte sériu nečítali a zvažujú, či sa oplatí. Za mňa sa veru rozhodne oplatí. Aj taká Amo Jones, vraj kráľovná dark-romance, by sa mohla priučiť. Leshiana mala všetko perfektne premyslené. Mnohé nezodpovedané i načrtnuté situácie boli dotiahnuté do najmenšieho detailu a presne tak to mám v obľube. Vivian sa so svojimi vnútornými monológmi krútila stále v tých istých pocitoch, kupodivu mi to vôbec neprekážalo. Autorka ma len utvrdzovala v tom, že Viv nie je žiadna hlupaňa. Presne si uvedomovala, čo od života NEočakávať, ale brala, čo sa jej ponúkalo navzdory bolesti, o ktorej vedela, že ju neminie. O Kassianovi sme sa naozaj dozvedeli viaceré kľúčové momenty z jeho dospievania, prečo sa z neho stal obávaný bezcitný(?) muž. Budete ako Vivian, milovať ho napriek všetkým jeho hradbám vybudovaným okolo srdca. Veľmi som im obom fandila a dúfala, že autorka im dopraje spoločný život, ale… či to tak naozaj bude, si musíte prečítať. Za záver autorke tlieskam, nedokázala som knihu pustiť z rúk, aj keď mi hlava padala od únavy(a to som schopná knihu odložiť aj 20strán pred koncom!).

Ja budem netrpezlivo vykúkať ďalšiu autorkinu knihu, lebo toto je presne moja šálka kávy- štýl písania, zápletky, postavy, ich uveriteľné myšlienky aj skutky. Som zvedavá s čím novým Leshiana príde. Teším sa.

07.11.2024

Dcéra snehu Dcéra snehu Eowyn Ivey

… depresia, mágia, nádej…

Z prvých strán šla taká extrémne silná depresia… autorka ju opísala priam hmatateľne. Pochmúrne prostredie Aljašky, treskúca zima, hlavné postavy, ktoré sa vzájomne odsudzujú, každý si nesie svoje výčitky a vinu…

Netrvalo dlho a Jack s Mabel sa chytili záblesku nádeje. Najprv k dievčatku zo snehu, potom skutočnému(?), a v neposlednom rade im nádej dodávali aj novozískaní priatelia, rodina žijúca na opačnom konci osady vybudovanej na úpätí aljašských hôr.

Priznávam, príbeh je magický, citlivo písaný, zároveň drsný, podmienkami neľahkého života, dá sa povedať, na pokraji divočiny. Príchodom tajomného dievčatka mi ale stále ČOSI v príbehu nesedelo.

Prepojenie ruskej ľudovej rozprávky a Dcéry zimy bolo krásne. Na jednu stranu sa to prepojenie dalo logicky vysvetliť, na druhú tam boli rozpory- detaily, ale predsa. Počas celého čítania mi vŕtalo v hlave- je alebo nie je skutočná? Dokonca aj teraz, mesiac po dočítaní, si stále nie som istá XD. Patrím ku skupine čitateľov, ktorí nemajú radi, ak si musia domýšľat, či vytvárať vlastné závery. Mám radšej priamosť autora, tzv. povedať všetko “polopate.

Miatla ma tiež priama reč. Niekedy bola písaná kurzívou, inokedy úvodzovkami. Ak sa teda takto píše magický realizmus, asi nebudem veľký fanúšik :/ nečudo, že aj zo záveru som zostala zmätená ako srnka pred reflektormi auta.

Aj keď mňa príbeh nenadchol ako som očakávala, napriek tomu ho vám odporučím, najmä ak máte radi knihy, ktoré pohladia dušu, dodajú nádej, že občas sa aj zázrak môže udiať, stačí veľmi chcieť, túžiť, priať si…

01.10.2024 3 z 5

Layla Layla Colleen Hoover

…epický ľúbostný príbeh?…

Odpoveď na túto otázku zistíte, keď si knihu LAYLA prečítate. A že ja vám ju vrelo odporúčam, isto nie je prekvapivé…

Od autorky toho síce veľa prečítaného nemám, ale dovolím si tvrdiť, že každý román Hoover je iný. V Layle Colleen nestavia základy na ťažkých životných osudoch a útrapách postáv. Tu si autorka vybrala ľahkovážnu, bezstarostnú Laylu a flegmatického Leedsa. Ich vzťah, dalo by sa povedať, vzbĺkol láskou akosi prirýchlo, čo sa však na vymedzený čas spoločne strávených chvíľ dá pochopiť. Do vzťahu sa vrhli po hlave a fungovalo im to. Až do momentu tragickej udalosti, kedy sa všetko zmenilo.

Zmenila sa Layla, zmenil sa Leeds. On svoje postavenie vo vzťahu už vnímal len z pozície opatrovateľa a ochrancu. Pomôže návrat na miesto ich zoznámenia v prinavrátení vzájomnej lásky, porozumenia a vášne?

Pri mnohých recenziách som sa dočítala, že ide o psycho, brutál či dokonca volovinu. Po prečítaní chápem, prečo kniha čitateľom nesadne. Ja sa vám posnažím v stručnosti priblížiť, prečo ju milujem.

Celý dej je rozprávaný z pohľadu Leedsa, čo nie je celkom bežné, ak je autorkou príbehu žena. Kapitoly sú pretkané občasnou “kapitolou s názvom ROZHOVOR. O rozhovor naozaj ide. Zmätok a otázky typu- čo sa to, do kelu, deje?!, sa prečítanými stranami budú len znásobovať, avšak majú nedozerný význam a v konečnom dôsledku uznáte autorke perfektný ťah.

Tento nezvyčajný romantický príbeh, do ktorého autorka vsadila paranormálne javy, okorenila ďalšími ženskými postavami. Po unáhlenom začiatku, som si vravela, aký je Leeds starostlivý, až úzkostlivo dbá na pohodlie a bezpečnosť Layly. Postupne som si začala všímať, aký je citovo nestály. Avšak, ak pri Leedsovi nehodíte flintu do žita, verím, že vám postupne všetko odhalí. K mojej spokojnosti, napriek pár predvídateľným zvratom, záver autorka domyslela bravúrne. Vskutku, posledné strany som “brala jedným dychom, celá napätá, nedočkavá.

Veľkým plusom je, že poväčšinu čítania sa u mňa objavovali zimomriavky, aj v letných horúčavách, čiže Colleen sa majstrovsky pasáže s nadprirodzenými javmi vydarili. Za mňa ďalšie dielo Hoover, ktoré má špeciáne miesto v mojom srdci i na poličke.

24.08.2024 5 z 5

Rozalína, červená víla Rozalína, červená víla Daisy Meadows

… rozkošné, čarovné, napínavé…

Prvý diel série o dúhových vílach si moja Pauli požičala z knižnice. Keďže doma máme Hanku, baletnú vílu, ktorá je 22. zo série o maličkých vílach a Pauli Rozalínu našla pri potulkách v detskom oddelení knižnice, musela ju mať. Teraz máme doma požičanú tretiu a štvrtú časť, snáď vyňúrame aj druhú, pretože príbehy na seba nadväzujú.

Príbeh je naozaj vhodný pre dievčatká, ktoré si ho dokážu prečítať samy. Hlavné hrdinky sa zoznámia počas plavby loďou na dovolenku. Na ostrove zažijú nemalé dobrodružstvo pri záchrane víly. Rozalína však nebude jedinou rozprávkovou bytosťou, ktorú spoznajú. Dievčatká budú musieť preukázať svoju odvahu, prekonať strach a obavy.

Na to, že je knižočka útla a obsahuje jednoduché čiernobiele ilustrácie, čiže aj s tým textom by sa 8-ročné slečny ľahko popasovali, v sebe ukrýva pekný príbeh. Pauli si ho nečítala sama, pretože má rozčítaný komix, ale chcela, aby sme si Rozalínu prečítali pred spaním. A veruže za dva večery sme to zvládli. Príbeh prečítaný raz-dva Pauli zaujal natoľko, že nás budú pani knihovníčky poznať aj po mene, keďže v knižnici budeme každú chvíľu prahnúť po nových dobrodružstvách Tiny a Rebeky.

V sérii Čarovná dúha je 7 príbehov, 7 víl vo farbách dúhy.

13.07.2024 4 z 5

Spaľujúca vášeň Spaľujúca vášeň Julia Quinn

…smutné, krásne, vášnivé…

Na príbeh Francescy Bridgertonovej som bola veľmi zvedavá. Nielen kvôli hriešnemu názvu, ale najmä pre tajomno, ktoré túto sestru, v poradí šieste dieťa lejdy Violet Bridgertonovej, obklopovalo. V predošlých častiach sme postupne spoznávali celú famíliu, a to nielen prostredníctvom hlavných postáv jednotlivých častí. V každej knihe sa čo-to odhalilo o súrodencoch, či ich rodičoch tejto, v spoločnosti veľmi obľúbenej,početnej rodiny. No o Francesce bolo známe len to, že sa vydala a odcestovala s manželom na jeho panstvo do Škótska.

Spaľujúca vášeň panovala medzi manželmi z Kilmartinu len krátko. Zaúradovala neznáma choroba(ktorá je, mimochodom, ako jedna z viacerých, opísaná v závere knihy, čo považujem za obrovské plus. Vidno, že autorka nestrieľala “od boku, ale poctivo študovala rôzne choroby a ich liečbu 18. storočia) a Francesca ovdovela. Dúfala, že bratranec jej manžela Johna, jej bude oporou. No bol ňou naozaj?

Quinnová opäť raz vytvorila perfektný príbeh. Chcela by som zažiť Juliinu knihu, pri ktorej by som sa nudila. Samozrejme, je to dosť nepravdepodobné. Autorkin štýl, humor i nečakané(a dokonca aj tie očakávané) zvraty milujem. Lahodí môjmu čitateľskému vkusu či už opismi prírody, dobových večierkov rovnako, ako dialógmi a opismi pocitov postáv( v neposlednom rade, vášnivými pasážami).

Je mi jasné, že v dobe, kedy sa odohrávajú príbehy lásky súrodencov nebol ľahký život, no pri Quinnovej snívam ´o svojom´18. storočí. Mám pocit, akoby sa osudová, verná láska zjavila komukoľvek sčista-jasna a chcem veriť, že to tak naozaj bolo. Práve pre to, ako vie autorka príbehy podať, jej knihám verím od A po Z. Fantazírujem o tom, že Bridgertonovci, lady Danburyová aj Featheringtonvci boli skutočné postavy londýnskej smotánky. Neberte mi ilúzie, prosím.

Malý detail, ktorý mne neušiel je:
Ako to je vlastne s gardedámou? Je potrebná, či nie? Pochopia isto všetci, ktorí najmä túto časť čítali. Ale keby gardedáma zavadzia, len ťažko by sa v Škótsku odohrali tie správne načasované elektrizujúce situácie plné vášne. Na druhú stranu, škoda toho, že si pravidlá spoločenského správania autorka trošku prispôsobila, veď ide o česť, ktorá v tých časoch znamenala viac ako majetok(a to už je čo povedať).

Michael Stirling, bratranec grófa z Kilmartinu, k svojej priateľke Francesce prechovával zakázané city. Práve na tomto Julia vyskladala príbeh zakázanej lásky. Šlo najmä o lásku k zosnulému, výčitky svedomia, úctu k rodine a v nemenej dôležitých spoločenských a morálnych zábranách. Rozpoľtenosť postáv gradovala a to, či a ako láska zvíťazí si prěcítajte sami. Oplatí sa ;)

03.07.2024 5 z 5

Strach Strach Olívia Sweet

Dovolím si tvrdiť, že nová slovenská autorka Olívia Sweet ešte poriadne namúti vody v knižnom svete. V žánri romantiky a jej podskupín (ako dark romance a pod.) je Olívia mojím objavom tohto roka, aj keď je len apríl.

Začnem asi tým, že prednedávnom som sa s niekým rozprávala o tom, že táto kniha je sklamanie. Keďže má Strach na obálke uvedené, že ide o Dark Romance, údajne je to darkromance bez romance. Z môjho pohľadu však toto tvrdenie naozaj nie je pravdivé. To, že kniha neobsahuje sexuálne scény je fakt. Aj keď… To však neznamená, že romantika chýba. Práve v tomto tkvie jedinečnosť a originalita tejto autorky. Napísala tak hlboký, citlivý príbeh bez použitia sexuálnych scén, ktoré naozaj z môjho pohľadu absolútne neabsentovali. Práveže by pôsobili absurdne. Sweet vytvorila skutočné, dychberúce emócie, ktoré som dokázala prežívať nielen s Annie, ale aj vedľajšími postavami. Niektoré som mala chuť zahrdúsiť a nie pri každej postave som si istá, či je naozaj kladná, napriek zdaniu pomoci alebo má nejaké vedľajšie úmysly. Keďže tu máme viacerých rozprávačov a máme možnosť vidieť situácie z rôznych uhlov pohľadu, čo je na knihách naozaj zbožňujem, okrem Annie a jej démonov vidíme aj obavy a šok v častiach Jaslyn, Neilove prapodivné, humorné vnútorne pochody v nevhodných situáciách, ale aj spomienky a podstatu Harryho skutočnej povahy. A ak mi niekto povie, že postava Romana by nemala skončiť v kazajke, sám by nad nejakou tou liečbou mal pouvažovať-až sa čudujem, kam až to nechala jedna matka zájsť :/

V knihe nechýba akcia, napätie, dráma, brutalita, násilie (psychické i fyzické) a postupné zbližovanie v situácii, ktoré by nikto nebol predpokladal. Verím, že Strach 1 je akousi vstupenkou do druhej časti, ktorá isto bude ešte viac vygradovaná aj ja sa na ňu nesmierne teším.

25.04.2024 5 z 5

Pretože si výnimočná Pretože si výnimočná Alma Gross

náučné, citlivé, láskyplné

PRETOŽE SI VÝNIMOČNÁ sa asi nebude páčiť každému. Napriek nášmu hodnoteniu, máme pár výhrad.

Táto útla publikácia má krásne ilustrácie, ktorých hlavnou hrdinkou je rozkošné dievčatko Mária. Knižka je určená pre deti od 5 rokov. My sme si ju s Pauli čítali a ako vždy, keď má Pauli(alebo ja) potrebu hovoriť o tom, čo čítame, tak sa rozprávame. A pri tejto sme sa rozprávali. Často.

Knižka nie je písaná detským jazykom. Preto si nie som istá, či zaujme tak malé deti. Avšak každý rodič svoje dieťa pozná najlepšie, či sa popri čítaní rozprávajú, vysvetľujú Pauli s textom problém nemala, veď je už veľká školáčka. Napriek tomu sme sa rozprávali o Máriinej mame. Či si každá mama o svojich deťoch myslí, že sú výnimočné, či každá mama varí kakao a rozpráva sa s dieťaťom, keď ho niečo trápi. Žiaľ, každá nie. Čo je holý fakt. No tie mamy, ktoré milujú svoje deti bezhraničnou láskou, myslím, že tie to robia. A možno aj viac, len sa o tom nepíšu knihy.

Knižočka je rozdelená na dve časti. Prvá časť je určená pre deti (a ich rodičov). Na Máriinom trápení nám jej mamička ukáže, ako najideálnejšie vyriešiť trampoty s kolektívom v škole. Nie, ísť do školy narobiť cirkus nie je riešenie. Druhá časť je venovaná výlučne rodičom, kde sú uvedené body a konkrétne tipy, ako komunikovať s dieťaťom, aby sa nám otvorilo. Toto by som si však tiež nevedela predstaviť aplikovať plošne. Dieťa vycíti, keď rodič nie je sám sebou(keď vyjde zo vzorca svojho zaužívaného správania, a teda si myslím, že takáto zmena bude pre dieťa podozrivá). Alebo iný prípad, keď je dieťa iné a “fungujú naň iné triky(To sú len moje postrehy, nijako nazavážia nad hodnotením Pauli)

V každom prípade, knižka rozoberá,okrem iného, stále aktuálnu tému- začlenenie sa do nového kolektívu, obsahuje veľa krásnych myšlienok no a ilustrácie perfektne podtrhujú celkové čaro príbehu. Myslím, že by sme po knižke nesiahli, ale keď už nám ju Ježiško u krstnej mamy priniesol, škoda ju neprečítať.

25.03.2024 5 z 5

Kamzík Kamzík František Kozmon

(SPOILER) Na novú Kozmonovku som sa veľmi tešila. Autor vie napísať záver, po ktorom budete hľadieť na poslednú stranu so smútkom v očiach(alebo nefalšovaným šokom). Pri knihe Srnka to u mňa bolo hlavne kvôli Wolfovi. Zavŕtal sa do šlamastiky, z ktorej by sa dalo len ťažko vyviaznuť bez ujmy.

Našťastie, autor pokračoval tam, kde prestal, aspoň čo sa týka osobného života hlavného hrdinu, Mareka Wolfa. Nový prípad zavraždenej mladej ženy v klenotníctve sa javí na prvý pohľad ako jasná vec. Prepad. Práve preto vyšetrovanie prenechajú na najmladšieho člena oddelenia, pre mňa extrémne nesympatického, premotivovaného Líšku. Ako inak, nevie si rady a vyhľadá Wolfa. Ten však rieši vlastné problémy. A dosť nešťastnými spôsobmi. Myslím, že svojím správaním sklamal nejedného fanúšika. Mňa ani tak nie. Napriek svojmu detstvu a dospievaniu, tomu, čo prežil a s čím momentálne zápasí, má stále morálny kompas nastavený na stranu dobra. Aj keď urobí chybu, uvedomuje si ju, snaží sa o nápravu a bojuje za to, čo je správne. V rámci svojich možností robí maximum. Aspoň ja to tak vidím. Na rozdiel od Michaely, ktorá ma vážne v dôležitej chvíli sklamala. Marek sa aspoň stará o dobro celej rodiny, ona sa ukázala v nelichotivom svetle sebca.

Vyšetrovanie aj vďaka Marekovým utajovaným dôkazom napredovalo. Skvele sa vynašiel v každej situácii. Aby vlk zostal sýty(neprezradený), aj koza celá(páchateľ dolapený). Postavy sú presne také, ako ich František napíše. Buď sú vám sympatické, alebo ani nie. Sú realistické, aj so svojím vyjadrovaním, povahami a osudmi. Zasiahol ma vývoj Patrika. Povestné “na posratého aj hajzel spadne uňho platí do bodky.

Kozmon píše perfektne. Počas série som si všimla, že má geniálne premyslených niekoľko(desiatok) “ťahov vopred. Zdanlivá drobnosť je pre príbeh dôvodom na zaujímavú odbočku- ako tomu bolo napr. tentoraz, kedy bola situácia z knihy Srnka použitá v Kamzíkovi z iného uhla pohľadu a niektoré skutočnosti do seba Wolfovi zapadli. Vyšetrovanie bolo skvelé, systematické, a to na vlastnú päsť aj dosť nebezpečné. Síce sa prípad zavraždenej Alexandry vyriešil, príbeh nie je uzavretý, preto očakávam ďalšie maléry, z ktorých sa Wolf bude dostávať ešte ťažšie ako doteraz.

Famózny autor skvelej napínavej krimi série. Nedá sa mi inak, ako vrelo odporúčať.

24.12.2023

Svědek v pokušení Svědek v pokušení Jennifer L. Armentrout

Kto by nemal rád Armentroutovú? Heeej, jasné, nájdu sa aj takí čudáci( XD nič proti vkusu). Okrem fantasy(ktorých som veľká fanúšička) som jej romance nečítala, preto som sa poddala svojej zvedavosti a najnovšiu sériu, s názvom Bratři Gambleovi, ochutnala.

Hlavnými hrdinami sú Maddison a Chase. Poznajú sa od detstva, vedia o sebe takmer všetko. Chase je najlepší kamoš brata Maddie a ona je už od puberty do Chase-a paf. Pred pár rokmi sa niečo medzi nimi stalo. Epizódka, ktorá do ich “rodinného vzťahu priviala napätie. V príbehu sa, samozrejme, dozvieme, k akému stretu medzi Mad a Chaseom došlo, aj to, ako sa obaja zachovali.

Táto knižočka je naozaj útla, samotný príbeh nie je napísaný ani na 200 stranách. Je to taká novelka- jednohubka. Keďže sa všetko dôležité odohráva počas pár dní pred(počas/po) svadobnou udalosťou v krásnom prostredí romantických viníc, dej je napísaný v rozpätí +\- jedného týždňa. A to, ako sa týmto dvom postavám zmení vďaka svadbe život, je úplne očakávané.

Chase navonok pôsobí ako “zberateľ trofejí a svojho imidžu sa drží zubami-nechtami. V skutočnosti je to starostlivý a dobrosrdečný muž, len má strach. Strach z lásky, v ktorú ani neverí. Maddie je benjamínek rodiny a všetkým ide o jej dobro. Je očividné, čo k Chaseovi cíti. Vedia to všetci.

Okrem divných rodičov Maddison, bolo v knižke pár vtipných momentov, nejaký ten zvrat- tu musím povedať, že tie zvraty ani neboli zvratmi, len prchké rozhodnutia, ktoré vyústili do nedorozumení a bez zbytočných debát potvrdzujem, lebo to z predošlých Jenniných kníh vieme, že Armentroutovej písanie (nielen) chémiou nadupaných a vášnivých scén ide perfektne.

Séria začala fajn. Nebolo to to najlepšie, čo som od autorky čítala, ale rozhodne sa za svoju tvorbu nemusí hanbiť a ja už som teraz zvedavá na lásky Chada a Chandlera v ich vlastných príbehoch.

21.12.2023 4 z 5

Impulz Impulz Michaela Zamari (p)

Impulz mi sadol. A ešte ako! Takmer 500 strán padlo na moje pomery rýchlo. Ba priam priskoro. Naozaj sa mi nechcelo lúčiť s postavami, ktoré som si obľúbila od prvých riadkov.

Kto pozná tvorbu Zamari, vie, že sa s vervou pustí do písania. Má rada opisy ciest po svete, ktoré zakomponuje do deja absolútne nenásilne, vyžíva sa v dvojzmysloch, doťahovačkách a humore jej vlastnom, čo nemusí byť po chuti každému. Ja si však tento Michaelin špecifický štýl užívam a veľmi ma baví.

Kivi a Divožienka rozdúchavali iskry, ktoré medzi nimi lietali a myslím, že im nikto nedržal palce viac ako ja. Fandila som im, pri ich morálnych dilemách som bola tým pomyselným diablikom na pleci a našepkávala- veď to chceš, čo môžeš stratiť? Vrhni sa do toho, čo ti radí srdce ani Riley, ani Connor ma ale dosť dlho nepočúvali, no tú chémiu som si užívala a autorka ju perfektne vygradovala. Kto sa s Miškinou tvorbou už stretol, intímne scénky ho isto nezaskočia. Pre tentokrát sa ale Zamari rozhodla staviť na dosť netradičný sled udalostí. Hmmm bolo to odvážne- za mňa v tom najlepšom slova zmysle.

Autorka opísala stret postáv jedinečne, vďaka vôni/impulzu. Postupne si k sebe hľadali cestičky, spoznávali sa, ale aby to nemali jednoduché, sledovalo ich niekoľko párov očí, preto bola opatrnosť na mieste a po prečítaní usudzujem, že robili dobre.

Riley zbožňovala otca, no myslím, že mu tolerovala až príliš. A nielen ona. Postava Stephena mi proste nebola sympatická ani na konci a to sa zo začiatku javil ako dokonalý ocko. Leyton bol hmmm najprv by som ho uškrtila, potom som ho “pozorovala prižmúreným skúmavým pohľadom a nakoniec som uverila, že je takým, aký bol na pláži, keď utekal za no, dúfam, že budeme mať možnosť nahliadnuť aj do jeho života, isto by to bolo zaujímavé čítanie už podľa toho, čo autorka o postave načrtla.

06.12.2023 5 z 5

Twisted Games: Kráľovská hra Twisted Games: Kráľovská hra Ana Huang

spaľujúca vášeň, iskrenie a chémia

To mi, žiaľ, v príbehu princeznej a bodyguarda chýbalo. Napriek tomu, sa mi však pomaly zrejúca láska v knihe KRÁĽOVSKÁ HRA páčila.

Dôvod je jednoduchý. Vyvážili to iné emócie. Môže sa zdať, že v príbehu lásky by chýbajúca vášeň mohla byť kameňom úrazu. Nie u mňa. Páčilo sa mi, že autorka vo mne dokázala vyvolať niekoľko druhov emócií. Síce som vzájomnú náklonnosť hlavných hrdinov verila, niečo osobné, intímne, mi tam chýbalo, ale po dlhých úvahách som prišla na to, že som to takto pravdepodobne vnímala najmä kvôli častému skákaniu v čase. Mala som dojem, že autorka mi niektoré pohľady, či dotyky zamlčala XD

Nevadí, emócií som si užila dosť. Smútok z náhlych zmien, frustrácia z obmedzení, oddanosť a láska k priateľkám, rozhorčenie voči rodine, odpor k niektorým postavám, dojatie, hnev i šok pri určitých odhaleniach a kopec iných.

Bridget som si obľúbila už v predošlej knihe Bezpodmienečná láska. Jej cesta z princeznej, ktorá si žije privilegovaný život so snahou o normálnosť, po záver knihy, kedy sa chopila toho, čo jej osud(spolu s bratom)nadelil, bola úžasná. Dospela, bila sa za to, čo jej patrí, za seba aj svoju krajinu. Bola silná, láskavá, chápavá

Naopak Rhys bol zvláštny. To jeho smrteľne vážne vystupovanie! Ako toto mohlo Bridget imponovať? Asi videla pod masku od začiatku. Inak si to neviem vysvetliť. Ale jeho gestá, maličkosti, ktoré pre svoju zamestnávateľku robil, boli veľmi úsmevné. Zápletku týkajúcu sa bodyguarda som tipovala dávno predtým, ako sa stala- a správne. Nevedela by som si predstaviť inú.

Vedľajšie postavy sa párkrát zapojili do deja, ale o zťahu Alexa a Avy som sa nič nové nedozvedela. Čo je aj škoda, ale zas som dostala jasnú indíciu, kam povedú kroky Josha a celkom sa tomu teším. To bude hate-to-love ako vyšité.

Čo ma ale dostalo do kolien situácia takmer v závere knihy, návrat do domu ďaleko od ľudí odohrala sa tam taká epická scénka, až sa mi reálne vykotúľali slzy z očí! A to nie je bežné, stalo sa mi niečo takéto pri konkrétnej činnosti postáv úplne po prvý krát. Nerozumiem tomu, no nezabudnuteľná chvíľa ako táto ma rozcítila natoľko, že som potrebovala vreckovku.

Vyše 400 strán príbehu som si užila, pretože Huang píše parádne a radím ju k mojim obľúbeným zahraničným autorkám.

05.11.2023 5 z 5

Pomsta beštie Pomsta beštie Jack Meggitt-Phillips

magické, clivé, napínavé

Také je čítanie knihy Beštia a Bethany: POMSTA BEŠTIE.

Veľmi sa mi páčilo, že v tejto časti sa autor venoval akoby samotnému začiatku príbehu Beštie. Síce to bolo pre moju Pauli mätúce, nechápala prečo je Ebenezer raz dospelý, 500-ročný chlapík a raz dieťa, no pre mňa to bolo fakt super. Pauli som vysvetľovala, kedy sa vraciame do Ebenezerovho detstva a rovnako ako ja, bola zhrozená, aké dokážu byť deti zlé a práve zraniteľní jedinci túžiaci po priateľstve, či akejkoľvek chvíľke pozornosti, zakotvia v toxických vzťahoch (áno, prosím pekne, v tejto knihe boli názorné ukážky toxicity a nie v romanciach, ktoré čítam). Lenže ako sa hovorí “z kaluže do blata a Ebenezera zachránila v detstve Beštia, ktorej pomohol, aby sa necítil taký sám. Nebola to nezištná pomoc z jej strany. Veď aj za dlhovekosť vďačil Beštii. Náležite jej každý rok života splácal.

Až Bethany vniesla do života Ebenezera nový vietor. Vytvorilo sa medzi nimi krásne priateľstvo a obaja si uvedomili, že chcú byť lepšími. Aj toto autor poňal s humorom a stále prítomný pomyselný čertík na pleci zasahoval do dobrých úmyslov postáv. Či ich priateľstvo ustojí skúšky, ktoré im nachystá papagájica Claudette, sa dočítate v tomto pokračovaní príbehu.

A čo Beštia? V závere bude mať veľkolepé entré priamo na divadelných doskách. Vskutku napínavý záver vám nechá otvorené dvere na domnienky, ktoré verím, budú vyvrátené alebo potvrdené v tretej časti tejto originálnej série pre deti od 8 rokov.

JACK MEGGITT-PHILLIPS vsadil na silu priateľstva a dôvery, predsudky a zlú minulosť, či manipuláciu. V tom, aby napísal perfektný text, mu dopomohli vedľajšie postavy a nemálo ilustrácie, ktoré navodili tú správnu atmosféru príbehu.

05.11.2023 5 z 5