vmatusko vmatusko komentáře u knih

Evanjelium, ako mi bolo odhalené 2 Evanjelium, ako mi bolo odhalené 2 Maria Valtorta

Krásne čítanie, v ktorom M. Valtorta opisuje prvý rok Ježišovho verejného účinkovania. Ježiš sa s apoštolmi uberá na Krásnu Vodu, kde im aj zástupom ktoré prichádzajú vysvetľuje postupne 10 božích prikázaní. Popri tom uzdravuje a nabáda ľudí byť dobrými. Ježiš sa zameriava na dušu, nie na to aký je to človek, v každom vidí niečo dobré a na tom stavia. Aj keď by apoštoli niekoho odpísali na základe predsudkov, Ježiš je iný. Dvíha človeka z prachu a chce mu dať večný život. No človek sa musí rozhodnúť sám, či odpovie na Ježišovo pozvanie.
Čítanie tejto knihy ma neuveriteľne povzbudzuje ísť za Ježišom, dôverovať mu a hlavne VERIŤ.

07.04.2022 5 z 5

Evanjelium, ako mi bolo odhalené 1 Evanjelium, ako mi bolo odhalené 1 Maria Valtorta

Krásne čítanie, opisujúce narodenie p. Márie, Ježiša, jeho prvé roky...
Začína Ježišove verejné účinkovanie, pri ktorom je pokúšaný na púšti, stretáva sa s prvými apoštolmi, uzdravuje malomocných, robí prvý zázrak v Káne.

Zaujímavé je pre mňa vnímať postavu Judáša - kedy mu Ježiš ponúka dlhší čas na rozmyslenie či skutočne chce chodíš s Ježišom ako jeden z apoštolov, vyzerá že Judáš to stále nechápe a je v úplnom kontraste s ostatnými apoštolmi ako napr. Ján...

"Aj keby sme už nemali mať nič, budeme mať vždy všetko, lebo máme Ježiša."

24.01.2022 5 z 5

Za nami je len Boh Za nami je len Boh Hans Killian

Moja prvá prečítaná kniha z lekárskeho prostredia. Chirurg rozpráva svoje príbehy ktoré zažil v chirurgickej praxi. V jednotlivých kapitolách sa môžeme stretnúť so silnými príbehmi, v ktorých jednotlivý predstavitelia bojujú o svoj život, ako napr. pri bodnutí do srdca, operácií pri mozgu či mieche...
Veľmi zaujímavé bolo aj rozprávanie o pacientoch, ktorí si nahovorili svoju chorobu a či už predstierali ochrnutie či boli vehementne presvedčení o svojej rakovine.
Príbehy boli veľmi zaujímavé a kniha obohacujúca.
Na konci autor konštatuje: "Lekár lieči, ale Boh uzdravuje."

24.11.2021 5 z 5

Profesor Kolakovič Profesor Kolakovič Václav Vaško

Kniha, ktorá dokumentuje život tohto profesora, ktorý prichádza na Slovensko (1943 - 1946) s cieľom šíriť vieru a kresťanstvo medzi mladými. Robil to tvorením menších skupiniek, kde sa stretávali nielen mladí.
Tvrdil, že netreba zostávať sám, ale rozširovať apoštolát.
Medzi jeho spolupracovníkov patrili MUDr. Silvester Krčméry, RNDr. Vladimír Jukl.

"Najťažšie je premáhať seba a byť trpezlivým so sebou samým. Je to najväčšie hrdinstvo, ktoré dosahujeme spojením s Bohom, ktorý nikdy nekapituluje pred našimi chybami, vždy nás obnovuje. Len on nás naučí priblížiť sa k blížnemu nezúfať nad ním. Len v stálom styku s Bohom nájdeme silu pre apoštolát."

25.10.2021 3 z 5

Mních medzi vlkmi Mních medzi vlkmi Wilhelm Hünermann

Tento kvalitný spisovateľ opäť nesklamal a priniesol pomerne detailný pohľad na sv. Kapistrána, je neskutočné koľko tento svätec absolvoval ciest a rôznych rozhovorov, kázni, rokovaní. Nebál sa povedať to podstatné, prinášal Ježiša všade kde chodil a keďže sa zriekol všetkého jeho sloboda bola úžasná.

23.07.2021 5 z 5

Prečo verím Prečo verím Vittorio Messori

Veľmi dlhý rozhovor s Vittoriom Messorim, o ktorom som sa dozvedel veľa informácií. Najmä ako sa obrátil - ako to celé prežíval - čo mu pomáhalo. Veľa sa tam odkazuje na svoje ďalšie knihy: Hypotézy o Ježišovi, Naozaj vstal z mŕtvych?
Často cituje Pascala - ktorého kniha Myšlienky mu veľmi pomáhali keď sa obrátil.
Verím že sa dostanem k jeho knihám a že budú zaujímavejšie, ako len samotné rozprávanie o autorovi.

21.02.2021 3 z 5

Päť rýchlostí Päť rýchlostí Steve Cockram

Kniha pre lídrov, firmy, rodiny, komunity...
Opisuje 5 rýchlosti - podobne ako v aute aj v živote môžeme zaradzovať rýchlosti, ktoré predstavujú:
5 - predstavuje zónu sústredenia - zameraná na jeden cieľ, nikto ťa neotravuje - maximálne sa sústredíš, dokončuješ úlohy
4 - máš veľa rôznych úloh, ktoré sa striedajú, napr. e-maily, telefonáty... neustála zmena,
3 - predstavuje spoločenský život, kedy sa zaujímaš aj o druhých, tráviš s nimi čas, spoznávaš ich, načúvaš im
2 - predstavuje hlboké spojenie, kedy tráviš čas najmä s priateľmi, kolegami, rodinou, si vypnutý od mobilu, e-mailov, tráviš čas len tak spolu
1 - dobíjaš vlastné baterky, nájdeš si čas sám pre seba, kde viem oddychovať, relaxovať, spať, čítať, niektorí majú také dni napr. v nedeľu - vedia sa vypnúť od práce...
SPIATOČKA - keď vieš priznať svoju chybu, ospravedlniť sa

Kniha hovorí aj o tom ako je nevyhnutné vedieť správne voliť prevody aj vtedy keď prichádzame k druhým - mali by sme byť vnímaví. Mali by sme sa sledovať či nám netreba preradiť...

Je tam aj množstvo prípadov z reálnych situácií ako používať 5 rýchlosti v praxi.

31.01.2021 4 z 5

Univerzita Samoty Univerzita Samoty Matej Valuch

Matej sa dostáva až na pól roka (23.08.2012 - 6.2.2013) do Iránskeho vezenia, ktoré opisuje ako univerzitu. Na rozdiel od univerzity tam je ale sám - veľa dní na samotke ho prinúti rozmýšľať o svojom živote, zastaviť sa a uvažovať čo je naozaj v živote dôležité. Urobí si presný program dňa, má čas rozmýšľať o svojej minulosti, vzťahoch, správaní. Opisuje aj príbehy svojich spoluväzňov, z ktorých väčšina je tam nevinne. Zväčša boli obvinený zo špionáže a spolupráce s Americkou CIA.
Je to zaujímavé rozprávanie, ktoré ponúka možnosť nahliadnuť do Iránskeho vezenia. Čo prežíva väzeň zbavený akýchkoľvek práv a možnosti na spravodlivý súdny proces vzbudzuje hrôzu. Na druhej strane to môže človeku pomôcť zastaviť sa a radikálne popremýšľať nad svojím životom, čo niekedy v každodennom zhone nedokážeme.

29.11.2020 5 z 5

To To Craig Groeschel

Skvela kniha - návod ako viesť kresťanské spoločenstvo - na čo netreba zabúdať, čo je podstatné.
Priblíži Vám ako získať a udržať si TO. Napovie čo je podstatné aby Vaše spoločenstvo nebolo len také - dôležitá je vízia, vzťahy a aj cez zlyhania sa posúvať ďalej...
Ak plánujete alebo vediete kresťanské spoločenstvo - určíte odporúčam prečítať - obohatí Vás to.

24.10.2020 5 z 5

Na pleciach obrov Na pleciach obrov Raniero Cantalamessa

Pápežský kazateľ Cantalamessa prináša osem meditácií o ôsmich významných cirkevných otcoch, v ktorých sa zamýšľa nad vierou, Duchom Svätým, Trojicou, Eucharistiou, Písmom...
Texty sú trochu náročnejšie, určite viac povedia a budú ľahšie stráviteľné pre čitateľa, ktorý sa zameriava na filozofiu.

10.07.2020 3 z 5

Prítomný otec je darom Prítomný otec je darom Juraj Sedláček

Kňaz ktorý rieši náročné témy mužstvo a otcovstvo.
Otec je zdrojom mužskej sily a odovzdáva požehnanie synovi. Mal by mať o svoje dieťa záujem. Možno zistíš že tvoj otec začínal život úplne zle ale celý život sa snažil a možno to až tak nevidno, ale snažil sa! Muž by mal vedieť ovládať svoje slovo, materiálno, svoje telo a svoju moc. Muž musí v živote padnúť na dno, práve vtedy objavuje Boha. Trápiš sa? Ak ťa nikto nevidí objím kríž - v kaplnke, vonku, na poli. Každý muž túži po uznaní od svojho otca alebo muža. Zároveň potrebuje pri sebe človeka pri ktorom môže byť zraniteľný, kto ho pozná, komu môže dôverovať.
Práve v modlitbe dostáva muž nádej že zvládne ťažké veci v živote, že je tu niekto kto mu pomôže.

25.06.2020 5 z 5

Farár z Arsu Farár z Arsu Wilhelm Hünermann

Perfektný príbeh jedného dedinského farára, ktorý miloval Ježiša. Túžil po tom aby každá jedna duša z jeho dedinky bola spasená. Modlil sa za nich, postil, bičoval. Aj keď si často vyslúžil nepochopenie od dedinčanov on to trpezlivo znášal. Veľa sa modlil pred oltárom sv. Filomény, spovedal nielen domácich ale aj pútnikov, ktorí v hojnom počte prichádzali. Takmer nič nejedol (zimné zemiaky). V dedine zavreli pár krčiem, prípadne ich zmenili na hotely pre pútnikov. Jeho život je hodný nasledovania.

12.02.2020 5 z 5

Cvičme v rytme Luny Cvičme v rytme Luny Johanna Paungger

Táto kniha Vás rozhýbe. Ponúka cviky, ktoré Vám zaberú pár minút denne (5-10 minút) cvičia sa základné cviky ale aj cviky k jednotlivým znameniam(Baran, Býk, Blíženci...).
Okrem týchto cvikov sú tu aj iné dobré rady ako Technika manipulácie s prstami, O kyslosti organizmu a iné cenné poznatky.
Po aplikácií týchto rád autori sľubujú výraznú zmenu v živote - zdravie, sila, energia, radosť...

06.01.2020 5 z 5

Aj ja som CHLAP 2.0 Aj ja som CHLAP 2.0 Michal Kopecký

Kniha, ktorá ma každého chlapa nakopnúť, aby začal na sebe makať.
Podrobne rozoberá a ponúka tipy v 10 oblastiach: Sebavedomie; Vystupovanie; Obliekanie a image; Výzor; Myslenie; Atraktívne ženy v okolí; Sociálny status; Vášeň; Peniaze; Komunikácia.
Keď muž zamaká na týchto oblastiach, zvýši svoju hodnotu a v očiach ženy bude atraktívny.
Dobre sa to čítalo, možno aj preto, že autor neponúka nejaké lacné triky ako zbaliť ženy.

19.09.2019 4 z 5

Zabíjanie levov Zabíjanie levov John Eldredge

Otec so synom v knihe Zabíjanie levov prechádzajú Samov život, kde Sam opisuje ako postupoval na vysokej škole, čo prežíval vo vo vzťahu, v priateľstvách, v manželstve. Opisuje aké pocity tieto jednotlivé obdobia mali dopad na jeho život. Opisuje ako v tom všetkom hľadal Boha.
Jeho otec John sa mu snaží odpovedať na jednotlivé otázky, prípadne dopĺňa svoje skúsenosti. V závere knihy sú aj modlitby: Denná modlitba, Prosba o radu, Modlitba za sexuálne uzdravenie.

25.05.2019 2 z 5

Ako sa neuzavrieť (sám do seba) v súčasnom svete Ako sa neuzavrieť (sám do seba) v súčasnom svete Marián Drahoš

Vynikajúca kniha, ktorá môže pomôcť nejednému človeku.

18.05.2019 5 z 5

Jeruzalém a Svatá země Jeruzalém a Svatá země Cristina Gambaro

Táto kniha ma sprevádzala Svätou Zemou, je plná obrázkov, vysvetliviek, popisov, máp. Je naozaj dobre spracovaná.
Jediným záporom môže byť len to že je stručná - k daným pamiatkam povie len pár viet. Výborne sa hodí do tašky, nezaberá veľa.

21.02.2019 4 z 5

Support Support Michal Truban

Skvela motivačná kniha, v ktorej jej autor Michal Truban opisuje vznik svojej webhostingovej firmy WebSupport. Pútavé čítanie, ktoré odhaľuje ťažkosti s ktorými sa počas celej doby vo firme stretávali ale aj zaujímavosti. Nechýbajú ani vtipné príhody. Jednotlivé kapitoly sú prepletené rôznymi autorovými návodmi, ako sa správať pri podobných situáciach, ktoré môže čitateľ pri svojom podnikaní zažiť. Kniha pomôže vyvarovať sa rôznym chybám, ktoré sú v knihe spomínané. Môže pomôcť aj začínajúcim podnikateľom.

26.01.2019 5 z 5

Svätý František z Assisi Svätý František z Assisi Gilbert Keith Chesterton

Kniha sa trochu ťažšie čítala. Nakoľko autor v niektorých častiach dosť odbočuje a pridáva si vlastné postrehy k životu sv. Františka. Čítal som to s tým že už poznám nejaké knihy o tomto svätom.
Keby som Vám mal odporučiť podrobnú a zaujímavú knihu o sv. Františkovi tak určite túto: https://www.databazeknih.cz/knihy/frantisek-z-assisi-192624

19.01.2019 3 z 5

Kapitánova dcéra Kapitánova dcéra Alexandr Sergejevič Puškin

Kniha prečítaná na jeden dúšok, veľmi dobre sa číta. Úžasný dej.

11.09.2018 3 z 5