vmatusko vmatusko komentáře u knih

Pollyanna Pollyanna Eleanor H. Porter

Wau, tak toto bolo skvelé čítanie. Povedal by som také oddychové.
Hra na radosť - je to hra, o ktorej hovorí Pollyanna každému koho stretne, jej cieľom je v každom probléme nájsť niečo pozitívne. Ľudia. ktorí to aplikovali do života sa menia - prichádza úsmev, radosť, nádej...

Ak raz budem mať dcéru - určite by som jej túto knihu odporučil.

14.12.2024 5 z 5

Vražda v Orient exprese Vražda v Orient exprese Agatha Christie

Výborná detektívka, na začiatku som sa strácal medzi viacerými menami pasažierov cestujúcich vo vlaku, ale po čase to už bolo v pohode. Kto ma rád detektívky, vyšetrovanie a samozrejme Poirota, tak určite odporúčam, prípadne audio-knihu alebo vynikajúci film z rovnomenným názvom z roku 2017.

30.11.2024 4.5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Tak toto bola silná dávka. Najlepšia audio kniha, čo som tento rok počúval. Príbeh dievčaťa ktoré podrobne opisuje svoj úspešný život v Severnej Kórey, až do chvíle keď sa dostala z danej krajiny. Nevie sa adaptovať na niečo nové, je tak zmanipulovaná, že nevie existovať v slobodnom svete Južnej Kórey.
Až po chrbte behá mráz pri počúvaní svedectva ako v ľudovej republike doslova magoria ľudí. Človeku príde zle, že to niekto nezastaví. Pri opise pracovných táborov je mi veľmi smutno - čo dokáže človek - človeku robiť.
Znova som raz rád za to v akej krajine môžem žiť ja.

25.11.2024 5 z 5

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Audio kniha bola perfektná na počúvanie - odporúčam. Zatajeným dychom som vnímal všetky detaily, ktoré Nina na študijnom pobyte v Severnej Kórey prežívala. Niektoré veci mi prišli až nereálne, že takáto krajina môže existovať.

25.11.2024 5 z 5

Odpusť, Natašo! Odpusť, Natašo! Sergej K. Dakov (p)

Sergej Dakov - autor tejto knihy rozpráva o svojom živote v Rusku. Sergej mal ťažké detstvo, no v mladosti sa stane veľmi úspešným. Komunistický režim ho úplne pohltí, dostane možnosť prenasledovať veriacich.
Chodievajú na ich stretnutia bijú ich, berú im náboženskú literatúru, Bibliu. Keď ho jeho okolie začne konfrontovať s tým že je hrubý, že sa mení, aj pod vplyvom veriacich nad tým premýšľa a hľadá spôsob ako sa dostať z Ruska.
Napokon sa mu podarí utiecť do Ameriky, kde mení svoj život...

Je to zaujímavé čítanie. Skrze túto knihu máme možnosť nahliadnuť do komunistického Ruska. Fyzické prenasledovanie pre vieru musí byť strašné.

24.11.2024 5 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Perfektné ako vždy. Toto dielo som videl v divadle, počúval ako rozhlasovú hru, videl v TV. Nikdy neomrzí. Raz za čas si to treba pripomenúť. Číta sa to rýchlo - za 2 hodinky.
Môžem len odporúčať - v akejkoľvek forme.

17.11.2024 5 z 5

Hluboká práce Hluboká práce Cal Newport

Táto kniha nám radí ako sa denne na pár hodín "odstrihnúť" a venovať sa tomu čo je pre nás dôležité - štúdium, písanie, prípadne iná práca.
Denne sme zaplavení množstvom rušivých faktorov - mobily, e-maily, kolegovia ktorí stále niečo chcú... Kvôli tomu musíme prácu stále prerušovať a zakaždým sa k nej vracať späť.

Kniha sa dobre počúvala, no na môj vkus mohla byť stručnejšia - zdalo sa mi že niektoré veci opakuje.

29.09.2024 4 z 5

Jezuitský návod takmer na všetko Jezuitský návod takmer na všetko James Martin

Výborné! Po prečítaní tejto knihy si opäť uvedomujem že život s Bohom má naozaj zmysel. Cez Jezuitskú spiritualitu máme možnosť nahliadnuť ako to cele chápal sv. Ignác a ako ďalej cez duchovné cvičenia viedol svojich nasledovníkov.
V knihe je aj plno praktických rad ako rozvíjať svoj duchovný život, ktoré môžu pomôcť nielen veriacim ale aj tým čo sú na začiatku cesty.
Stačí mať len otvorené srdce a ako hovorí sv. Ignác túžbu túžiť. Boh sa postará o ostatné.

29.09.2024 5 z 5

Moderné kmene Moderné kmene Seth Godin

Godin sa nezaprie, je to veľký motivátor a aj v tejto knihe Vás chce nakopnúť aby sme len tak nečinne nesedeli ale vykročili, vytvárali kmene a boli vodcovia. Samozrejme od nás to chce aby sme mali jasnú víziu a cieľ. Podľa jeho slov to veľa z nás má, stačí už len začať, nebáť sa prípadného neúspechu...
V knihe spomína aj množstvo príbehov úspešných ľudí.

29.06.2024 4 z 5

Šesť látok, ktoré vám zmenia život Šesť látok, ktoré vám zmenia život David JP Phillips

Autor v knihe opisuje 6 asi najznámejších látok (hormónov), k týmto látkam prikladá aj nástroj ako ich stimulovať. Dopĺňa viacero prípadov zo svojho života.
Ja som knihu čítal s perom v ruke, zapisoval si najpodstatnejšie veci a určite sa k tomu ešte vrátim. Ako bonus prikladá návod na anjelský kokteil, vystríha pred tvorbou diabolského kokteilu.
Beriem to ako jednoduchšie čítanie. Je len na nás či spomínané veci budeme testovať a skúšať v našom živote. Tak môžeme účinnosť popísaného najlepšie preveriť.

23.06.2024 5 z 5

Posvätná romanca Posvätná romanca John Eldredge

"V každom ľudskom srdci muža, ženy a dieťaťa je neuveriteľná túžba po intimite, po kráse a po dobrodružstve." Táto túžba nás sprevádza životom a nabáda vykročiť novým smerom. Túto túžbu nám vpísal do srdca Boh. No my si často túto túžbu po romance zamieňame s chviľkovými potešeniami, ktoré sú krátke a prchavé.
Táto kniha nabáda ísť na hlbinu a hľadať čo Boh vpísal do môjho srdca. Je to krásne čítanie, otvarajúce nové horizonty. Odporúčam.

12.05.2024 5 z 5

Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

Ishiguro si ako hlavný námet knihy vybral život s ROBOTOM - úpečkom. Klára ako robot čaká v predajni že si ju niekto kúpi. Prichádza mladá dievčina so svojou matkou, ktorá je chorá, no na prvý pohľad si Kláru zamiluje. Odnáša si ju domov. Klára jej pomáha, je s ňou...
Kniha je písaná zo strany robota, opisuje čo všetko zažíva, ako sa na svet pozerá...
Je to sci-fi čítanie, no ničím zvláštnym ma to nezasiahlo, čakal som nejaké väčšie zvraty, gradáciu ale nič sa nedostavilo.

05.05.2024 3 z 5

Na konci samoty Na konci samoty Benedict Wells

Myslel som že to nedočítam. Miestami mi to prišlo ako bežné rozprávanie obyčajného života - nič extra sa nedialo. Od zhruba polovice mi to prišlo zaujímavejšie. Je to príbeh o živote, strate a nachádzaní, hľadaní zmyslu.

06.04.2024 3 z 5

Nepriateľ Nepriateľ Erich Maria Remarque (p)

6 Remarqových poviedok opisujúcich život počas vojny. V dnešnej takmer bezpečnej dobe nám to skoro nič nehovorí. Žiaľ osudy ľudí zasiahnutých vojnou boli ťažké. V poviedkach sa dočítame - ako si vojaci na bojisku s nepriateľom vymieňali veci, ako po vojne hľadali na miestach kde boli boje železo, objavia aj cintorín s množstvom krížov - ukazujúcich na veľký počet padlých vojakov. Strata pamäte, či lásky počas vojny a väznenie i návrat po 15 rokov domov nám ukazujú drsnú tvár vojny.
Je to oddychové čítanie z ktorého jemne mrazí.

29.03.2024 4 z 5

Odovzdávanie ohňa Odovzdávanie ohňa Peter Podlesný

Kniha prečítaná za 4 hodiny. Myslím že autorovi ide o jedno - aby sa z chlapcov stali muži - zanechali detské správanie, prevzali zodpovednosť... Spomína iniciáciu, stretávanie sa s inými mužmi, mať v živote cieľ. V druhej časti knihy spomína ženy - ako zistiť či ich zaujímame ako riešiť hádky a iné situácie.
Každý muž si tam môže niečo nájsť, no najdôležitejšie je dať to do praxe.
Ja autora poznám najmä z podcastu muzom.sk, ktorý odporúčam počúvať...

16.03.2024 4 z 5

Proč spíme Proč spíme Matthew Walker

Veľmi, veľmi veľa faktov o spánku.
Autor sa do tejto problematiky vyzná, kniha je písaná veľmi podrobne a takmer všetko je podložené experimentom na nejakej vzorke ľudí, ktorá daný fakt len potvrdzuje.
Pri čítaní mi zo začiatku vadilo že je to veľmi podrobné, ale postupne som si na to zvykol a ako paradox, čím viac som sa blížil ku koncu tým sa to lepšie čítalo.

Tiež bolo veľmi zaujímavé čítať o tom ako nedostatok spánku výrazne negatívne ovplyvňuje naše zdravie, pozornosť. Podpisuje sa pod rôzne choroby.

Je potrebné chodiť v rovnakom čase spať a ráno v rovnakom čase vstávať, spať aspoň 7 - 8 hodín denne, vyhýbať sa podporným látkam - káva, kofeín...

18.02.2024 5 z 5

Víťazi Víťazi Fredrik Backman

Tak toto bolo perfektné zakončenie tejto hokejovej trilógie. Zo začiatku sa mi to zdalo náročné - pomaly každá stránka iba o hokeji, vracať sa späť k postavám z prvých dvoch kníh, ale postupne si ma to získalo. A tak hodnotím plným počtom hviezd. Ten záverečný zvrat bol silný. Číta sa to výborne, človek sa až vcíti do jednotlivých postáv.
Som rád že som si mohol prečítať túto knihu a odporúčam každému.

07.01.2024 5 z 5

Jsem Baťa, dokážu to! Jsem Baťa, dokážu to! Jozef Banáš

Tak toto bola úžasná nálož informácií o Baťovi. V minulosti som o ňom čítal len nejaké 2 útle knižky. Toto bolo veľmi dopodrobna. Hltal som stranu za stranou. Kniha je veľmi zaujímavá, dobre napísaná - môžem len odporučiť. Tento geniálny podnikateľ chcel aby sa mali ľudia dobre, v jeho centre neboli peniaze ale najmä spokojný zamestnanec a spokojný zákazník. Bol to inšpirujúci príbeh. Verím že sa mi niekedy podarí navštíviť aj ZLIN.

Na druhej strane, ak niekto hľadá len nejaké rýchle a tie najdôležitejšie informácie o Baťovi, o jeho podnikaní, tomu odporúčam siahnuť radšej po niečom menšom.

30.12.2023 5 z 5

Svedectvo o živote v KĽDR Svedectvo o živote v KĽDR Nina Špitálníková

Vau, 7 ľudských príbehov z ktorých sa dozvedáme o živote v Severnej Kórei. Strana za stranou rýchlo odsýpa, no niektoré strany sú náročné - konkrétne opis života v tejto "diktátorskej" krajine, kde ľudia doslova zápasia o jedlo či ľudskú dôstojnosť.
Opäť som si raz povedal musím byť vďačný za to kde žijeme a akú slobodu mám.

25.12.2023 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Jednoduchý príbeh, na ktorého pochopenie potrebujete mať otvorené srdce. Čítam to po rokoch a je to nádherné. Kto očakáva niečo mimoriadne, môže byť sklamaný, lebo v jednoduchých veciach sa skrýva niečo veľké. Každopádne dospelí sú veľmi čudní :-)
"To čo je dôležité, je neviditeľné".

03.12.2023 4 z 5