Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533380/bmid_mezi-dvema-kimy-na-studiich-v-kldr-65e21684005b6.jpg 4 1166 1166

Unikátní vhled do života v KLDR, zemi, do které se člověk běžně nepodívá, a pokud ano, vidí pouze to, co mu režim chce ukázat. Koreanistce Nině Špitálníkové se tuto pečlivě budovanou oponu podařilo odhrnout.

Hancza
21.11.2024 5 z 5

Poslechla jsem si audioknihu a musím říct, že pro mě silné kafe. Vůbec to nezní jako život lidí dnešní doby. Spousta lidí by se tam měla zajet podívat, aby si uvědomila, jak se tady máme dobře.

VendulaB
09.11.2024 4 z 5

Kniha je zajímavá svým tématem, obsahem, je ale znát (a autorka to sama přiznává), že ji nepsala spisovatelka. Lepší než kniha mi v tomto případě přijdou výborné podcasty autorky.

EjkaM
03.11.2024 4 z 5

Jednoduchým vypravěčským stylem podané občas až neuvěřitelné osobní zážitky ze skanzenu socialismu, doplněné o stručný nástin historického a kulturně-společeského a geopolitického zázemí. Člověk si hned víc váží vlastních životních podmínek, ke kterým má neustále výhrady.

lukas5373
21.10.2024 5 z 5

Velmi zajímavé čtení o naprosto šílených a nepředstavitelných podmínkách v KLDR. Autorka vypráví čtivou formou a podává informace nenásilnou formou, při níž nás nezahltí zbytečnostmi.

Jako kniha pro každého, kdo chce nahlédnout trochu pod pokličku, je to více než vhodné.

Pablo Kral
27.09.2024 4 z 5

Je načase, abych se podělil o zážitky z četby této knihy: Jak jsem vyrozuměl, byla to prvotina Niny Špitálníkové, ale já si nemůžu postěžovat, že by se to četlo nepohodlně. Nina byla přesná, vstřícná, upovídaná, představovala památky, stručnou historii KLDR, v rámci možnosti cestovala, studovala ... na pár chvil i oddechovka. Za jednu věc ale hvězdičku strhnu. Její běžný, až bezstarostný život v rámci univerzity (i jinak) byl - a to si přiznejme - zakonzervován v jakési bublině, ve které se režim ukazuje z té přívětivější stránky. Až v závěru přidala kapitolu Propaganda a historie, ve které věc uvádí do jisté míry na pravou míru - znelíbil ses režimu? - výslechy, mučení, vězení, koncentráky, popravy ... atd. Přestože jsem knížku přečetl za dvě odpoledne a bavila mě, neudělím plný počet hvězd. 4*

j.vitek
21.09.2024 3 z 5

Čekal jsem něco trochu jiného. O tom experimentu, který je tolerovaný světovým společenstvím, je tam mnoho. Je to hrůzné a děsivé. Udržují to podle mého mimo jiné pro to, aby se nám ta naše "kapitalistická démogracie" zdále pohodová a fér.
Historie Koreje mě až tolik nezajímá a jelikož to byla obsahově tak dobrá polovina knihy, nakonec jsem se rozhodl odložit.

Honey0105
09.09.2024 4 z 5

Rozhodně zajímavá kniha a mé první setkání s Ninou Špitálníkovou. Ač nebyla kniha až tak obsáhlá, dost se přeskakovalo z tématu na téma a chyběla mi nějaká časová osa, tak jsem spokojená. Těším se na další knihy od autorky.

jan.para
06.09.2024 5 z 5

Vše už asi bylo v komentářích řečeno. Velmi zajímavá kniha, která dává trochu nahlédnout pod pokličku.

Petra_V
10.08.2024 3 z 5

Obsahově se mi kniha líbila, bylo ale velmi poznat, že se jedná o autorčinu prvotinu. Z mého pohledu nebyly jednotlivé kapitoly úplně přehledné a často se přeskakovalo z jednoho témata k druhému. Z knihy víme, že autorka během studií KLDR navštívila dvakrát, jednotlivé "návštěvy" ale nejsou rozlišeny a čtenář ve většině případů nepozná o který studijní pobyt se jedná.
Mně samotné tento styl psaní sice nevyhovuje, ale kniha si určitě své čtenáře najde i díky svému obsahu.

Hana62
12.06.2024 5 z 5

Těžký život tam, kde všechno určuje vůdce a jeho kult. Obyčejní lidé netuší, co se děje za hranicemi. Moc smutné, ale poučné čtení.

Fčelička
02.06.2024 4 z 5

Doporučuji všem,kdo se snaží pochopit stav mysli lidí v KLDR. Žádnou vlastní myšlenku mít nesmí.....bylo to tak i v době,kdy jsem tam v roce 1979 byla. Téměř nic se nezměnilo.
Velmi poučné čtení. I když neuvěřitelné, přesto pravdivé!!!!

Toledo
05.05.2024 5 z 5

AUDIOKNIHA
Skvěle načteno a super zajímavé jako vždy. Mám přečtené všechny její knihy a vždy mě to baví.
Určitě doporučuji

petunkav
02.05.2024 4 z 5

Na knihu jsem se celkem dlouho chystala. A splnila mé očekávání.
Napsané dle mě dobře. Bála jsem se dlouhých "nudných" popisů, ale ty se nekonaly.
No a země strašidelná. Obdivuju každého, kdo se tam vydá.

Miszda
16.04.2024 4 z 5

Kniha popisuje každodení realitu KLDR z pohledu jejích obyvatel, ať už vyšší nebo nižší třídy i z pohledu cizince a jak ho místní vnímají. Dle kapitol je rozdělena na život na koleji/univerzitě, ve městě, mimo město ... poslední kapitolou je úvod do historie Koreje (nadvláda Japonska, vznik KLDR a Korejská válka), kterou bych možná mnohem více ocenila, kdybych si přečetla na začátku, jelikož v průběhu knihy se tato období a události zmiňují velmi často.

Celkově se mi kniha líbila, jsou zde popsány zvyky nebo spíše uměle vytvořené tradice, i to jak k nim došlo, jak v průběhu let až do dnes (ne)fungovalo hospodářství, jak vypadá obchod nebo restaurace, jak to mají s vojenskou službou, tajnou policií a co všechno stát nařizuje nebo "doporučuje".
Zpočátku měla kniha velmi rychlý spád a u mě se střídal jeden šok za druhým, to cca v polovině polevilo, ale na druhou stranu když si uvědomíte, že je zde popsána realita a nikoliv fikce, jste rádi že ne každý prohřešek je trestán smrtí.
V knize se trochu přeskakuje a vrací se k událostem a místům, ale to závisí spíše na rozvržení kapitol, takže kniha nejde úplně chronologicky.

Nofar197
26.03.2024 5 z 5

Studijní pobyt české koreanistky v KLDR, stalinistickem skanzenu jihovýchodní Asie, kde ale nechybí ani humorný pohled na Orwelluv "1984" v praxi.

"Korejská lidově demokratická
republika lidem na Západě stále
připadá jako temné a mnohdy
děsivé " Půlnoční království ".Jako
země, která je po desetiletí
ovládána naprostymi psychopaty,
přičemž propaganda a kult dynastie
Kimů je natolik absurdní, že se nedá
brát vážně. "

"Je to tady. Konečně budu mít
možnost studovat na nejlepší
severokorejské univerzitě.
Univerzitě Kim Il-songa. Trocha té
propagandy v praxi.Pro někoho
noční můra, pro mě splněny sen"

Ovšem té propagandy bylo i na zdravého jedince přece jen trochu moc.

"Celý život jsem razila heslo Charlese Bukowského : Svět patří těm, co se neposerou. S tímto mottem jsem podala žádost o studium znovu. "

Paní Spitalnikova, všechna čest. Nejenže jste napsala skvělou knihu, ale podařilo se vám zachovat si duševní zdraví. Ja bych po týdnu v tomto Absurdistánu byla hlavou vzhůru : Buď bych se usmála, nebo, a to je pravdepodobnější, zesilela a předvedla volný pád z věže Cucche.

Kopretina_aku
22.02.2024 3 z 5

Zajímavá zkušenost z pohledu někoho, komu se podařilo dostat za hranice Severní Koreji, i když pohyb byl značně omezený režimem. Uvítala bych větší obrazovou dokumentaci. Jako celek mi to přišlo neuspořádané, konečnou pasáž jsem už ani nedočetla. Škoda, autorka je jedna z mála, kdo se do KLDR dostal, mohla to v knize využít lépe. Více mě zaujala kniha rozhovorů Svědectví o životě v KLDR.

andy_nejedla
12.02.2024 5 z 5

Určitě doporučuji, autorka má osobní zkušenost a dobře ji sepsala do knihy. Včera jsem četla Svědectví o životě v KLDR, kde se opakují některé věci z této knihy, ale vůbec to jako připomenutí nevadí.
Některé kapitoly jsou docela dlouhé, ale to také ve výsledku nijak nevadí.

Maevie
06.02.2024 4 z 5

Po knížce bych doporučila sáhnout až po přečtení Svědectví o životě v KLDR. Zatímco v pořadí druhá vydaná kniha vás navnadí příběhy ze Severní Koreje, Mezi dvěma Kimy vám poskytne vhled do korejských reálií a příležitost seznámit se s autorkou a její neobvyklou zkušeností.

Doubravka1975
30.01.2024 5 z 5

Autorka Nina Špitálniková, studentka koreanistiky, zde v knize popisuje svoje zážitky ze svých rovnou dvou pobytů v Severní Koreji. Klobouk dolů.
Trošku zmateně napsané. Její vypravování je často přerušované fakty. Ale já od ní už četla knihu rozhovorů, Svědectví o životě v KLDR. Takže hodně informací o režimu a životě v KLDR znám z předchozí knihy.
Kniha tentokrát obsahuje černobílé i barevné fotografie, na konci je výklad pojmů a poznámky.
Doporučuji obě její knihy. Je to mazec. Nejdřív ale asi číst Svědectví a pak tuhle. Tahle je spíš takové doplnění informací. Aspoň z mého pohledu.

lištička123
13.01.2024 3 z 5

Určitě zajímavá kniha, ale mě se četla celkem špatně.