Wara
![Brazilský deník Brazilský deník](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217370/brazilsky-denik-fiB-217370.jpg?v=1436255709)
Čteno v roce 2017, tedy s náležitým odstupem od brazilského MS. Líbilo se mi to hodně- do poměrně malého rozsahu se vešlo hodně zajímavých všeobecných i osobních zajímavostí a událostí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vojáci & válečníci Vojáci & válečníci](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122734/vojaci-a-valecnici-122734.jpg?v=1336230034)
Nelze to brát jako literaturu faktu, ani jako knihu historickou. Jedná se spíš o velmi letmé nahlédnutí do historie válčení, vývoje používaných zbraní, vojáků a jejich velitelů. Vše je vždy popsané na základě některé z válečných kapitol dějin člověka- tj. například třicetiletá válka, válka sedmiletá, autor se tímto stylem přes Napoleona a první nebo druhou světovou válku prokouše až k válce ve Vietnamu. Nejsem sice úplně fundovaným historikem, ale o válečnickou historii se zajímám- s některými pasážemi textu bych nesouhlasil a přijdou mi i třebas mírně zavádějící. Co se mi ale naopak hodně líbilo bylo celé provedení knihy na parádním lesklém tvrdém papíře a ve větším formátu, ve kterém vyniknou velmi bohaté a moc hezky zpracované doprovodné ilustrace, fotografie a malby. Především díky tomu tedy zvedám výsledné hodnocení do nadprůměru.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Útek z tábora 14 Útek z tábora 14](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142975/utek-z-tabora-14-epM-142975.jpg?v=1556577307)
Četlo se mi to jedním dechem. Nemilosrdné, někdy až kruté. O poměrech v Severní Koreji člověk najde informací dost, ale tahle z "prvního pohledu" je to ještě děsivější. Někde v pozadí v hlavě mi ale pořád skřítek pochybovač vrtal a ptal se, co z popisovaných událostí se opravdu stalo tak, jak je zaznamenáno a co z toho je vypravěčovo přibarvení nebo dokonce přebarvení skutečnosti. Popis událostí se totiž zaprvé měnil už během přípravy knihy a zadruhé- jak jsem zjistil až po jejím dočtení - v roce 2015 se Sin přiznal k dalším skutečnost poněkud upravujícím "nepřesnostem", což dojem z celé knihy zakalilo ještě víc... Což je velká škoda, ty tábory v KLDR reálně jsou a Sin není jediným člověkem, který v nich byl, dostal se ven a popisuje hrůzy hrůz...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tiché vítězství: Těžké začátky 1941 - 1943 Tiché vítězství: Těžké začátky 1941 - 1943](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/4889/tiche-vitezstvi-tezke-zacatky-1941--roN-4889.jpg?v=1554189937)
První z dvojice knih, které autor v originále na toto téma napsal, popisuje počátky amerických pokusů zapojit ponorky efektivně do válečného úsilí proti Japonsku. Kniha popisuje rámcově vývoj válečné fronty, změny ve velících strukturách ponorkových sil, technologické změny a obrovské problémy (tj. zejména vadná torpéda) se kterými se kapitáni ponorek v první částí války potkávali.
Hlavním obsahem je pak velmi detailní popis jednotlivých bojových plaveb ponorek, přičemž se snaží popsat zvláštnosti a povahové rysy jednotlivých kapitánů. Autor se navíc vždy snaží porovnat dobově nahlášené úspěchy potopené tonáže s poválečnými zprávami JANACu. Zábavné pasáže popisující zvláštní operace a příhoda na plavbách dost často přehlušuje rutinní a obsahově poměrně jednotvárný popis jednotlivých plaveb, doplněný neuvěřitelným množstvím dat, hodností, jmen a čísel.
Kniha tak plní spíše roli faktografickou než zábavnou a vzdělávací. Přesto je mi líto, že v češtině zatím nevyšel druhý díl, který popisuje zbytek války.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Německé válečné ponorky 1939-1945 Německé válečné ponorky 1939-1945](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104114/nemecke-valecne-ponorky-1939-1945-104114.jpg?v=1325922339)
Bohužel mi zásadně nevyhovovalo to, jak byla celá kniha pojata, tj. třídění podle jednotlivých flotil. Dost často tak docházelo k opakování některých fakt a informací, jejich zdvojování či dokonce ztrojování. Těžko se to čte jako nějaký souvislejší text (až na závěrečnou pasáž), je to spíše pro občasné nahlédnutí pro někoho, kdo se chce dopídit nějakých trochu větších podrobností o třebas nějaké ponorce, kterou zaslechne někde jinde v jiné souvislosti. To se dá udělat ale i s pomocí jiných, a myslím že lepších zdrojů. Rádoby bohatá obrazová příloha bohužel až příliš často opakuje pouze siluety jednotlivých ponorkových typů, osobně bych uvítal více historických fotek.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Hřmící moře: Čtyři námořní velitelé a poslední velké námořní střetnutí během války v Tichomoří 1941-1945 Hřmící moře: Čtyři námořní velitelé a poslední velké námořní střetnutí během války v Tichomoří 1941-1945](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120412/hrmici-more-ctyri-namorni-velitele--g1G-120412.jpg?v=1686535599)
Nejedná se o klasickou faktografickou knihu, kterých je o WW2 napsáno bezpočet. Na životních osudech čtyřech velitelů se snaží ilustrovat to, jak povaha a zkušenosti každého ovlivňují rozhodování v klíčových momentech jedné z posledních opravdu velkých námořních bitev druhé světové války. Velmi čtivé i pro člověka, který se v reáliich nevyzná úplně dopodrobna. Trošku jiný náhled na téma, které je obvykle zpracovávání úplně jinak...
Škoda chudšího obrazového doprovodu, uvítal bych více historických fotek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Barva kouzel Barva kouzel](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452/uzasna-zemeplocha-barva-kouzel-JvN-452.jpg?v=1419254382)
Mrakoplaš a jeho vstup mezi literánání legendy v plné "síle". Neuvěřitelná postava chaotického a zbabělého nedostudovaného čaroděje pádí celou knihou kupředu v doprovodu velmi zajímavé společnosti...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Flotila Země Flotila Země](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28016/flotila-zeme-Zdg-28016.jpg?v=1587050627)
Výborná sci-fi z neuvěřitelného prostředí, kdy je ČR vesmírnou supervelmocí, která brání celou Zemi před invazí emzáků. Hezky popsaná technika, pozadí jednotlivých charakterů i samotný průběh bitvy. Velmi osvěžující zpestření tohoto typu literatury.
Rozsahem někde mezi rozsáhlejší povídkou a knihou, četlo se to samo a během jednoho večera se to dá v pohodě zvládnout.