Wereden Wereden komentáře u knih

Korán Korán neznámý - neuveden

Korán jsem si chtěl vždycky přečíst. Podobně jako Bibli. Ale možná by se mi hodilo, kdyby mi někdo dokázal poradit, jak knihu číst. Což bych rád. Možná někdy znova.

Mistr Kampanus Mistr Kampanus Zikmund Winter

O knize jsem se poprvé dozvěděl na střední škole. A pak jsem na ní úspěšně zapomněl. Dokud jsem na ní nenarazil v knihobudce. Došlo i na její přečtení. Byť mi byla na střední profesorem dost chválena, tak mě příliš nenadchla.

26.02.2025 2 z 5

Hodina stínů Hodina stínů Gustaw Herling-Grudziński

Kniha se mi dostala do roky spíš náhodou. Některé eseje byly více podnětné, některé šly úplně kolem mě. Což už se mi stalo u jiných knih.

26.02.2025 3 z 5

Netvořice na přelomu války a míru Netvořice na přelomu války a míru Václav Cílek st.

Sice jednoduchá, ale výborná vzpomínková knížka na válku. Jak pohled na vesnici, tak pohled na město. A rozhodně ukazuje druhou světovou válku více plasticky než jenom černá a bílá. Jen víc takových knih.

Tichý Don III–IV Tichý Don III–IV Michail Alexandrovič Šolochov

Jsem rád, že jsem si mohl Šolochova konečně přečíst. Ruská občanská válka z jiné perspektivy. Už ji trochu znám z Doktora Živaga, ale jen z té filmové tvorby. A to mě přivedlo k myšlence si to tuto knihu přečíst.

26.02.2025 4 z 5

Jawa, můj osud Jawa, můj osud Jan Králík

Teda, dozvědět se, co se tady dělo SS manům pod okny během války bylo něco. A další z osudů, které dobře ukazují, že 20. století nebylo jendoduché.

20.02.2025 4 z 5

Zpověď caru Mikuláši I. Zpověď caru Mikuláši I. Michail Alexandrovič Bakunin

Zajímavý pohled na dobu. Nikdy mě nenapadlo, že Bakunin něco vydal, co vyšlo v českém překladu. A jsem rád, že se našel pro to vydavatel.

20.02.2025 3 z 5

Křídla míří na Německo Křídla míří na Německo Miloslav Pajer

Asi poctivě odvedená práce, kniha je plná fotek a vzpomínek, výčet jednotlivých bombardování se zdá být nekonečný, ale člověk dostane o osudu 311. bombardovací perutě podrobný přehled.

20.02.2025 2.5 z 5

Co jsou Češi? Co jsou Češi? Jan Patočka

Nevím, jestli Patočkovi myšlenky odtud už tak zlidověly nebo jsem si leccos poskládal sám, ale kniha mě úplně nepřekvapila. Pár míst tu nových bylo, ale nic pro mě převratného.

11.02.2025 2.5 z 5

Internační tábor Svatobořice Internační tábor Svatobořice Jan Kux

Tábor Svatobořice sám o sobě zpracován dobře, trochu mi ovšem scházelo zasazení do širšího kontextu. U druhé vydání byla doplněna třetí část a je znát, že to takto původně nebylo, není to tak propojeno, jak by mohlo být.

09.02.2025 3 z 5

Modrá a zlatá Modrá a zlatá Jan Čep

Knihy jsem četl hlavně proto, že mi bylo doporučeno, že je z mého kraje. Ta jména obcí se tam skutečně objevují, ale tím to končí.

25.01.2025 2 z 5

Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi Henry Kissinger

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četl. Až mě to překvapilo, jak tahle kniha je dobrá. Byť jsem na ní měl skvělé reference dřív, trochu mě odrazoval rozsah. Nicméně ten patří k těm prvkům, které ji posouvají do výšin.

23.01.2025 5 z 5

Metamorfózy ruské kultury Metamorfózy ruské kultury Alexandr Michajlovič Pančenko

Úplně nadšený jsem u knihy nebyl, asi jsem ji i částečně nepochopil. Kulturně jsem místy úplně mimo to a nebojím se to uznat. Hold to tak je.

23.01.2025 2 z 5

Anna Kareninová II Anna Kareninová II Lev Nikolajevič Tolstoj

Celkově jsem spokojen, byť Vojnu a Mír jsem si užil více. Ale k Tolstému se budu vracet, tentokrát se spíš podívám buď na něco více autobiografického nebo filozofického. Má jistě v tomto směru co nabídnout.

21.01.2025 4 z 5

Naším obchodem je smrt: Úplný příběh Wagnerovy soukromé armády a jejího zakladatele Jevgenije Prigožina Naším obchodem je smrt: Úplný příběh Wagnerovy soukromé armády a jejího zakladatele Jevgenije Prigožina Ilja Barabanov

Wagnerovci se četli sami. Jejich historie je bezesporu více než zajímavá. Je třeba vnímat, že vznik Wagnerovců je symptom toho, co se děje a může dít v Rusku. A proto je dobré to sledovat.

28.12.2024 5 z 5

Prečo zmizli Ťapákovci? O mimoriadnom úspechu jednej zdravotníckej intervencie Prečo zmizli Ťapákovci? O mimoriadnom úspechu jednej zdravotníckej intervencie Roman Jančiga

Opět zajímavé dílo z Communio Minerva. Byť teda mi přišlo kombinace spojených textů trochu zvláštní, chápu, proč kniha vznikla.

28.12.2024 3 z 5

6. 7. 1915 – Pomník Mistra Jana Husa: Český symbol ze žuly a bronzu 6. 7. 1915 – Pomník Mistra Jana Husa: Český symbol ze žuly a bronzu Jan Galandauer

Kniha se četla sama. Kus naší historie pohledem pomníku. Stojí za přečtení, ale člověk nesmí čekat, že jde o dílo, které mu převrátí znalost naruby.

28.12.2024 3 z 5

Ruské národní pohádky Ruské národní pohádky neznámý - neuveden

Pohádky to jsou sice zajímavé, ale nejsou pro naše děti. Možná až pro mládež. Ale ani tu by myslím nebavily. Jsou zbytečně komplikované, jako kdyby jste spojily tři náhodné pohádky.

28.12.2024 1.5 z 5

Medvídek Pú (20 příběhů) Medvídek Pú (20 příběhů) A. A. Milne

Jako dospělý vnímám Medvídka Pú úplně jinak. Nevím, jak malé děti bavit, ale asi má nějaké podobné kouzlo jako Malý princ.

23.12.2024 4.5 z 5

Ruský doping - Případ Rodčenkov Ruský doping - Případ Rodčenkov Grigorij Rodčenkov

Ve světě dopingu se moc nevyznám, takže jsem se bál, že kniha na mě bude moc odborná. Ukázalo se že, ne. Četla se dobře a dovedl jsem se orientovat docela dobře. Což není u takovýchto témat obvyklé.

22.12.2024 4 z 5