whack komentáře u knih
Kniha je rozdelená na 6 kapitol, z ktorých sa mi rozhodne najviac páčila kapitola 5 (Člověk, vládce tvorstva), v ktorej som si našiel veľa zaujímavých a pre mňa nových informácií – o vzťahu kresťanstva ku zvieratám, ale aj o niektorých z prvých obhajcov zvierat v staroveku, a o vzniku hnutia za práva zvierat. V druhom rade ma zaujala kapitola 2, v ktorej sa píše o testoch na zvieratách. Kapitola 3 hovorí o hospodárskych zvieratách a 4. na ňu nadväzuje s avizovaním o prechode na veg(etari)ánstvo. Tieto kapitoly iste prinášajú šokujúce fakty, takto rozpísané súčasné stavy z fariem v EÚ by boli k nezaplateniu. Peter Singer však písal túto knihu v roku 1975, aktualizoval ju v 1990 a píše v nej najmä o stavoch v USA. Týmto nechcem nikoho od tejto knihy odradiť, tie stavy nie sú zas až také rozdielne, a rozhodne sa oplatí prečítať.
Kniha pozostáva z asi dvadsiatich krátkych životných príbehov autorky. Niektoré sú zvláštne, občas mi pripomínajú knihu Marley a ja, kde majitelia nemajú potuchy o výchove psa, ktorý ich len tak venčí po okolí a oni nevedia čo s ním majú robiť. V príbehu s názvom "Náplň" dokonca označuje Slobodu zvierat za radikálnu organizáciu. Vôbec netuším, čo je na Slobode zvierat radikálne, a to radikálnosť pri záchrane zvierat neodmietam, práve naopak. Autorkinu lásku k zvieratám však cítiť z každého príbehu, čo je pekné. Príbehy sú písané jednoducho a úprimne, žiadne ťažké čítanie. V niektorých spomína, že má radšej zvieratá ako ľudí, a to je tiež pekné, lebo ja tiež. Zaujímavý je aj Predslov, v ktorom zástupkyňa o.z. Proti prúdu štipľavo rozoberá miesto "Pána tvorstva" na Zemi. Knihu sa mi od predajcu Nota Bene kúpiť oplatilo.
Asi najkontroverznejšie konšpiračné teórie zo všetkých, zhrnutie: identifikačné karty – špionáž; čiarkový kód – otroci v totalitnom systéme; mikročip – mozgy ľudí riadené z jedného svetového centra; psychologické zbrane – technológie ovládania mozgu; testovanie drog na ľuďoch – získanie kontroly nad vedomím ľudstva; fluór a očkovanie – povinný jed pre ľudí; psychiatria – ovládanie ľudského myslenia; výroba otrokov – psychochirurgické zmeny vzorcov správania; únosy ľudí – obete vládnych pokusov; Area 51 – psychologické a genetické experimenty na ľuďoch; ľudské klony; vládne registre ľudských vzoriek; manipulácia s ľudskou DNA; vedecký rasizmus v USA; HIV a AIDS – najúčinnejšie biologické zbrane vyrobené vládou USA... Teoreticky je všetko z toho možné, či je to tak aj prakticky, to nevie nikto, na konci knihy sú síce vypísané zdroje (použité knihy a iná tlač a dokumenty), no údaje sa nedajú len tak ľahko overiť / vygoogliť. Nie som žiadny fanatik, beriem to samozrejme všetko s nadhľadom, ale pred rokmi, keď som to čítal, si pamätám, ako ma to šokovalo.
Prvých 27 strán tejto kuchárky obsahuje zaujímavé fakty a dôvody hovoriace pre vegánsku stravu: hlad vo svete, ochrana životného prostredia, zaobchádzanie so zvieratami, zdravie. Ďalej informácie o tom, ako sa stravovať zdravo a vyvážene, o sociálnych a ekologických súvislostiach stravovania, a pod. Od strany 30 začínajú vegánske recepty: kaše, šaláty, dresingy, majonézy, chlieb, pečivo, nátierky, polievky, omáčky, hlavné jedlá, dezerty, koláče... Recepty sú písané jednoducho a stručne. Kniha je sympatická, som rád, že ju mám. Navyše je tlačená na 100% recyklovanom papieri, ktorý šetrí lesy, a je financovaná z vlastných zdrojov, bez prispenia sponzorov a nadácií. Vydalo občianske združenie Ži a nechaj žiť.
Príbeh dvoch detí, ktoré roky chodievali každodenne objavovať krásy lesa a o ich prvom stretnutí so žltými železnými monštrami a hučiacimi pílami. Jedného dňa, keď sa vyberú na svoje obľúbené lesné miesto, nájdu tam rúbanisko. Vymýšľajú, čo majú robiť, ale sú bezradné. Jednu noc, keď spoza stromov sledujú spúšť a opustené bagre, si uvedomia, že tam nie sú sami. Na druhom konci rúbaniska vyjdú z tmy mladí ľudia v kuklách. Volajú ich ELFovia... Krásny a fascinujúci dobrodružný príbeh o lese, nádeji a beznádeji so silným posolstvom.
Fascinujúce a pre mnohých aj inšpiratívne dobrodružstvá, pri ktorých doslova cítiť vôňu severoamerických polopúští, zrezaných stromov a horiacich buldozérov. Kniha je neobyčajne pútavá, pôsobivá, no zároveň poukazuje na závažné problémy ohľadom devastovania prírody. Skvelá atmosféra divokého západu 70. rokov 20. storočia vtiahne čitateľa priamo medzi hlavných hrdinov, ktorí sa spoznali viac-menej náhodne a spojil ich predovšetkým odpor voči industrializácii, zhubnému priemyslu a ničiacemu pokroku. Ťažko povedať, ktorý z nich mi bol viac v priazni, ale asi Hayduke. Environmentálne motivované sabotáže, naháňačky s redneckami, putovanie cez kaňony (ktoré Edward Abbey tak dobre poznal, že kniha je takmer ako mapou), až je človeku ľúto, keď knihu dočíta, pretože túži zažiť ďalšie akcie. A možno aj uvažuje, aké by to bolo naostro.