Wladimirski
![Expert Expert](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385958/expert-DQW-385958.jpg?v=1532984133)
Po sérii dobrých knížek jeden slabší kousek. V první řadě mne zarazil překlad. Když byl poprvé zmíněn "dopravní box", nemohl jsem přijít na to, oč se jedná. Až z dalšího textu jsem pochopil, že to byl přepravník koní. Termín dřevěné nádoby místo dubové sudy či jednoduše barely, kde zraje whisky, zpáteční jízdenka z Austrálie místo letenka a pod. vzbuzovalo velmi šlendrijánský dojem. Nevím zda autor či překladatel použil pro slovutný koňak Hine Antique (XO) označení brandy, ale přestože koňaky jsou podskupinou brandy, žádný "expert", o kterém tato kniha je, by pro koňak honosící se pečetí královny Alžběty obecný termín brandy nikdy nepoužil.
První třetina knihy je takový pall mall, ze kterého čiší laciná snaha rychle zaujmout čtenáře, ale je to v podstatě nezajímavé. Vlastní zápletka se objeví až kolem strany 80, od které je kniha čtivější, ale celkový dojem se nijak výrazně nevylepší. Na detektivku jen o 250 ti stranách bych očekával větší spád, více rafinovanosti
a akce, vlastně "nabitou" každou dvojstránku. Ukládám hluboko do knihovny.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mrtvé od Tichého jezera Mrtvé od Tichého jezera](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498283/mrtve-od-ticheho-jezera-W9B-498283.jpg?v=1664648397)
První polovina knihy byla celkem nezáživná, bez náboje a dynamiky, druhá část už byla lepší, závěr potom sice vygradovaný, ale uspěchaný, rychlý. Po dalších dílech pátrat asi nebudu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Směšné lásky Směšné lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551697/smesne-lasky.jpg?v=1734010291)
Příjemné, zábavné, lehké, úsměvné. Filozofické úvahy na téma život, stárnutí, láska a erotično mne bavily.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Zločiny beze cti Zločiny beze cti](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413431/zlociny-beze-cti-3bp-413431.jpg?v=1560500022)
Velice citlivě uchopené téma diskriminace žen v Jordánsku, na faktických podkladech, přednesené srozumitelně a poutavě. Za knihou je spousta autorčiny investigativní práce a je zřejmý záměr o objektivní a co nejpřesnější zobrazení dané problematiky. Podstata problému je samozřejmě pro nás nepřijatelná, ale oceňuji snahu předestřít vnitřní podněty Jordánců, které je k jejich jednání vedou. Doporučuji k přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vražedná splátka Vražedná splátka](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536444/vrazedna-splatka-661d0392aadff.jpg?v=1713177490)
Lehce čtivá detektivka, ze které je poznat autorova policejní praxe. Přirozeně a nenásilně se vyvíjející kriminální případ, nevzbudí ale žádné větší emoce.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Déjà vu Déjà vu](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509852/deja-vu-Gwl-509852.jpg?v=1676126968)
Poměrně jednoduchá detektivka, lehké a oddechové čtení. Nepříliš postav, takže nenáročné na orientaci, kdo je kdo, ale žádná vyloženě sympatická. Vrah odhadnutelný, takže žádný extra závěr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tanečnice Tanečnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456200/tanecnice-z-donbasu-12K-456200.jpg?v=1604244701)
Velmi zdařilé dílo! Nečekal jsem, kolik informací o vztazích a vzájemném vidění a vnímání Čechů, Ukrajinců a Rusů tento příběh přinese, jak dokáže osvětlit situaci na Donbasu, co a jak se tam dělo a stále děje - jak aktuální dnes! Velmi zajímavé poznatky z myšlení, uvažování a hodnotových systémů uvedených národností. Některé pasáže, které se věnují tanci, taneční soutěži a zasazení do postav příběhu mi přišly lehce naivní, ale to nijak nekazí celkově velmi kladný dojem z této knihy. S velkou pravděpodobností se poohlédnu po dalších knihách Michala Šefara.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zápisky starého prasáka Zápisky starého prasáka](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22971/zapisky-stareho-prasaka-3aH-22971.jpg?v=1610307932)
Je to zvláštní čtení, na jednu stranu bych to označil jako zvrhlý odpad, na druhou stranu to má v sobě nějaké zvláštní fluidum.
Rozhodně mu nechybí všeobecný přehled, schopnost trefného pojmenování.
Bezbřehá fantazie a přepestrá slovní zásoba.
Zajímavé jsou i některé jeho výroky.
Nicméně "ujetý" je to vážně dost. Nejlépe tomu porozumí asi ten, kdo bude při čtení stejně "sjetý" jako autor, když to psal.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Udělal jsem to já! Udělal jsem to já!](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85553/udelal-jsem-to-ja-85553.jpg?v=1313410787)
V porovnání s předchozí přečtenou knihou "Dívej se, jak umírají" slabší čtení, méně nápaditý příběh, méně akce a napětí. Takže o hvězdičku méně.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Přežít a závodit: Jeden rok šéfa stáje F1 Přežít a závodit: Jeden rok šéfa stáje F1](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522203/prezit-a-zavodit-jeden-rok-sefa-sta-3Oo-522203.jpg?v=1694023065)
Kniha mne "chytila" na první stránce a už nepustila. Autentická sonda do zákulisí motorsportu a především pak F1, prostřednictvím "malé" stáje a svérázného Guenthera Steinera. Guenther je samozřejmě daleko výraznější jako osoba, než výsledky, které za ním v F1 stojí, podtrženo aktuální informací o jeho "nedobrovolném" odchodu ze stáje HAAS po neúspěšné sezoně 2023. Kniha přináší mnoho zajímavých informací, napětí i humoru. Nečekejte výraznější "technické" informace, čtení je spíše o vztazích a prostředí ve světě F1. Škoda té spousty tiskových "překlepů" českého vydání, ale za ně Guentherovi hvězdičku ubírat nebudu. Ať se mu daří v další profesní misi!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Římská říše Římská říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357359/rimska-rise-cAo-357359.jpg?v=1507668165)
Jednoduchá, útlá, přemírně ilustrovaná encyklopedie, kterou lze přečíst jako knihu. Obsahuje základní fakta o vzniku, vývoji a zániku Římské říše, avšak nijak zvlášť podrobně či poutavě. Nosné je téma samotné, než jeho zpracování.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Obhájce Obhájce](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413970/obhajce-h1d-413970.jpg?v=1562849903)
Pěkně ubíhající detektivní jednohubka. Přímý děj bez lichých odboček a popisků, závěr předvídatelný.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Znám tajemství Znám tajemství](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351879/znam-tajemstvi-z2m-351879.jpg?v=1505194746)
Moje třetí kniha od TG, tentokrát mne však tolik nenadchla. Nedostal jsem se do děje tak, aby to vzbudilo nějaké větší zaujetí. Nesedlo mi přeskakování z postavy na postavu, kterých tam bylo poměrně dost, většinou však plochých, nevýrazných, nezajímavých, prostě tam jen hrály nějakou roli. Závěr mnohé osvětlil, ale celkový dojem nezachránil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Přísně tajná Přísně tajná](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327816/prisne-tajna-ju5-327816.jpg?v=1511684110)
Vcelku prostý detektivně-thrillerový příběh, bez náboje, který by mne vtáhl do děje či vzbudil nějaké emoce. Občas humorné.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mafie pláče Mafie pláče](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320670/mafie-place-xo2-320670.jpg?v=1480870934)
Primitivní, naivní, ubohý text a dialogy, bezduché, o ničem. Dokážu ještě pochopit, že autorovi zatemní soudnost jeho ambice psát a napsat, ale kde vzal nakladatel odvahu to vydat, to mi tedy uniká...
![Černý velbloud Černý velbloud](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343591/cerny-velbloud-N1y-343591.jpg?v=1496141904)
Přečteno v rámci čtenářské výzvy. Začátek byl docela fajn, pak jsem ale nevěděl, jestli se to vyvine v červenou knihovnu nebo špionážní thriller, ve finále to vyznělo tak nějak na prázdno...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Velká kniha slavných dobrodružných příběhů Velká kniha slavných dobrodružných příběhů](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437453/velka-kniha-slavnych-dobrodruznych--lFo-437453.jpg?v=1604742716)
Příjemné čtení, jehož prostřednictvím jsem se na chvíli vrátil do chlapeckých let. Pěkné ilustrace Zdeňka Buriana.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Na okraji temna Na okraji temna](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391381/na-okraji-temna-h9V-391381.jpg?v=1538989600)
První část knihy vypadala na 4*. Poměrně pragmaticky zahájený špionážní příběh, ve kterém chvíli trvalo si ujasnit, kdo je kdo a o co jde. Další část, kdy postava Racka zpestřovala děj sexuálními výstřelky, už byla slabší a závěr, kde autor zčista jasna změnil styl psaní do rádoby humorna a vtipna, byla až trapná. Výsledné dvě hvězdičky jsou pro knížku oslavující úspěchy komunistické rozvědky více než dost. Dávám je spíše za potvrzení mého názoru na danou dobu. Po dalších knihách autora pátrat nebudu...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V kaši V kaši](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433433/v-kasi-M6h-433433.jpg?v=1581427335)
Ke knize mne přivedla čtenářská výzva 2020. V poezii nejsem sečtělý, abych se mohl podělit o srovnávací hodnocení. Nicméně shrnul bych takto:
Za prvé jsem byl překvapen stylem veršů, přišel mi zcela odlišný od poezie, jak jsme se o ní (kdysi) učili ve škole. Chyběla mi melodičnost a finesa textu, myšlenky jsem ale mnohde nalezl. Obsah bych rozdělil do tří skupin, poměrově srovnatelných - 1.básně, kde jsem myšlenku nepochopil, 2. básně, kde jsem myšlenku pochopil, ale neztotožnil se s ní a za 3. básně kde mne jejich myšlenka oslovila - např. Točený salám, Pro někoho lepšího, Třídní sraz, Andělé, Ministerstvo pásek, Nikoho, Představy a jiné. Hodnotím tedy více méně neutrálními 3 hvězdičkami.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Angličan v Česku aneb Czech Me Out Angličan v Česku aneb Czech Me Out](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421736/anglican-v-cesku-aneb-cech-me-out-2WA-421736.jpg?v=1569921056)
Velké zklamání. Podle anotace jsem čekal vtipnou a zábavnou knihu. Realita ale jiná. Předně mi to přijde jako kniha, kterou autorka napsala, aby nějakou napsala. Jelikož je vydaná v češtině, čekal jsem vtip, nápadité komentáře a postřehy, zábavné formulace atd, zkrátka texty, které osloví českého čtenáře. Je to ale obyčejný soupis obecně známých věcí bez jakékoli přidané hodnoty, trochu s egoistickým podtextem autorky. Myslím, že to ani jako průvodce v UK nevydají. V mnohém se to totiž od názvu odchyluje.