Wladimirski Wladimirski komentáře u knih

Smrt nosí rudé škorně Smrt nosí rudé škorně Pavel Hrdlička

Pro mne byla kniha zklamáním. Hlavní dějová linka se po prvotní zápletce téměř vytratí a autor se k ní vrátí až v poslední části knihy. Příběh mezi tím je nesourodý, stále se objevují nové postavy bez významu k ději, vyprávění nevtáhne do děje. Podle anotace a hodnocení jsem očekával více.

08.11.2024 2 z 5

Formule 1 – Oficiální historie Formule 1 – Oficiální historie Maurice Hamilton

Skvělá kniha pro fanoušky F1. Přehledná publikace s fotografiemi, členěná do dekád od roku 1950 do 2022. Velice srozumitelně popsaný technický vývoj, hlavní změny v konstrukcích vozů, vývoj motorů i aerodynamiky. Změny pravidel a "politikaření" vedoucích činitelů a organizací. Známé i zákulisní informace o pilotech, vztazích mezi nimi i o osobnostech v pozadí. Doporučuji.

04.11.2024 5 z 5

Skok do neznáma Skok do neznáma Sandra Brown

Zajímavé téma, zajímavé prostředí, pěkný začátek, ale přišlo mi, že kniha má povrchní narativ, příběh nevzbuzoval nijak výrazné emoce, byl takový plochý, bez náboje. Podle hodnocení jsem očekával více poutavější čtení.

27.10.2024 3 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Velice zajímavá a příjemně čtivá knížka. Poutavý příběh, velice snadné vcítění do hlavní postavy. Zároveň vysoká informační hodnota o způsobech, pravidlech, rituálech, svátcích, hodnotách a mnohého dalšího ze života ortodoxních Židů. Mnohdy velmi překvapivé. Doporučuji.

16.10.2024 5 z 5

Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Oproti předchozím knihám MK, které jsem četl, je Nesmrtelnost komplikovanější čtení. Některé díly, jako např. Tvář, Nesmrtelnost, Oslava (v podstatě první a poslední třetina knihy) se čtou poměrně dobře, obsahují mnoho podnětných úvah, pohledů na život a životní situace a jsou dobře srozumitelné. Střední část knihy (Boj atd) je myšlenkově výrazně náročnější. Ačkoli je dějový příběh upozaděn, je vlastně jen nosným podkladem pro vyjádření filozofických úvah autora, postava Agnes mi byla velice sympatická, oslovovalo mě vykreslování všech jejích proměn a životní pouti. Je to rozhodně nevšední čtení.

04.10.2024 4 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Cormoran Strike a Robin jsou mé oblíbené knižní postavy hned od prvního dílu a u Hedvábníka jsem se k nim rád vrátil. Líbí se mi styl komunikace a rovina jejich vztahu, je to oživením vlastního detektivního příběhu. Přímočarý a transparentní styl činí knihu lehce čtivou a oddychovou.

26.09.2024 4 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Poutavý a čtivý detektivní román se sympatickými postavami, do nichž je snadné se vcítit a prožívat tak vývoj příběhu a vyšetřování. Jazyk a styl psaní je plynulý, promyšlený a srozumitelný, nikterak překombinovaný. Prostředí, kam je román zasazen je atraktivní a realistické.

26.09.2024 4 z 5

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Napínavý příběh, neotřelý, občas poměrně drsné a syrové pasáže. Hrdina sice téměř nesmrtelný, ale to knihám tohoto stylu často patří. Děj odsýpá a ty stovky stránek rychle utíkají.

26.09.2024 5 z 5

Nomád Nomád James Swallow

Oddychový thriller. Je tam tolik zápletek a akce, že ve čtenáři čtení nevyvolá dojem reality a tudíž se z toho vytratí to správné napětí, které nedovoluje knihu odložit.

Černý úsvit Černý úsvit Rolf Börjlind

Moje třetí kniha od Borjlindových a opět trefa do černého. Autory tak řadím mezi své oblíbené. Téma této knihy je tedy mrazivé, ale i to se může stát. Děj má napětí a spád, čistý vypravěčský styl.

Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

Krimi-thriller jak má být. Zaujme hned od první stránky, není nijak přeumělkovaný a překombinovaný. Olivii i Toma jsem si velice rychle oblíbil a "fandil" jim v jejich vyšetřování. V knihovně mám další pokračování.

Třetí hlas Třetí hlas Rolf Börjlind

Čtivý detektivní thriller, přiměřeně akční, sympatické postavy, nevšední zápletka. Děj se odvíjí přirozeně a uvěřitelně.

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Jo Nesbo a jeho postava Harry Hole - to jsou záruky dobrého čtení. I tentokráte velice promyšlený vývoj, napětí, zápletka. V některých místech jsem se ale "trochu ztrácel", proto o hvězdičku méně.

Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Opět skvělý historicko-faktický román. Líbí se mi propojení fiktivních osudů mnoha rodin s pozadím faktických událostí. Román vzbuzuje celou plejádu emocí a současně má vysokou informační hodnotu. Autor se snaží o nestranné, nezaujaté popisy událostí a to oceňuji. Doporučuji!

Zima světa Zima světa Ken Follett

Druhá část obsáhlé trilogie je opět zajímavým a poutavým čtením, plným faktických informací i podnětných myšlenek. Oceňuji autorův široký přehled a podmanivý styl psaní. Doporučuji!

Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Na příběhu fiktivních postav, který je poutavý a čtivý, se čtenář dozví (popřípadě si oživí) mnoho historických událostí. Bohatý jazyk a přívětivý styl vyprávění dají zapomenout velkému rozsahu knihy a oči po stránkách jen letí.

Billy Summers Billy Summers Stephen King

Nevšední thriller plný překvapivých událostí, napínavý a poutavý, čte se jedním dechem. Ačkoli většina postav je vpravdě záporných, hlavní hrdinové si získají určité sympatie čtenáře. Vývoj příběhu, zápletky a zvraty jsou precizně promyšlené, většinou nepředvídatelné. Závěr se sice odhadnout dal, ale jisté to nebylo, takže plnotučných 5*.

19.09.2024 5 z 5

Vražedná splátka Vražedná splátka David Urban

Lehce čtivá detektivka, ze které je poznat autorova policejní praxe. Přirozeně a nenásilně se vyvíjející kriminální případ, nevzbudí ale žádné větší emoce.

06.09.2024 3 z 5

Déjà vu Déjà vu David Urban

Poměrně jednoduchá detektivka, lehké a oddechové čtení. Nepříliš postav, takže nenáročné na orientaci, kdo je kdo, ale žádná vyloženě sympatická. Vrah odhadnutelný, takže žádný extra závěr.

31.08.2024 3 z 5

Tanečnice Tanečnice Michal Šefara

Velmi zdařilé dílo! Nečekal jsem, kolik informací o vztazích a vzájemném vidění a vnímání Čechů, Ukrajinců a Rusů tento příběh přinese, jak dokáže osvětlit situaci na Donbasu, co a jak se tam dělo a stále děje - jak aktuální dnes! Velmi zajímavé poznatky z myšlení, uvažování a hodnotových systémů uvedených národností. Některé pasáže, které se věnují tanci, taneční soutěži a zasazení do postav příběhu mi přišly lehce naivní, ale to nijak nekazí celkově velmi kladný dojem z této knihy. S velkou pravděpodobností se poohlédnu po dalších knihách Michala Šefara.

28.08.2024 4 z 5