WolfIssen WolfIssen komentáře u knih

Štěchovický poklad – konec legend Štěchovický poklad – konec legend Jaroslav V. Mareš

Knihu jsem měl v plánu si pořídit ihned po té, co jsem během koronavirového lockdownu sledoval autorovy livestreamy na youtube, mnohdy se zatajeným dechem. Nejinak tomu bylo i během v podstatě bleskurychlého přečtení této úžasné knihy. Vše je logicky vysvětleno a vše do sebe logicky zapadá. Pokud vás zajímají záhady, tajemství a tajné projekty Třetí říše, určitě si knihu pořiďte. Velký přínos vidím ve spoustě obrazového materiálu obsaženého v knize, ať už se jedná o fotografie, nákresy, mapy apod. Troufám si říct, že pan Jaroslav V. Mareš napsal nejlepší knihu na dané téma.

24.08.2021 5 z 5

Spad Spad František Kotleta (p)

Jsem moc rád, že jako další post-apo román k počtení jsem vybral sérii SPAD. Po velmi rychlém přečtení se těším na další knihu v této Kotletově sérii: Poločas Rozpadu.

12.08.2021 4 z 5

Tajemství run Tajemství run Guido von List

Guido von List je hodně opomíjený znalec run, germánského mysticismu a tradice. Určitě není kniha určená těm, kteří o runách dosud nic nečetli, ale těm, kteří už se runologii věnují déle.

06.05.2021 4 z 5

Agartha – ztracená podzemní říše Agartha – ztracená podzemní říše Alec Maclellan

Kniha hodnotná především tím, že je jakýmsi sborníkem svědectví a teorií o podzemních světech, tunelech a říších. Moc zajímavé téma pro milovníky záhad a podzemí vůbec. Odkazuje na velkou spoustu podobné literatury i badatelů v tomto oboru.

05.05.2021 4 z 5

Černý řád Černý řád James Paul Czajkowski

Mistrovské strhující dílo. Nic jiného není, co bych dodal.

10.03.2021 5 z 5

Vikingové Vikingové Holger Erik Arbman

Další nezbytná kniha v knihovně každého milovníka a badatele vikinské doby. Jsem moc rád, že ji mám, je velice přínosná a i přes své malé rozměry nabitá informacemi.

04.02.2021 5 z 5

Velké tajnosti Velké tajnosti Arnošt Vašíček

Bylo mi velkou ctí konečně potkat pana Arnošta Vašíčka na jeho výborné přednášce k této knize, ve které doplňuje nové skutečnosti k již několik let zkoumaným záhadám. Samozřejmě bylo také skvělé udělat si s autorem fotku, nechat si podepsat knihy a prohodit s ním pár slov.

06.04.2020 5 z 5

Griffinův příběh Griffinův příběh Steven Gould

V anotaci knihy je uvedeno, že Griffin se umí teleportovat v prostoru i čase. To ale není pravda, umí se teleportovat pouze v prostoru. Filmové zpracování je jakousi syntézou této knihy a knihy Jumper, které na sebe ale nenavazují a každá stojí jako samostatný příběh. Nicméně další opravdová teleportační senzace.

02.02.2020 5 z 5

Jumper Jumper Steven Gould

Pokud by se mě někdo zeptal na bombastickou sci-fi v reáliích běžného života, určitě mu doporučím tuto skvělou pecku.

23.01.2020 5 z 5

Tunguzský meteorit. Záhada na víc než jedno století Tunguzský meteorit. Záhada na víc než jedno století Jan A. Novák

Pravděpodobně nejlepší u nás dostupná kniha zabývající se Tunguzskou událostí a příbuznými tématy.

06.01.2020 5 z 5

Nedokončené příběhy Nedokončené příběhy J. R. R. Tolkien

Jak už mnozí poznamenali v komentářích, Tolkien a Středozemě není jen Hobit a Pán prstenů, ale především příběhy Prvního a Druhého věku. Dle mého názoru, nebýt výborného filmového zpracování Hobita a Pána prstenů od Petera Jacksona, spousta lidí by o tyto knihy ani nezavadila. Proto mi příjde pravděpodobný fakt, že vlivem prozatimního nezfilmování (a myslím si, že i nereálného) příběhů Prvního, Druhého a z velké části i Třetího věku tito lidé, když už se do četby na krátkou dobu pustí, mají tyto knihy jako rozvláčné, nudné a obsáhlé knihy historie čehosi, kde neexistuje Aragorn, Frodo, Eowyn apod. Tímto komentářem mám na mysli jak zmiňovaný titul Nedokončené příběhy, tak Silmarilion a Húrinovi děti. Stejně tak pro "skalní fanoušky" zfilmované verze dopadne i Pád Gondolinu a Beren a Lúthien. Jsem moc rád, že jsem velkým obdivovatelem Tolkienových děl a mohu tak nahlížet do historií a příběhů úžasných světů.

19.11.2019 5 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Nemám s čím srovnávat, je to první postapo román, co jsem četl, mám nainstalovanou i hru, ale ještě jsem se k ní pořádně nedostal. Příběh, ve kterém by se dala podzemní atmosféra beznaděje krájet, mě bavil a třeba si následně přečtu i obě pokračování. Á propós - Až uvidíte výbuch atomové bomby, dobře se dívejte, protože to bude poslední věc, kterou uvidíte, a navíc, proč se už dnes zajímat o to, jak přežít takovou katastrofu, když už stejně není pro co dále žít. Tato kniha život po jaderné válce autenticky popisuje, asi proto se mi tolik líbila.

09.09.2019 4 z 5

Vikingové - sága tří staletí Vikingové - sága tří staletí Johannes Brøndsted

Johannes Bronsted byl velkým odborníkem historie a archeologie ranného středověku severní Evropy, takže na tohle skvělé a obsáhlé dílo není už třeba z mé strany nic dodávat.

24.08.2019 5 z 5

Utajené vynálezy Utajené vynálezy Jan A. Novák

Stejně jako její předchůdce, kniha Záhadné vynálezy od pana J. A. Nováka je uceleným a na informace velice bohatým a vyčerpávajícím pojednáním především o tom, že teorie o zaniklé dávné vysoce vyspělé civilizaci je čím dál více pravděpodobnější a dostává reálné kontury.

17.08.2019 5 z 5

Budoucí lidstvo Budoucí lidstvo Edward Bulwer (p)

Mám tuto knihu v elektronické podobě, nevím, kde se stala chyba, ale možná jsou to už chyby několika překladů, protože některé slova nebo věty nedávali moc smysl a čtenář si tak musí trochu zaluštit :-) Nicméně příběhu to neubírá, já bych to ale příběhem nenazýval, ale spíše podáním svědectví o životním setkání, které podle mého úsudku možná Edward Bulwer Lytton opravdu zažil.

17.08.2019 4 z 5

Každý kopec má své... NEJ Každý kopec má své... NEJ Milan Silný

Nevšední cyklistická kniha plná nevšedních zážitků, humorných situací, ale také zajímavých historicko - geografických faktů. Maximálně čtivě napsaný a vysoce inspirativní počin. Jsem taktéž vášnivý cyklocestovatel a tato kniha mě příjemně překvapila a pobavila.

05.02.2019 5 z 5

TransAsia - vlakem kolem Asie se skládacími koly TransAsia - vlakem kolem Asie se skládacími koly Monika Vacková

Z mé strany tato úctyhodná cesta zaslouží přinejmenším obdiv, rád bych totiž věděl, čím se oba manželé živí, když si můžou na 100 dní jen tak od pasu vyrazit do světa. Vím, že oba cestují na kole po světě se svými malými dětmi, které z toho sice absolutně nic nemají, ale kdo z nás může říct, že byl třeba v osmi letech v Austrálii... Kniha je moc pěkně udělaná co do úpravy. S textem je to v mnoha případech horší. Autorka patrně neví, že ve slově dolů se opravdu píše kroužek na "u" :-) :-) No, konec srandy. Cestopis tohle určitě není. Spíše mi ta kniha příjde jako průvodce a to hned z několika málo důvodů. Koho například zajímá v kolik hodin přesně jede každý vlak, který oni využili? Takových zbytečných vět v textu a polopaticky líčených situací jsem v "cestopise" ještě nezažil. Na druhou stranu třeba například vůbec nepopsali nepálské národní jídlo khana, které si tolik pochvalovali. Do textu jej sice umístili na miniaturní fotce, ale z čeho se skládá a co je základem tohoto pokrmu se z textu nikdy nedozvíte... Takto bych mohl pokračovat, ale to bych musel knihu začít číst znovu a to opravdu nehodlám udělat. Ale abych jen nekritizoval: pěkně vyhotovené knize vévodí spousta podařených fotografií a zaujaly mě na konci knihy i popisy železnic států, kterými manželé projížděli. Na konec stačí jen dodat, že v Indii jsem sice ještě nebyl, ale to, že tam Indové šlapou ve sračkách a jsou to špíny největšího kalibru, vím už hodně dlouho :-)

03.12.2018 3 z 5

Stěhování národů a sever Evropy: Vikingové na mořích i na pevnině Stěhování národů a sever Evropy: Vikingové na mořích i na pevnině Jarmila Bednaříková

Další skvělý a informačně vyčerpávající počin paní Jarmily Bednaříkové. Kniha se nese podobně jako dílo Stěhování národů především v rovině historicko-politických údálostí, expanze Víkingů, důvodů, příčin a následků Vikingských nájezdů, obchodování a střetu s jinou kulturou a společností. Vřele doporučuji všem, kdo se zajímají o historické období raného středověku ve Skandinávii i o Vikingy samotné.

07.11.2018 5 z 5

Kam až mě nohy donesou Kam až mě nohy donesou Josef Martin Bauer

Nutno podotknout, že kniha v sobě ukrývá více než film Bílé peklo z roku 2001, kterému byla předlohou. Taky některá jména, události, detaily a dějství jsou jiná. Oproti syrovému filmu je kniha ještě více emocionálnější a syrovější. Moc se mi líbilo, že ač bychom každý s kouskem romantické cestovatelské a dobrodružné duše nebo nátury chtěli takové dobrodružství zažít, Clemens Forell byl toto dobrodružství nucen zažít nedobrovolně, protože prostě musel. Za zmínku stojí i fakt, že hlavní hrdina se ve skutečnosti jmenoval Cornelius Rost a až do konce svého života (zemřel roku 1983) nezveřejňoval své jméno a žil ve strachu, že si pro něj KGB příjde, ikdyž v knize na rozdíl od filmu po něm velitel tábora nepátrá.

06.11.2018 4 z 5

Putování pro nic za nic aneb na kole i v mačkách v pohodě i sračkách Putování pro nic za nic aneb na kole i v mačkách v pohodě i sračkách Pavel Knebl

Je až k podivu, jak skromně a o to více dobrodružněji lze cestovat a poznávat jak přírodní krásy, tak pohostinnost místních lidí a gastronomické zážitky. V knize je popsaných spousta situací u kterých se budete válet smíchy.

20.03.2018 5 z 5