zaphod3846 komentáře u knih
Už před pár lety jsem tohle odložil jako nečitelné. Přinutil jsem se tentokrát dočíst do konce - a nezlepšilo se to. Někde tam v té slátanině je i něco jako nápad a příběh, ale podání je strašné, rozbité, přeplněné pseudointelektuálními bláboly.
Autor se evidentně snažil zodpovědět otázku smyslu života, vesmíru a vůbec. Ale evidentně neúspěšně (i když všichni víme že odpověď je jednoduchá, 42). Ke konci když nevěděl kudy kam, se udějí dva olbřímí násilné kotrmelce kterými se to jako má uzavřít, dočtete a je z toho jen jedno velké zmatené "WTF?!"
Pomalejší a relativně nezáživné vyprávění o "kvantově provázaných" (byť v době vzniku tomu autor ještě takhle - logicky - neříkal...ehm) jednovaječných dvojčatech. Lineární děj čistě pohledem jednoho z nich, které m.j. cestuje relativistickou rychlostí a je "telepaticky" spojené s druhým. Nakonec beru spíš pozitivně.
Za 2 z 5 jen kvůli úctě k autorovi. Na A.C.Clarka fakt slabé.
Zábavné, místy ne úplně vážné "hard" sci-fi, ale mohlo být propracovanější. Trochu mi vadilo že celá knížka je psaná v ich formě, čistě jen z pohledu "Boba" (nebo jeho kopií). Jako oddechovka na dobrou noc dobré. :)
Autor měl strašnou touhu napsat úžasnou obsáhlou a složitou space operu, ale nemá na to. Píšu tak trochu za celý "úsvit noci", neb tohle mělo být jeho završením - které se ale strašlivě nepovedlo. Jako - celou sérii se táhne kvantum dějových linek a postav které jsou nakonec vlastně úplně zbytečné, některé utnuté nebo jdou do ztracena, a obzvlášť u téhle poslední knihy je pomaly co stránku cítit bezradnost autora "a jak teď krucinál z toho ven". Už od Nahého boha II se začaly vršit nesmysly a nelogičnosti, a tady je to ještě mnohem horší. Je to škoda, být celkově počet stran tak poloviční, dtto. dějových linií a příběhových postav, bylo by to skvělé a nebyl by problém celek ukočírovat do něčeho smysluplného. Takhle je to pro mně hrozné zklamání - přes spoustu skvělých nápadů a velmi zajímavé prostředí.
Utahané, příliš dlouhé - mít to tak půlku stránek tak jako - budiž. Takhle jsem se musel vyloženě nutit k dočtení. Nápad / nápady dobré, popis života na neutronové hvězdě taky OK - ale v tom byl daleko lepší R.L.Forward s Dračím vejcem.