zbožňuju_knihy zbožňuju_knihy komentáře u knih

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Na Zuzanin dech a Němce podle mých měřítek kniha nemá.
Četla jsem ji několik dní, byla taková hořko-smutná..
Je to asi první kniha, kde by mi nevadilo přidat ještě několik dalších kapitol.

06.08.2021 3 z 5

Nové pohledy Nové pohledy Alastair Bonnett

Tak já tedy nevím, co je na knize tak úžasného.
Škoda peněz.
Pohledy na svět z r. 2016: např. ceny benzínu tohoto roku.
Některé stránky a mapy jsou zajímavé, ale za ty prachy to nestojí.

29.07.2021 1 z 5

Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Zhltla jsem to jako malinu, ale upřímně.. je to blbost, takové laciné, jednoduché čtení.
Chvílemi to působí, jako by to psalo děťátko, žádná složitá souvětí, takové nějaké kostrbaté je to.
Možná za to může překlad..?
S odřenýma ušima za 2*

29.07.2021 2 z 5

Mluv Mluv Laurie Halse Anderson

Hlavní hrdinka byla sympatická, člověk hned pochopil, o co půjde.
Příběh byl čtivý a uvěřitelný.
Dojal mne konec: "Z dopisů čtenářek".
Pokud kniha přiměla někoho mluvit o palčivých tématech, naplno splnila svůj úkol a zaslouží si velké dík.
Dávám 4*, jelikož už nejsem cílová skupina, tak mne to tak nezasáhlo a znám knihy lepší - vůči nim by to bylo nefér :-).
Doporučila bych matkám, ať zakoupí svým dcerám.

25.07.2021 4 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Kniha mě naprosto pohltila.
Nechávám ji doznít a přemýšlím ..
Zasloužených 5*
Pročítám zdejší komenty a divím se těm, kdo se ztráceli v ději. Všechno tak úžasně plyne, ukazuje se nám, jak kdo žil, jak pokračovala linie. Kniha za mě naprosto skvělá, tenhle strohý styl, který se moc nevidí, vykreslení bez emocí, které už jsou na nás.
Mě to nadchlo: slečna, co vyráběla bombu, která spadla na zámek nebo děvče, co se posadilo na lavičku a žádalo o pomoc; nešťastná matka, která se ve stodole oběsí.
Někdy můžete četbu jen nechat plynout a nehledat, kdo má jakou roli v příběhu. Prostě tam je, tak jako se vám někdo vyskytne v životě a zase zmizí..
Také si někdo stěžuje, že se v příběhu často zvrací a kouří. To mě pobavilo a v tomhle příběhu mně to nevadilo.
Pamatuji si ale, jak v knihách s Lisbeth neustále pili kávu. :-D

17.07.2021 5 z 5

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Tak jsem si říkala, holt brát si cikáně nebude dobrý nápad, jsou geny, které člověk nezmění.
A ejhle chyba lávky. Bylo mi té Agnes líto, "matka" šílená a kolem spousta předpojatých lidí..
Bohužel i já.
Velice dobrá kniha.

12.07.2021 5 z 5

Mám nad tebou moc Mám nad tebou moc Teresa Driscoll

Lepší průměr, první polovina celkem nuda, druhá polovina chytla druhý dech. Podtrženo, sečteno za 3*.

30.06.2021 3 z 5

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

(SPOILER) Spoilery! Nenechte si zkazit četbu, pokud jste ještě nečetli:
Kniha se četla sama, svižně, pěkně.. ale ten konec.. ten byl na mě skutečně extrémně pohádkový. Jakmile Lara přivezla domů otce a ten uvedl věci do chodu, kniha pro mne ztratila spád a bylo jasné, že směřuje k happy-endu. Jak sama autorka dodává, v životě to tak nechodí, ale v beletrii je možné cokoli.
Kolem a kolem hezká kniha. Jen já raději reálné někdy drsné nebo alespoň komplikované konce..

29.05.2021 4 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Kdysi mi ji v knihovně nechtěli zapůjčit :-) ...

26.05.2021 5 z 5

Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Nebyl to záměr, ale knihu jsem začala číst příhodně na rybách. První stránky mě nějak nechytly, ale pak to přišlo: divoká jízda, od které jsem se nemohla odtrhnout!
Už od začátku mi přicházel na mysl Erben, jehož Kytici mám velice ráda..
Kniha je pro mne naprosto bravurní a skvělá, četbu jsem si užila a těším se na další knihy od autorky. Umí výborně popisovat a přitom to není přemrštěné, zdlouhavé, má to švih a tah.
Tleskám a těším se..

25.05.2021 5 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Útlá kniha, která mi přišla nesmírně dlouhá a nudná.
Zřejmě na ni ještě nejsem připravená.
První polovina se šíleně vlekla a pro mne byla o ničem, spousta myšlenek a náhledů, které jsou tak nějak samozřejmé.
Myšlenka obrazu, který stárne a mění se místo nás, je ale výborná.

09.05.2021 3 z 5

Rose Madder Rose Madder Stephen King

Mně se to docela líbilo :-), jen jsem od toho obrazu čekala tak nějak více..

29.04.2021 4 z 5

Zrádný měsíc Zrádný měsíc Michael Connelly

Překvapivě čtivá kniha.

22.04.2021 4 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Doporučuji! Po dlouhé době kniha, která se mne dotkla.

13.04.2021 5 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

SPOILERY:
Knížka je taková čtivá, depresivní jednohubka. Přečetla jsem ji asi za 2-3 hodiny.
Už od první stránky je zřejmé, kam to bude směřovat, hlavní postavy mi bylo líto, ale k pláči to u mne nevedlo. Vlastně mě napadalo skoro celou knihu, že to určitě dopadne zle.
Člověk si někdy ani neuvědomuje, co svým jednáním způsobuje, že někomu ubližuje.. Vystresovaná, frustrovaná a hysterická matka ... otec, který je ničemu a ještě by byl svolný k incestu. No hnus. Doporučuji k přečtení a hlavně k pozdějšímu zamyšlení.

02.04.2021 5 z 5

Úkryt před světlem Úkryt před světlem Barbara Erskine

Tak já tedy nevím, četla jsem to snad celé století :-D. Bylo to hrozně zdlouhavé a místy nudné, ale byla jsem zvědavá na ten závěr, kde toho tedy bylo moc a moc.
Už jsem od autorky četla lepší knihy, nebyly tak rozvláčné..
Současně knížku potápí ten příšerný překlad, kde jsou chyby a někde jsem si domýšlela i celou větu, např místo Ruce složila na prsou, tu máme větu "Sloužila prsou". atd apod. Katastrofa, hanba!

31.03.2021 3 z 5

Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Horor pro děti nebo náctileté? Naprostý souhlas s uživatelem sgjoli. První kniha autorky byla skvělá a teď už to jde tak nějak níž a níž. Škoda.

28.02.2021 2 z 5

Metráček Metráček Stanislav Rudolf

Velká vzpomínka na tlustou holku, co hraje dobře vybíjenou a i když je ze sebe nešťastná, lásku nakonec najde a tím se spraví vše :-).

23.01.2021 5 z 5

Sonáta pro Zrzku Sonáta pro Zrzku Vojtěch Vacke

Četla jsem kdysi dávno a mám ji stále v paměti..
Nevím proč, nejvíce mi utkvělo v hlavě její hraní na piano :-D.

23.01.2021 5 z 5

Andílek Andílek Lucinda Berry

(SPOILER) Je to čtivý, je to dobrý, ale je to.. tak nějak předvídatelný.
Takový Případ 39 nebo Dětské zoubky..
Začátek mě nebavil a chtěla jsem knihu odložit k ledu, jakmile je něco načteno, tak už člověk tuší, kam to bude směřovat..
Zlomová stá stránka, do které se vždy snažím vydržet, byla dobrá volba.
Perfektní dítě bych nezvládla a skončila bych v teplácích raz-dva - hezky popsané chování sociopata.

23.01.2021 4 z 5