zdenek118 komentáře u knih
Velmi pěkná kniha se zajímavým příběhem odehrávající se v Jihočeském kraji. Vzhledem k mé celoživotní profesi stavaře mi je pozemková a územní problematika velice blízká. Autorovi se na postavě stárnoucího Zbyňka, referenta pozemkové agendy, prožívajícího životní krizi, vzpomínajícího na svoje dětství prožitém na venkově velmi dobře podařilo popsat život a poměry na jihočeském venkově, generační výměnu. Určitě si přečtu i další jeho knihy. Hodnocení: 5
Další kniha od mého oblíbeného spisovatele s příběhem vyšetřování Enza tentokráte s dějem umístěným na jeden malý ostrůvek v Bretani, v rámci kterého Enzo objasňuje doposud nevyřešenou vraždu starého entomologa. Příběh se podařilo autorovi velice umně sestavit, vyzdvihl bych jeho umění při vykreslování přírody, počasí i jednotlivých obyvatel bretaňského ostrova. Enzovi se postupně daří rozkrývat další souvislosti na základě záhadných indicií, které zanechala oběť vraždy ve svém domku na ostrově. Ještě bych se chtěl pozastavit nad sobeckým chováním jeho přítelkyně Charlotte a odsoudit její přístup k jejich vzájemnému vztahu po tom, když Enzovi přijede po nějakém čase odloučení sdělit, že je v jiném stavu. Předpokládám, že Enzo bude muset i v následujícím díle seriálu vyřešit i tuto záležitost. Tento díl seriálu hodnotím jako jeden z nejpodařenějších od tohoto autora a určitě si i následující s chutí přečtu. Dávám 5*
Již druhé pokračování této série umístěné do vinařské oblasti jihozápadní Francie, v které se sympatický Enzo Mecleod snaží objasnit záhadné mizení lidí žijících právě v tomto vinařském prostředí. Musím ocenit, že během děje jsem se seznámil s mnoha zajímavými informacemi z pěstování vinné révy, s výrobou vína i s metodami mnohdy až vědeckými při degustaci a hodnocení druhu a kvality vína. Autorovi knihy se dle mě velmi dobře podařilo vykreslit tvrdé podmínky panující mezi francouzskými vinaři ve snaze vyrobit co nejkvalitnější víno a tak uspět při jeho prodeji v době přebytku vína na světových trzích. To vedlo až k tomu, že mnohdy přistoupili k řešení svízelné situace až k násilným činům. To okusil několikrát i pátrající Enzo na vlastní kůži.
V dramatickém závěru se Enzovi podaří objasnit, kdo byl pachatelem několika vražd. Kniha se mi dobře četla, děj měl napětí i spád a určitě si přečtu i další pokračování této série. Hodnotím 5*.
Na to, že je toto dílo prvotinou autorky musím uznat, že se ji kniha velmi povedla a to nejen strhujícím dějem ale i tím, že provází čtenáře poměrně rozsáhlým obdobím našich dějin od 1. světové války přes meziválečný čas, okupaci naši země hitlerovským Německem až po poválečné období s nástupem komunistické moci u nás. Vzhledem k tomu, že téměř celé popisované období autorka sama nezažila, se jí mimořádně věrohodně podařilo vylíčit na životě jedné smíšené rodiny Kepplerových- Tomáše, jeho manželky židovky Ráchel a jejich syna Daniela, peripetie jejich rodinného života v jednotlivých prostředích. Daniel sám velkou část děje sám vypráví.
Knihu jsem musel číst velice pozorně , protože se děj odehrával nejen v rozdílném čase ale i prostředí ať to byl Zlín, americké Coloredo, Indie (kde byl Tomáš pracovně jako stavitel Baťových fabrik) nebo prostředí válečných koncentračních táborů gheta Terezín a Osvětimi, kde je velice věrohodně popsáno brutální zacházení nacistických dozorců s židovskými vězni, jejichž život většinou končil v plynových komorách. Tato velice smutná část naší historie na mně silně zapůsobila. Hlavní hrdinkou příběhu je Ráchel, mimořádně akční a morálně zásadová žena, dobrá matka, milující manželka a její pěkný vstah s manželem Tomášem, to vše a život celé rodiny silně narušil její transport do Terezína a Osvětimi. Smutný konec jejího strastiplného života musel vzít u srdce každého citlivého čtenáře tedy i mě.
Doporučuji každému si tento poutavý příběh přečíst.
Další výborná kniha od této spisovatelky se zajímavým námětem byť místy lechtivým. Provozování takovéhoto zařízení bylo vyhledávaným za každého zřízení v jakékoliv době. Způsob vyprávění děje od autorky mě mimořádně vyhovuje a kniha je velmi čtivá.
Doporučuji dalším čtenářům k přečtení.
Hodnotím 5
Již několikátá kniha od této americké spisovatelky mě velice zaujala jak námětem tak i zpracováním. Děj knihy se odehrává v třicátých letech minulého století za Velké hospodářské krize v americkém Texasu. Tuto krajinu postihlo nebývalé sucho doprovázené písečnými bouřemi, které ničily půdu a veškerou vegetaci a přiváděly místní farmářské obyvatele do nelidských podmínek. Tato doba je barvitě vykreslena na životě rodiny hlavní hrdinky Elsy, silné ženy a milující matky, která byla donucena opustit jejich živořící texaský ranč a vydat se za vidinou lepšího života do úrodnější Kalifornie, kde však jejich životní utrpení jako migrantů pokračovalo. Příběh této knihy je velmi poutavý a doplnil moje znalosti o tuto část americké historie. Spisovatelka Hanah potvrdila i touto knihou, že je velmi dobrá vyprávěčka a určitě si přečtu i její další knihy. Moje hodnocení 5*
První kniha od této irské autorky přestože je již v pořadí 4-tá v sérii detektivních případů inspektorky Lottie Parkrové. Tentokrát inspektorka vyšetřuje okolnosti smrti nalezené mrtvoly ženy v hrobě místního hřbitova a okolnosti zmizení dalších pohřešovaných žen, jejichž zmizení bylo spojeno s vlakovým spojem z Dublinu do místa děje tohoto příběhu. Příběh s nádechem scifi má svoje napětí, má svižný spád umocněný krátkými kapitolami mnohdy jen na dvě stranky. Při čtení jsem se ale dost často ztrácel ve velkém množství postav a těžko jsem se orientoval, jak jednotlivé postavy souvisejí s příběhem. V závěru vyšetřovatelka Lottie vše rozmotá a odhallí násinika a vraha. Jinak mohu říci, že jsem od knihy i přes velmi dobré hodnocení ostatních čtenářů očekával i trochu více. Přesto si přečtu po nějakém čase i další předchozí příběhy této série. Proto dávám jen 4*.
Třetí díl této série, kde se Enzo Mecleod snaží objasnit několik let starou vraždu mladého prostituta a při tom přichází na další vraždy, které by mohly souviset s tou původní. Dobře sestavený zajímavý napínavý děj, při kterém jde Enzovi a jeho rodinným příslušníkům a známým mnohdy až o život, musí zaujmout téměř každého čtenáře a zaujal i mě. Opět si nemohu ale odpustit připomínku, že závěr této knihy je až příliš dramatický a s otevřeným koncem, který nutí čtenáře k přečtení dalších dílů série. Moje hodnocení je tentokrát 4*
Kdysi v mládí jsem viděl film stejného názvu a byl jsem z něho nadšený. V hlavních rolích R. Chamberlein a R Waldová v něm prožili hezký příběh i když s nenaplněním svých životních tužeb a lásky. Po přečtení tohoto příběhu v knižní podobě se musím přiznat, že jsem očekával trochu více. První část knihy odehrávající se na odlehlém ranči uvnitř nehostinného australského vnitrozemí popisující život rozvětvené rodiny irských emigrantů Cleryů, mě zaujala podstatně víc než druhá část příběhu umístěného do vatikánského Říma, kde jeden z hlavních hrdinů Ralph povýšil na kardinála. Smutné na celém příběhu je, že Ralph dal sobecky, i když byl velmi milován farmářskou dcerou Meggie, přednost raději Bohu než normálnímu světskému životu. Osudy ostatních postav příběhu jsou spisovatelkou popsány velmi dobře. Zmínil bych zajímavý osud dcery Meggie Justiny, která si jako jediná z rodu farmářů zvolila svůj způsob života a šla za hlasem svého srdce. Vzhledem k tomu, že zmiňovaná druhá část knihy mě svým zdlouhavým a popisným dějem přímo neoslovila, hodnotím knihu spíše průměrně 4*
I druhá kniha Clařino dědictví mě nezklamala. Pokračování ságy rodu Morvanů jako volné pokračování prvního dílu má poutavý děj obohacený narozením několika Clařiných vnuků a pravnuků. Babička Cl. za každé situace v životě rodu působila jako ztmelující element až do konce svého života. I v její závěti rozdělila svůj nemalý majetek rozumně tak, aby její potomci spokojeně mohli žít a věnovat se nerušeně svým odborným profesím ale i zálibám.
Musí konstatovat, že při čtení této knihy jsem se místy ztrácel v množství postav, hlavně dětských. Ale během následujících kapitol se dalo většinu postav a rodinných vztahů rozklíčovat. Nedá se říci, že většina postav románu mi byla sympatická. Vyjímku tvoří snad jen babička Clara a její vnuk Alan, který se po smrti babičky snažil vystupovat jako ztmelující článek všech členů rodu. Vyzdvihl bych to, že se autorce velice dobře povedlo popsat charaktery jednotlivých postav. Kniha se čte velmi dobře, místy je i romantická a plná vášní a místy i dramatická. Skvělé pokračování, doporučuji dalším čtenářům k přečtení.
Napínavý příběh odehrávající se na odlehlém pobřeží velkého Hořejšího jezera. Zde žila v drsných klimatických podmínkách rodina strážce majáku i včetně dvou jeho dcer dvojčat Elizabeth a Emily. Dávnou historii života obyvatel ostrova pomáhá rozkryvat pro slepou obyvatelku domova seniorů Elizabeth, mladá delikventka Morgan, která předčítá nalezené deníky otce obou dvojčat. Elizabeth a postupně i já jako čtenář odhaluji záhadné skutečnosti a vazby ze života rodiny strážce majáku a pro mě s překvapivým rozuzlením celého příběhu v závěru knihy. Musím přiznat, že mě chvíli trvalo, než jsem si zvykl na zvláštní vyprávění příběhu a to jak z hlediska vnímání slepé stařenky Elizabeth tak i předčítající Morgan. Jinak určitě zajímavý příběh z neobvyklého prostředí hodnotím velmi pozitivně.
I když jsem se s podobným příběhem ze živoda Amišů již setkal, musím přiznat, že román od Jody P. mě svým nezvyklým námětem a napínavým dějem příjemně překvapil. Doposud jsem o životě Amišské komunity moc nevěděl, až tento příběh mi ukázal, jak prostí lidé v této komunitě žijí, jak pracovití a soběstační jsou a jaké křesťanské zásady rodinného života ctí a dodržují. Na příběhu osmnáctileté amišské dívky Katie Fisherové, která ve svém životě nahlédla i do prostředí okolního komerčního světa a prohřešila se proti některým zásadám amišského života, je hezky vidět, jak její rodina a téměř celá amišká komunita dovede být soudržná a dokáže i takovéto složité situace pokojně řešit. Určitě zajímavou postavou celého příběhu je právnička Ellie, která se ujala obhajoby Katie před civilním soudem. Ten objasňuje okolnosti úmrtí novorozeného dítěte, které Katie porodila. Ellie je nucena během soudního procesu žít v amišské rodině Fisherových a přizpůsobit se jejich způsobu života. Tento neobvyklý příběh mě velmi zaujal a doporučuji ho každému, kdo se chce něco zajímavého dozvědět o životě Amišů.
První kniha od této autorky, která se mi dostala do ruky. Shodou okolností je posledním dílem z její amišské serie. Děj této detektivky se odehrává v malé oregonské vesničce Painters Millu, kde policejní šefka Kate vyšetřuje serii několika záhadných vražd. Postupně odhaluje souvislosti těchto vražd s vyvražděním jedné místní amišské rodiny Hochstetlerových kdysi před 35 lety a vede čtenáře k tomu, že se pravděpodobně jedná o odplatu za tento násilný doposud neobjasněný čin v minulosti.
Kniha se četla velmi dobře a svým napínavým dějem mě držela v napětí až do samého dramatického závěru s překvapivým odhalením skutečného vraha. Po nějakém čase si přečtu i další detektivní příběhy od této autorky.
Ač nejsem čtenářem červené knihovny, s chutí jsem si přečetl i tuto druhou knihu od této autorky a musím říci, že mě opět zaujala jak námětem tak i poutavým a citlivým zpracováním nevšedního životního příběhu krásné Jennifer a jejího milence novináře Anthoniho. Dojemný příběh je umně proložený jejich mileneckou korespondencí. Mám velmi rád styl vyprávění Jojo a určitě si přečtu ještě další romány od této plodné autorky. Doporučuji dalším čtenářům.
V pořadí třetí moje kniha od J. Hájíčka opět s velmi poutavým příběhem, v němž líčí strasti obyvatel jihočeských obcí , které museli ustoupit výstavbě jaderné elektrárny Temelín. Hlavní hrdinka Hanka líčí jak bolestné a smutné bylo pro ni a pro ostatní obyvatele těchto vesnic opustit svá obydlí, kde prožili celý svůj život, a přestěhovat se do náhradních bytů. Hanka se po mnoha letech vrací s ciziny, aby se setkala se svojí rodinou a kamarádkami z mládí a dořešila si některé své neuzavřené záležitosti z mládí. Příběh mě velmi zaujal autorovým citlivým přístupem k tomuto tématu a hodnotím ho nejvýše z doposud přečtených Hájíčkových knih.
Kniha s detektivním příběhem je situovaná do hlubinných jeskyň v yorkshirské krajině , kde policejní inspektor Oldroy s kolektivem vyšetřuje záhadnou vraždu jednoho kontroverzního nepopulárního místního jekyňáře. Detektivka se mi četla docela dobře někdy obsahovala až zbytečně rozvleklé vyšetřování, vedoucí však k úspěšnému dramatickému odhalení vraha. Vyzvedl bych i zajímavý popis anglické krajiny s neobvyklým počtem těžko přístupných nebezpečných vápencových jeskyňí hojně navštěvovaných veřejností. Dávám této detektivce 4*.
První kniha od této autorky, která se mi dostala do ruky. Musím přiznat, že jsem očekával od příběhu více. Už i to, že skupina mladých přátel se vydává na dovolenou do úplně neznámých Beskyd na blíže neurčité místo mě připadlo, že celý příběh je vymyšlený. Jednotlivé situace během cesty lesní krajinou byly sice vylíčeny dramatickým způsobem avšak mnohdy až přehnaně.
Knihu jsem přečetl celou i proto, že se autorce povedlo celý děj podat v krátkých kapitolách zachycujících zážitky jednotlivých účastníků cesty během 24 hodin. Knize i přesto dávám jen 3*
První knížka od této mladé švédské spisovatelky. Příběh s nádechem thrilleru umístěný do odlehlé části severního Švédska, ve kterém kantor Lelle z místní střední školy zoufale pátrá po zmizelé své 17-ti leté dceři. Při pátrání poznává mnoho místních lidí a rodin žijících podél silnice "Stříbrná cesta" protínající tuto oblast.
Autorce se velmi dobře podařilo vykreslit pustou a drsnou seveskou přírodu a nelehké osudy lidí v ní žijících. V druhé části knihy jsem začal tušit, kdo by mohl být v pozadí zmizení Lelleho dcery a dalších mladých dívek. V dramatickém závěru se moje tušení jen potvrdilo. Napínavý a chmurný příběh se mi dobře četl ikdyž některé části byly dost rozvleklé. Od této mladé autorky si se zájmem přečtu i další její knížky. Moje hodnocení je 5*.
Již několikátá kniha od tohoto skotského spisovatele tentokráte s dějem umístěným převážně do jižní Francie. Překvapilo mě, že autor zvolil nejen jiné místo děje ale i žánr knihy a sice z románu na detektivní příběh. Musím přiznat, že mi nějakou dobu trvalo pořádně se dostat do děje, ale v okamžiku, kdy hlavní postava profesor Enzo Mecleod začal s vyšetřováním záhadného zmizení Jacquse Gillarda, profesora na prestižní francouzské vysoké škole, se můj přístup ke čtení změnil. Postupným sestavováním jednotlivých indicií za nemalé pomocí své dcery Sophie, jeho bývalé žákyně Nicole, novináře Raffina a jeho ženy, Enzo objevuje jednotlivé pozůstatky zmizelého a ty ho dovedou až k odhalení vraha. Knížku nakonec hodnotím velmi dobře jako čtivou, alespoň její druhou část. Ta mě udržela v napětí až do samého dle mě až příliš dramatického závěru. Přesto si se zájmem přečtu i další volně navazující díly.
Druhá knížka od této autorky a opět dle mě velmi povedená. Děj tohoto napínavého thilleru je tentokráte umístěn do tvrdého severoamerického podnebí města Minneapolis. Celé knize dominuje vyšetřování nelegálního obchodování s malými chlapci a jejich záhadného mizení. Hlavními postavami jsou vyšetřovatelé detektivové Jude a její kolega Uriah Ashby.
Příběh je autorkou pěkně zpracován do krátkých kapitol, plynule na sebe navazujících. Udržoval mě v neustálém napětí, jak bude vyšetřování probíhat. Zaujal mě i hezký nejen profesionální vzájemný vztah dvou hlavních postav Jude a Uliaha. Kniha je velmi dobře čtivá. Pouze se mi nelíbil až příliš dramatický závěr. Přesto knihu hodnotím velmi dobře 5* a doporučuji.