Zemlja komentáře u knih
Zábavná, vtipná, milá kniha. Hezké namlouvání, protivná teta a bratranec, nekonvenční dědeček. Přitažlivá doba a prostředí. Člověk se k ní rád vrací.
Čte se to dobře, to ano. Když si autor vybere takové téma, kdo by knihu pohaněl? Na druhou stranu už asi není čím překvapit, protože podobných, třeba i lepších knih, bylo dříve napsáno dost.
Nadčasové. Učebnice archetypů, výstrah, varování. Snažme se a buďme opatrní, jinak nás odplata nemine.
Jako první mě v dětském věku fascinovala Polednice. Všechny další mikropříběhy považuju za geniální. Krásná divadelní zpracování v ND nebo v Klicperově v HK. Tohle nemůže přestat být aktuální.
Jak je to pořád milé. Čas to nepoškodil. Asi psané s láskou. A ta se z toho neztratila.
Výlet do prvorepublikového městečka, vztahů mezi různými obyvateli; náhled do rodiny maloobchodníka, rošťáren partičky kluků. Vtipná, citlivá knížka.
Na knihy U. Eca je málokdo dost vzdělaný. Já nejsem. Spokojila jsem se s historickou detektivkou prostoupenou tmářstvím, snahou utajit to, co se nehodí.
Kdo by to nečetl? Nebo nepředčítal dětem? Mými favority jsou pro dospělé Tři sestry a prsten, velká švanda, a pro děti Vrabec hrdina. U toho se mi třese hlas dojetím.
Tohle snad dodnes umějí zpaměti všichni z mojí generace. Pasáže často matky recitovaly dětem při nějakém zranění. To bych jako autor považovala za úspěch.
Na knížku si vzpomenu vždycky, když vidím někoho s foxteriérem. Osobní fotografie a milý popis prvních dní štěněte a jeho odchod do nové rodiny. Pro pejskaře důvěrně známé. A poetické pohádky pro pejsky. Krása.
Velký obdiv ke spisovatelce za příběh o silné ženě v těžké době. Fandila jsem jí. Baví mě porovnávat různé filmové verze příběhu, herečky a herce v hlavních rolích.
Moc hezká. Pasáže o smrti. A připomněla, že všichni Němci nebyli fašisti.
Patří k mým nejoblíbenějším. Síla lásky proti černé magii. Mocný mistr a každoroční boj o život. Předčítám, děti uhranutě poslouchají.
Laskavý otec - právník, dvě zvídavé děti, tajemný dům v sousedství, vztahy mezi bělochy a černochy někde na jihu. Krásný příběh. Jelikož jsem dříve viděla film, při čtení jsem měla před očima dokonalého G. Pecka. To pomohlo.
Bílý tesák a Volání divočiny. Jako by tam čtenář byl. Krásné, drsné příběhy, s pochopením pro zvířecí duši. London je velikán literatury
Milá knížka, hezky graficky vyvedená. Někam se ilustrace paní Zmatlíkové nehodí (třeba do Bylo nás pět), ale do téhle knížky ano.
Mám ji moc ráda. Většinou je tenhle krátký příběh obalen velmi hezkým vydáním. Jako z většiny autorových knih z něj čiší, a děsí, naprostá chudoba a jakási osamělost a bezmocnost nějaké postavy, která je však navzdory poměrům laskavá, a na druhé straně zpupnost a bezcitnost někoho s mocí či majetkem. Náprava zásahem nadpřirozena je drsná, osvěžující.
Jedna ze zásadních světonázorových knih. Nepřekonatelná.
Celou trilogii obdivuju. Promyšlený příběh o boji proti zlu, o obětování vlastního pohodlí i života. Ušlechtilí hrdinové, mocní nepřátelé. Svět plný zajímavých míst a bytostí.
Napínavé, bojíte se, co bude, protože tušíte, že to bude špatně. Během čtení každá kočka podezřelá.
Četla jsem ty krásné pohádky mnohokrát. A ty obrázky! Visící Kostěj, letící Baba Jaga, krásní koně.