Zmiu Zmiu komentáře u knih

Ze slovanských legend a pověstí Ze slovanských legend a pověstí Leontina Mašínová

Kdybych se měla řídit Marií Kondo, tak už tuhle knihu dávno nemám. Takových let mi ležela v knihovně, než jsem se k ní dostala. A výsledek? Jsem nadšená. Pověsti bývají někdy psané dost nezáživným jazykem, ale zde tomu tak není. Je zde zajímavý výběr, jazyk vyprávění je nádherný a co víc, je zde spoustu slovíček, která jsem ani neznala. Takže kdo si chce trochu osvěžit češtinu, s chutí do čtení.

01.01.2020 4 z 5

Vikingové Vikingové Claudia Banck

Čtivá kniha. Nejde o žádné vyčerpávající pojednání, spíš takový přehled, plný zajímavostí. Souhlasím s komentáři o vložených listech. Mají jen lehce tmavší odstín a když jsem narazila na první, myslela jsem, že se jim popletly strany a chvíli jsem stránku otáčela tam a zpět, než mi to došlo. Bylo to komické. Jinak jsem ráda, že se v knize používá pravopis vikingové s malým písmenem a správně je psáno i slovo vikinský nikoliv vikingský (ano, jsem hnidopich). Tím ale nadšení končí, u ostatních jmen by to taky chtělo sjednotit pravopis. Někdy je staroseverské Þ přepisováno jako T, jindy jako Th, podle toho, z jakého zdroje autorka citovala, totéž se týká délky samohlásek. Není to tak strašné jako v Bednaříkové, ale kazí to celkový dojem. S obsahem knihy jsem spokojena, líbí se mi, že je zde přesah i do středověku a závěrečná kapitola o islandských rukopisech.

15.12.2019 4 z 5

Humor zenu Humor zenu Henri Brunel

Celkem milé příběhy, ale nenadchly mě tolik jako Oceán v kapce rosy. Ale určitě si časem od autora přečtu další knihy.

12.09.2019 3 z 5

Souboj nad propastí aneb Hrdinský příběh o lotyšském silákovi Láčplésisovi a jeho moudré nevěstě, sličné Laimdotě Souboj nad propastí aneb Hrdinský příběh o lotyšském silákovi Láčplésisovi a jeho moudré nevěstě, sličné Laimdotě Andrejs Pumpurs

Nádhera. Tuhle edici mám opravdu ráda. Je to poctivá práce, a i když je původně určená mládeži, ocení ji spíše dospělí. V dnešní době určitě. Jazyk je krásně poetický, a i ty části, které jsou v próze, zní vlastně jako poezie. Zhltla jsem všechno včetně poznámek. Bylo zajímavé, jak jsou zde křesťani líčeni jako spolčení s ďáblem. Je tam tedy uvedeno, že samotná víra není tak špatná, ale ti, co jí šíří násilím, jsou zlí. (Jestli je to přímo v původním eposu, nebo invence autora české verze, to nevím.) To, že v pobaltí to musel být mazec, jsem tak nějak věděla, ale z téhle knihy, podobně jako z románu Muž, který rozuměl hadí řeči (estonský román) mě mrazilo, protože se najednou dokážu líp vžít do místních. Je tam hodně bolesti.
Ale jsou zde i vtipné momenty. Například tohle krásné knihomolské vyznání lásky: „Chtěl bych tu být s tebou stále, celý život vedle tebe trávit nad těmito svitky, deskami a pergameny!” :-)

30.07.2019 5 z 5

Stěhování národů a sever Evropy: Vikingové na mořích i na pevnině Stěhování národů a sever Evropy: Vikingové na mořích i na pevnině Jarmila Bednaříková

Čtivá kniha, která dobře popisuje procesy vzniku vikinských nájezdů a jejich roli ve formování Evropy. Pro pochopení těchto procesů je tahle kniha užitečná. Jako zdroj pro další práci bych ji ale nedoporučila. Citované zdroje mi přijdou nedostatečné, ale hlavně ve mně budí nedůvěru nejednotnost jmen, kdy je jednou jméno napsáno tak a za chvíli onak. Např. Orkády a Orkneje, jména vikingů a pod. U několika badatelů je špatně napsané jméno a minimálně o dvou badatelkách se mluví, jako by to byl muž. Tohle se přeci dá lehce dohledat. Dokonce i v seznamu literatury je tentýž člověk napsán na dvojí způsob. Možná jde o detaily, ale je jich tam hodně, a ubírá to na věrohodnosti, protože člověk v oboru znalý takovéhle chyby hned odhalí a bude se pak stavit nedůvěřivě i k těm dalším, které třeba nezná. Naštěstí existuje dost dalších zdrojů, kde se dají jména ověřit. Dost věcí jsem se ale i tak dozvěděla, a nějaké další knihy od Jarmily Bednaříkové si jistě přečtu.

19.07.2019 3 z 5

Bowie: Ilustrovaný životopis Bowie: Ilustrovaný životopis Fran Ruiz

Ty ilustrace mi zpočátku přišly zvláštní, ale nakonec mně nevadily, protože jsem se začetla tak, že jsem se nemohla odtrhnout. Příběh plný emocí mě dojal a konečně si pustím i ta Bowieho alba, ke kterým jsem se zatím nedostala. V tomhle tedy kniha účel splnila. Nejsem skalní znalec, takže chyby jsem neodhalila.

18.02.2019 5 z 5

Písečníci a bludný asteroid Písečníci a bludný asteroid Václav Dvořák

Moc pěkná knížka, která mě bavila. Podobnost s Harry Potterem tam taky vidím, místy hodně, hlavně v zápletce příběhu a v některých postavách. Naštěstí je zde spousta nových nápadů a vesmírné prostředí se mi taky líbí. Rozhodně chci pokračování. (Po druhém přečtení - 2022- mně ty podobnosti vadily víc, ale jdu na druhý díl, jsem zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet).

28.12.2018 4 z 5

Kočičí zaklínání - Irské mýty a pověsti Kočičí zaklínání - Irské mýty a pověsti Michael Scott

Irské lidové příběhy, spíše ponuré a některé volně odkazují na ty předchozí. Český název mýty zde moc nesedí, protože v příbězích jsou jen dozvuky dávných mýtických postav. Víra v elfy je zde hlavním tématem a hodně mi připomíná islandské pojetí. Příběhy se hezky četly, ale vracet se k nim nebudu.

05.09.2018 3 z 5

Podzim 1152 Podzim 1152 David Petersen

Hezký komiks, ale Anča a Pepík je tisíckrát lepší. Nicméně další pokračování si určitě přečtu.

03.06.2018 4 z 5

Vikingové z Bronských vršků Vikingové z Bronských vršků Ebba Haslund

Milá a čtivá kniha. Napínavá, ale i vtipná. Přečtena jedním dechem.

09.05.2018 5 z 5

Odkud přicházejí děti? Odkud přicházejí děti? Katie Daynes

A z malého srnčete bude jednou jelen. :D (To jsem z toho jelen.)

01.03.2018

Fyzika Fyzika Michael Brooks

Konečně kniha, která umí srozumitelně vysvětlit spoustu zajímavých věcí z fyziky. Musím říct, že ve škole jsem fyziku nikdy moc nechápala, ale zároveň mě tyhle věci vždycky zajímaly. Většina učebnic fyziky je psaná tak, že to pochopí jen lidi, kteří myslí stejným způsobem. Tahle kniha je výjimkou. Jsem za ní ráda. Přečetla jsem sice jen některé kapitoly, ale i tak ji můžu doporučit.

13.02.2018 4 z 5

Násobky sedmi Násobky sedmi Holly Goldberg Sloan

Mám ráda knihy o lidech, co vybočují z řady a příběhy, kde je napřed vše děsné a pak to skončí dobře. Je mi i jedno, zda je kniha určena dětem nebo dospělým, myslím, že od určité úrovně je to dělení spíš ke škodě než užitku. Násobky sedmi mě zaujaly svým názvem a anotací. Kniha se četla celkem dobře a docela se mi i líbila. Dojmout mě ale moc nedokázala a to asi hlavně proto, že hlavní hrdinka byla až moc neuvěřitelná. Prostě jsem jí to nevěřila. Vyjadřovala se a myslela jako padesátiletá žena a vyznala se úplně ve všem. A to je asi kámen úrazu celé knihy. Když nevěřím hrdince sebe samu, nevěřím jí ani její emoce a je to škoda, protože téma je velmi zajímavé a to, jak se tam dávají dohromady v podstatě cizí lidí, jak dělají rychlopřesuny kvůli sociálce, to je zajímavé a celkem i vtipné. Nicméně v některých místech i tohle skřípe, hlavně na konci, kdy se odhalí dost o Pattie. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale myslím, že na ni brzy zapomenu.

05.06.2017 3 z 5

Jak vycvičit divokého slona... a další dobrodružství na cestě bdělosti Jak vycvičit divokého slona... a další dobrodružství na cestě bdělosti Jan Chozen Bays

Náhodou jsem narazila na tuto knihu v knihovně a byla jsem mile překvapena. Z autorky cítím hodně pozitivní energii a vyrovnanost a to byl jeden z důvodů, proč se mi kniha tak líbila. A praktické rady jsou úžasné I když se jich nedržím přesně podle knížky, každou jeden týden, ale i to uvědomění je důležité. Určitě se k této knize budu vracet.

25.05.2017 5 z 5

Jako chlapce by mě zastřelili... Jako chlapce by mě zastřelili... Jaroslava Skleničková

Dojemná kniha, která se četla jedním dechem. Nejvíc se mě dotkly příhody po návratu z lágru, jak hnusně se někteří lidé dokázali chovat.

05.04.2017 5 z 5

Dospelosť je mýtus Dospelosť je mýtus Sarah Andersen

Naprosto geniální! A tak to sedí. :-)

23.02.2017 5 z 5

Keltské mýty Keltské mýty Miranda Green

Další jednohubka ze série mýtů. Stručné a našlapané, jak je v této sérii zvykem. Není jednoduché vystihnout to podstatné na tak malém prostoru, ale myslím, že to autorka celkem zvládla. Překlad ale místy pokulhává, když se tam stále mluví o ďábelských či pekelných bozích, mělo by zde být radši podsvětní. Hodnotím spíš výše, protože mám ráda tuto sérii (první vydání od LN) i autorku z jejích dalších knih.

22.02.2017 4 z 5

Pomalá dieta Pomalá dieta Marc David

Nejsem člověk, co hledá knihy o hubnutí, ale tahle kniha má daleko širší záběr a může oslovit i ty, co se obecně zajímají o své tělo. Je rozdělená na 8 kapitol, a asi je dobré, když máte čas a věnujete se každé kapitole jeden týden, jak je v knize rozvrženo. Já tu možnost neměla, tak jsem byla informacemi spíš zavalena. To, že nehodnotím až tak vysoko (dala bych tak 70%), je způsobeno hlavně dvěma faktory. Je zde až příliš popisů kdejakých chemických reakcí v těle, což knize sice přidá na důvěryhodnosti, ale dělá ji méně záživnou. Je to přehršel informací, které čtenář stejně zapomene a odvádí od toho podstatného. Druhý faktor je to, že je vidět, že je psaná vyloženě pro americké čtenáře. Ale i tak si myslím, že spoustě lidí, co bojují s nadváhou může přinést užitek, ale hlavně úlevu. A nejen jim. Myslím, že většina z nás se potřebuje zpomalit, najíst se v klidu a s plnou pozorností k jídlu a ne třeba u televize. Nejvíc se mi asi líbily kapitoly o významu relaxace, pozornosti a myšlenky. Nejméně pak kapitola o významu kvality, kde už autor propagoval jednotlivé potraviny. Také jsem si uvědomila, v jaké době žijeme, když se musí vysvětlovat takové věci, které byly dříve přirozené. Jak se u nás říká: Ráno jez sám, v poledne s přítelem a večeři dej svému nepříteli. No, a dnes musíme složitě číst o tom, jak tělo spaluje lépe ráno než večer. Kniha je nicméně přelomová v tom, že boří mýty o dietách a hubnutí. Moc mě bavily různé příklady lidí, co jim nešlo zhubnout spoustu let, a pak se ukázalo, v čem to vlastně vězí. I přes drobné výhrady knihu doporučuji.

15.02.2017 3 z 5

Klub Lysek Klub Lysek Arthur Ransome

Některé Ransomovky jsem v dětství nečetla, a tahle byla jedna z nich. Slyšela jsem o ní, že už to není ono, protože tam vlastně nejsou ani Vlaštovky ani Amazonky. Po letech jsem se odhodlala a bavila mě možná víc než některé jiné díly. Plachění po řekách je mnohem napínavější než na jezeře a nekonečné unikání nepřátelskému člunu až po konečné setkání se mi moc líbilo.

16.02.2016 5 z 5

Olympijské pověsti a příběhy Olympijské pověsti a příběhy Václav Sábl

Na knize se mi líbil bohatý jazyk plný řeckých výrazů, plus to, že příběhy jsou zčásti založené na dílech klasických autorů (historických pramenech). Navíc je vzadu v knize slovníček řeckých výrazů a ke každému příběhu krátký vysvětlující dodatek, který vysvětluje, odkud autor čerpal.

02.07.2013 4 z 5