zuzak07 komentáře u knih
Splnilo účel, pobavilo, žádnou vysokou literaturu jsem od toho nečekala. Já sama kočku nemám, ale tu od kamarádů jsem v mnohých popsaných situacích viděla.
Nic moc jsem nečekala a nic moc jsem dostala. Bavil mě začátek knihy, pátrání lehce připomínající detektivku, ale jakmile se objevil přízrak, pan Karika mě ztratil. Napjatá nebo vystrašená jsem nebyla vůbec, postavy byly na facku všechny tři a ten konec a přeplácané filozofování ubraly na hodnocení jednu hvězdu. Zkusím ještě jinou knihu od Kariky, ale asi to nebude můj oblíbenec.
Kotletu mám celkem ráda, člověk ví, že se nejedná o nějak kvalitní literaturu, ale pobaví. Od Kyšy je to můj první kus a asi i poslední. Nic převratného, překvapivého, postavy nezajímavé, snahy o trefná a vtipná přirovnání spíše trapná. Nejvíce se mi líbili novinové články.
Četlo se to samo, líbí se mi styl psaní Katalpy, příběh je překvapivý, ale pro mě nedotažený.
Je to milé, je to dojemné, je to vtipné a přináší i něco k zamyšlení, co více si od knihy přát.
Je to jiné než film, ale moc pěkné. Taková hezká pohádka, která pohladí na duši. A nadávající hvězda je vtipná.
Moje nejoblíbenější hra od Čechova a jedna z nejoblíbenějších celkově. Je jiná než jeho ostatní hry, poetická, plná zajímavých postav, hrdosti a pýchy, která předchází pádu. Krátká, ale úderná. Kdykoliv ji hrají v divadle, zajdu si.
Překvapivě se mi druhý díl líbil o něco více než první. Což je co říct, protože i první byl skvělý. Bála jsem se, že kvůli délce to bude rozvleklé, ale naopak jsem si užila každou stránku a myslím, že každá postava, i když se objevila jen na chvíli, měla svůj smysl v ději. Lednická je paní spisovatelka, umí, a její literární styl jí může závidět každý autor/ka. Těžké téma se čte lehce a samo a to neumí každý!
Cestovala jsem zrovna po Egyptě, takže to byl silný zážitek, když jsem si to nemusela představovat, ale viděla to na vlastní oči. Díky Champollionovi i Jacqovi za jejich práci!
Dřívější příběhy s Erikou jsem nečetla, takže nejsem zatížená oblíbeností či neoblíbeností jedné či druhé postavy. První dvě knihy a dva případy s Kate se mi líbily, bylo to čtivé a napínavé, ale kvalit jiných autorů detektivek to nedosahovalo. Třetí případ mě teda nijak nenadchl, vzhledem k tomu, že to nebylo moc napínavé, nic moc se nedělo a už v půlce jsem tušila, kdo je vrah. A taky mě začalo štvát, že pan Bryndza moc nevěří svým čtenářům, jelikož neustále opakuje některé věci a děje. Zjistila jsem, že jsem si vlastně Kate ani Tristana moc neoblíbila, takže už s nimi pokračovat nebudu.
Docela mě překvapilo, že to napsala žena, že píše o sexistickém chlapovi. Nezajímavý příběh o nezajímavém muži, který se svojí vinou řítí ke dnu a stahuje tam i lidi kolem sebe. Kdybych knihu neměla do čtenářské výzvy, tak se k ní nejspíše nikdy ani nedostanu nebo ji rozhodně nedočtu. Je to napsané dost jednoduše, takže se to čte dobře a rychle, ale vadí mi v knihách i nespisovné a hovorové výrazy. Nebudu tedy fanoušek autorky, i když jsem obdivovala lékařské popisy.
Za mě nejslabší kniha od Elsberga, možná proto, že finančnictví mě nikdy nebralo. A taky zde nebyly moc zajímavé postavy.
Tak závěr série mě dost zklamal. Zajímavě rozjetý příběh, který měl potenciál vyústit v něco silného a poučného, ale měla jsem pocit, že si autor už nevěděl rady se svými postavami, tak pro ně vymyslel jednoduché zakončení. Četlo se to dobře, jako všechny díly, a nejlepší postavou pro mě byl Nimbus. A tolik šťastných náhod, které vždy zachránily Rowana, nemůže v životě potkat žádného člověka :)
Druhý díl se mi líbil více než první, přišel mi takový propracovanější (i když dějově stále předvídatelný) a postavy mi byly sympatičtější, jelikož se mentálně posunuly. Promluvy Nimba se mi moc líbily.
Hodně zajímavé téma, překvapivý příběh, skvělé vedlejší postavy, ty hlavní už moc ne a velice jednoduchý styl - prostě už nejsem cílová věková skupina. Ale počtení příjemné, oddechové.
První příběh, kdy se Gabby seznámila s Doktorem jsem považovala za průměrný. Ale mé hodnocení zvýšil příběh další, kdy s ním navštíví vesmír. Tato linie byla zajímavější a hlavně mě zaujal koncept skiců a zápisníku myšlenek. Příběh tak byl srozumitelnější a přehlednější.
Pěkné a rychlé čtení, konec předvídatelný. Kdybych se k této knize dostala před 10 lety, asi by mi dala více, ale dnes jsem v ní nenašla nic, co bych už nevěděla, dokonce příběhy v ní zmíněné už jsem znala odjinud.
Velmi milé překvapení. Ke knize bych se vůbec nedostala nebýt doporučení, jelikož autorku vůbec neznám a ani jsem nepostřehla nějaké recenze. I když jsem si nevytvořila nějak silné pouto s hrdinkami, pouto mezi nimi mi to dostatečně vynahradilo. Takové závěrečné vyvrcholení a propletení mi vyrazilo dech. A styl vyprávění je také neotřelý a zajímavý.
Knihu jsem přečetla, docela jsem se na ni těšila. Jak si ale někdo mohl dovolit ji srovnávat s Harrym Potterem?? Jak už tady někdo psal, zajímavé téma, které mělo potenciál, ale musel by to napsat někdo jiný. Pořád jsem přemýšlela, co mi vadí nejvíce - jednoduchý jazyk, nezajímavé postavy, které si neoblíbíte, nebo zvláštní jazyková spojení, jako když se někdo pokouší o vtip, který připadá vtipný jen jemu??? Pak mi došlo, že to není jen špatně napsané, ale také špatně přeložené. O nakladatelství Omega jsem už slyšela, že si s překladem nedají moc práce, no asi se jim budu vyhýbat, jejich chyba!
Knížky od Naomi Novik miluji. Umí zaujmout silnými charakterními postavami, překvapivým dějem i krásným poetickým jazykem při popisu. Mám od ní přečtené vše, doporučuji hlavně tuto knihu a Ve stínu hvozdu.