ZuzanaK. ZuzanaK. komentáře u knih

Úžasné příběhy Čtyřlístku: 1984-1987 Úžasné příběhy Čtyřlístku: 1984-1987 Ljuba Štíplová

Tyto staré příběhy, kdy Myšpulín vynalézá (což tehdy bylo mnohem snažší, než dřív, uznávám. Ostatně stejnou nemocí trpí i James Bond, kdy je nouze o skvělé vynálezy, které má k dispozici, všimli jste si?), neříkají si Myšpuldo a Bobčo, a příběhy jsou dětsky fantastické, nereálné.

28.06.2023 5 z 5

Vůdcové, myslitelé, hrdinové Vůdcové, myslitelé, hrdinové Walter Isaacson

Souhrn esejí, kdy autor k jednotlivým osobnostem opisoval sám od sebe, takže se některé pasáže doslova opisují, nic extra zajímavého jsem se ale nedozvěděla. Ale je to má chyba, že jsem čekala něco jiného. 3/10

28.06.2023 2 z 5

Nemocné svědomí Nemocné svědomí Mato Lisičar

Vůbec ne špatné. Jiné. Zajímavé. Obohacující v jinakosti.

Cirkus Pepi Cirkus Pepi Jaroslav Němeček

Jeden z lepších příběhů.

01.06.2023

Měšťáci Měšťáci Maxim Gorkij (p)

Podařená dramatizace na ČRo.
Gorkij patří mezi skvělé ruské spisovatele, kteří umí navodit slovy duševní neklid, ten divný pocit kdesi v zátylku, kdy je vám nepříjemno, nevíte přesně proč, ale je vám tísnivě. Pohled do ruské duše, tak jiné, tak blízké.

Jednička z provázku Jednička z provázku Katalin Nagy

Dostala jsem jako upomínku na MŠ. Včera znovu přečetla. Pro prvňáka vůbec ne špatné, zvláště, pokud se mu nechce trénovat na flétnu :)

24.05.2023

Kozí doktorka Kozí doktorka Klára Hoffmanová

Trochu hlubší pohled na povolování veterináře, který neléčí jen zarostlý drápek koucora. Povídkky jako takové nijak literárně hodnotné. Asi pobaví více děti na prvním stupni, než dospělé, ale na ukrácení času v čekárnách či do tramvaje to ztráta času nebude. Ilustrace jsou dalším, nezanedbatelným kladem knihy.

19.05.2023

Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Nejsem si jistá, zda bych knihu neodložila, kdybych ji četla. Ovšem pro poslech při řízení je to kniha velice příhodná. Je v ní téměř vše. Od historie, erotiky, detektivky, přes romantiku a honičky, až po tajemno, nadpřirozeno i s nemalou dávkou humoru. Směsice, která překvapivě drží pohromadě. děj plyne, příběh nenudí, baví. Někdy byste si hlavu ukroutili, jindy se nestačili divit, abyste se záhy začali smát. Je to divné, ale tak nějak hezky.
7/10

19.05.2023 4 z 5

Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Skvělé zpracování na ČRo skvělé knihy J. Rudiše.

19.05.2023 5 z 5

Angličtina na rovinu II Angličtina na rovinu II Darren Crown

Poučné i vtipné. Někdy zbytečně stručné, ale není to učebnice, tedy lze tento nedostatek odpustit a brát knihu pouze jako souhrn.

11.05.2023

Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku: 1969-1970 Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku: 1969-1970 Ljuba Štíplová

Tyto příběhy pro mne byly zajímavé nejen co do grafické stránky. Skvělé.

10.05.2023

Hovězí kostky Hovězí kostky Emil Hakl (p)

Neurazí, nenadchne. Do vlaku dobré.

09.05.2023

Nemocná Amerika: Lekce o zdraví a svobodě Nemocná Amerika: Lekce o zdraví a svobodě Timothy Snyder

Od T. Snydera jsem čakala více. Příliš málo faktů, přílišné dštění síry, příliš černobílé pojetí. Asi tím, že to bylo pro autora příliš osobní téma.
4/10

Hostinec U kamenného stolu Hostinec U kamenného stolu Karel Poláček

S lety vůbec neztrácí na vtipnosti. Báječné oddychové čtení (případně i poslech, jako dramatizace na ČRo - doporučuji obé).

09.05.2023 4 z 5

Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Slyšeno načteno autorem, což v mých uších přidalo hodnocení, protože jak se níže píše, je to uhlazené, korektní, což ale k M. Řezníčkovi patří a není to na škodu.
S přihlédnutím k nedávno dočtenému životopisu M. Albrightové je to další důležitý pohled na posun v konání US i na nahlížení na ně.
Obrovská změna oproti osobně zažitému z dřívějších let a z nedávné doby, dokreslená pohledy jiných je dechberoucí.

09.05.2023

Konec stárnutí: Proč stárneme a proč už nemusíme Konec stárnutí: Proč stárneme a proč už nemusíme David A. Sinclair

Zajímavý zdroj informací k přemýšlení o vývoji medicíny a lidského konání. Víc si z toho asi těžko odnesu. Můžete se snažit žít zdravě, což asi většina lidí, co po knize sáhne, dělá, ale bez dalších "medikamentů" se sami ke 130 letům bez nemocí, bolesti a uvadání nepropracujeme.
4/10

09.05.2023 3 z 5

Madeleine Madeleine Madeleine Albright

Od dětství po konec politické kariéry. Překvapivě čtivé, a to i pasáže o politických jednáních, ze kterých je stále cítit nehrané přesvědčení o správnosti svého úsudku i celé věci, o síle Spojených Států ... Upřímnost, sebejistota, nadhled, píle. Bylo zajímavé o všem číst, dotvořit si obrázek, poopravit názor/pohled na věc a přesto nesouhlasit (a tušit, že i tento nesouhlas by autorka ocenila).

09.05.2023 3.5 z 5

Petrolejové lampy Petrolejové lampy Jaroslav Havlíček

Jste rádi, že jste jen pozorovatelé, ale přesto cítíte dotek toho všeho, od husí kůže přes nepříjemné pocity někde vzadu v hlavě. Skvělá záležitost. V tomto případě se mi líbila nejen knižní předloha, ale i audio zpracování i to filmové.

25.04.2023 4.5 z 5

Pohádka o Raškovi Pohádka o Raškovi Ota Pavel

Velmi dobře zpracováno na ČRo s O. Kaiserem a dobovými záznamy. K tomu poetika Pavlova stylu. Úplná pohádka.

14.04.2023

Knížata: Historické drama o šesti jednáních Knížata: Historické drama o šesti jednáních Jaroslav Vrchlický (p)

To vůbec není špatné! Překvapivě čtivé.

Nejspíše si budu muset posvítit na více školou adorovaných spisovatelů. Možná mají svou hodnotu, jen je třeba je číst ve správném věku (a někdy i jinou formou).

13.04.2023