ZuzanaK. ZuzanaK. komentáře u knih

Doktor Proktor a prdicí prášek Doktor Proktor a prdicí prášek Jo Nesbø

Syn nadšen. Mne kniha bavila o trochu méně, což je ale stále dost i na to, abychom si pustuli do uší i další díly.
Slyšeno skvěle načteno D. Novotným. Jeho Doktor Proktor je prostě skvělý.

06.11.2024 4 z 5

Nedáš, dostaneš! - Sportovní pohádky na dobrou noc Nedáš, dostaneš! - Sportovní pohádky na dobrou noc Petr Diviš

Některé velmi vtipné, některé trochu slabší, ale všechny pohádky stojí za přečtení. Dobrou noc.
7/10

06.11.2024

Limonádový Joe Limonádový Joe Jiří Brdečka

Nooo, jak bych to vyjádřila?!? Je to ... skvělé!

06.11.2024 4 z 5

Pan Theodor Mundstock Pan Theodor Mundstock Ladislav Fuks

L. Fuks opět skvělý.
Já tentokrát slyšela v brilanstním zpracování na ČRo. Díky V. Javorskému má kniha mnohem naléhavější, stísňující vyzvnění než když jsem ji před lety četla sama a i tehdy to byl silný zážitel.

23.10.2024 5 z 5

Vražda v zastoupení Vražda v zastoupení Josef Škvorecký

Pohodovka na sychravé dny. Tohle se neomrzí (zvláště při zánětu spojivek). Slyšeno na ČRo.

19.10.2024

Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Budu se opakovat, ale YNH mě dokáže pobavit, poučit, pozvednout obočí, přehodnocovat názory a někdy se vrátit k původním, a to vše v rychlém sledu za sebou. Spousta fakt, podnětů k zamyšlení, váhavého souhlasu, frenetického přikyvování a především i názorový rozkol. A tak to mám ráda.

19.10.2024 4 z 5

Energie: Průvodce pro začátečníky Energie: Průvodce pro začátečníky Václav Smil

Pro začátečníky? Nu, proč ne, pokud to jsou začátečníci pokročilí. Spousta zajímavých informací a zajímavých vhledů. Ostaně, jako vždy. Možná jsem trochu nestranná - Smil mě baví, pro všechna ta spojení, která by mne nenapadla a šíři u každého tématu.

Děti a pět jazyků lásky Děti a pět jazyků lásky Gary Chapman

Nebylo to špatné, a kdyby to bylo o 1/3 kratší, dalo by se říct, že až dobré. Ze slovního spojení "nádrž lásky" mám ale trošku tik v oku ještě i teď při psaní komentáře.

19.10.2024

Úžasný deník - Geniální nápady (většinou) Úžasný deník - Geniální nápady (většinou) Liz Pichon

Skvělé pro děti, pokud čtou knihu v originále. Naučí se spoustu užitečných slovních spojení a obratů zábavnou formou.

03.09.2024

Nesvatá válka o Svatou zemi Nesvatá válka o Svatou zemi Břetislav Tureček

Jsem mnohem poučenější, ale názor na celou záležitost opět nemám.
Kniha je skvělá. Podává fakta, ucelený obraz, nehodnotí. Za mne skvělá práce. Každopádně v knize uvedený názor, že kdyby do celé záležitosti z vnějšku nikdo nezasahoval, byli by oba národy nuceni se domluvit, se mi zdá jako relevantní.
9/10

02.09.2024 5 z 5

21 lekcí pro 21. století 21 lekcí pro 21. století Yuval Noah Harari

Rozhodné zamítavé kroucení hlavou, stejně tak nadšené souhlasné pokyvování, pozdvižené obočí, pobavený úsměv, ... a mnoho dalších výrazů mi přeběhlo přes tvář. Každopádně výborný zdroj zajímavých témat pro dlouhé letní večery na terase s přáteli a lahví vína.

30.08.2024 4 z 5

Hory, peklo, ráj Hory, peklo, ráj Are Kalvø

Zábavné, trochu tendenčního popíchnutí, ale všichni vědí ... mrk, mrk. Pohodovka na léto.
Já poslouchala na ČRo a bylo hodně složité vnímat text bez "přednesu". Této knize audioverze rozhodně uškodila.
Pokud na knihu narazím v papírové/e-verzi, ráda po ní sáhnu, ale poslech s nejlepším vědomím doporučit nemohu.

30.08.2024

Úžasný deník - Všechno je fakt šílený! Úžasný deník - Všechno je fakt šílený! Liz Pichon

Bláznivina pro děti (1. stupeň), která rozhodně naučí děti číst spoustu fontů (mimo vše jiné, samozřejmě :)

16.07.2024 4 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Je to skvělé tím nepříjemným způsobem, kdy mě něco zasáhne a neumím to přesně pojmenovat, protichůdné pocity, chuť číst dál přes nepříjemno ze čteného, ...
Velmi dobrá práce, velmi dobrá kniha.

16.07.2024 5 z 5

Když za nás Bůh netahá kaštany z ohně Když za nás Bůh netahá kaštany z ohně Marek Vácha

Stále nevím. Asi mi více sedí přednášky, ve kterých MOV dokončí myšlenku, než kniha rozhovorů, kdy bych se ráda doptala na něco, co RK nezajímalo, naopak se občas vracela k něčemu, co si potřebuje vyřešit ona sama. Takže přerušila odpověď, aby zopakovala (svou) otázku. A nedokončená myšlenka zůstala nedořčena.
Chvílemi mi přišlo, že poslouchám cizí rozhovor, z nějž mi něco podstatného uniklo, že jen oni dva vědí ... Přes všechny výtky ale názory MOV zanechaly spoustu podnětů k přemýšlení, něco pomohly vyřešit, něco naopak vůbec nezodpověděly, ... a tak je to dobře. Našla jsem si věci, se kterými nesouhlasím, které bych naopak podepsala a dost věcí, které zůstaly viset ve vzduchu a ty se musí terpve vylíhnout. Snad v nějakém jiném rozhovoru.
7/10

15.07.2024

Pohádky kocoura Moura Pohádky kocoura Moura Marcel Aymé

Humorné bajky o dvou děvčátkách a jejich domácích i lesních zvířátkách, se kterými zažívají neskutečné příhody.

15.07.2024

Bratrstvo neohrožených Bratrstvo neohrožených Stephen Edward Ambrose

Další zdařilý (dokumentárně-románový) pohled na účastníky vítězné strany 2. světové války.
Audiokniha, načtená opět skvěle, Martinem Zahálkou.

08.07.2024 4 z 5

Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku Hendrik Groen

Tíživý, humorný, očiotvírající pohled na stáří se vším všudy, co k němu patří. Doporučuji.
Slyšeno na ČRo ve skvělém podání Dalimila Klapky.

08.07.2024 4 z 5

Krajina roztavených zvonů Krajina roztavených zvonů Jan Štifter

Velkolepé.

14.06.2024 5 z 5

Povětroň Povětroň Karel Čapek

Čapek mě baví, strhne myšlenkami, stylem, hladí češtinou. Čistá radost.

14.06.2024 4 z 5