Zuzka#happy komentáře u knih
Poslouchala jsem tentokrát audioknihu (fyi skvěle namluvenou Vasilem Fridrichem).
Aniž bych si ke knize dopředu cokoliv zjišťovala, příběh mě od začátku absolutně pohltil a prakticky jsem nemohla přestat poslouchat! Kniha se mi líbila úplně ve všem. Mám ráda mysteriózní příběhy s prvky thrilleru/hororu, přičemž zde se k tomu přidala ještě slovanská mytologie, takže za mě úplně geniální kombinace. Tak akorát zde byl dle mého nakombinován náš reálný svět s tím nadpřirozeným.
Jak jsem si přečetla tady v komentářích, souhlasím s tím, že určitě se kniha bude líbit všem, kteří mají rádi Jozefa Kariku - v něčem je to podobné. Navíc, autorka píše knihu krásnou češtinou. Metaforickými výrazy a neobvyklými slovními spojeními se to opravdu bohatě hemží. To mě bavilo neskutečně, byla to pro mě super přidaná hodnota k už tak dost zajímavému čtení a příběhu samotnému !!! Možná si koupím i knihu, abych si také očima mohla přečíst všechna ta slovní spojení, nad kterými jsem se při poslechu usmívala a přemýšlela nad nimi.
I přesto, že má tato kniha od autorky nejlepší (červené) hodnocení, přečtu si určitě i nějaké další knihy. Musím. A věřím, že mě nezklamou.
Doporučuji, doporučuji, doporučuji.
K obsahu je zde myslím řečeno vše (a moc dobře!) v dalších komentářích - lépe bych děj asi nepopsala. Vyjádřím se tedy k mému osobnímu prožitku z této knihy. Poslouchala jsem opět audioknihu (stejně jako Šepot z lesa) a opět výborně zpracované a namluvené. Musím se přiznat, že tím, jak jsem měla velká očekávání po Šepotu, tak jsem byla cca do třetiny knihy malinko zklamaná - stále jsem čekala, kdy se začnu aspoň trochu bát. Záhy jsem konečně pochopila, že tato kniha má být trošku o něčem jiném...ihned mě to totálně vtáhlo, děj jsem si zamilovala a s napětím poslouchala, jak to celé dopadne a zda bude zlo potrestáno.
Kniha dle mého není hororem ani thrillerem ve smyslu, který člověk očekává. Horor je zde v něčem jiném a mnohem horším, než nadpřirozené věci (zneužívání dětí, sadismus a další zvěrstva). Pokud s tím čtenář od počátku počítá, kniha se mu bude líbit.
Hodnotila bych ji úplně stejně jako Šepot z lesa. Každá kniha je jiná, nedají se tedy srovnávat. Stejný je pouze styl vyprávění autorky a její květnaté fráze a různá přirovnání. To je opravdu nádhera. Mě osobně to strašně sedí!
Doporučuji, doporučuji, doporučuji.
Zvedá se vítr si musím samozřejmě přečíst/poslechnout. Tentokrát však s očekáváním toho, že to bude žánrově zase něco úplně jiného. Jsem zvědavá, hodně.
Pokud máte rádi hororové příběhy, tak tahle kniha je určitě něco, co by vás nemělo minout. Rozhodně must have. Je to opravdu hodně hororové a temné - na mě teda až příliš temné. Mezi mé oblíbené žánry patří thrillery, mysteriózní příběhy a promyšlené detektivky, u kterých do poslední chvíle nevíte, kdo je vrah.
V každém případě se to četlo moc dobře, každá z povídek rychle ubíhala a byla plná napětí. Je to jednohubka, kterou člověk zvládne přečíst za jeden večer. Úplně nejvíc se mi líbila hned první povídka "Afraid of the dark", která má za mě úplně super příběh a zápletku. Ostatní taky dobrý, některé méně jiné více. Báseň je na mě moc depka, nicméně mezi ostatní povídky, a do knihy obecně, se hodí. Celkově tedy určitě 5*, no doubts.
Hodně mi to připomínalo "Love Death & Robots", což jsou krátké příběhy - hororové, temné, depresivní a nutící člověka k zamyšlení. Přirovnání knihy k tomuto seriálu je myslím absolutní poklona autorovi. ;)
Obálka pecka! To se moc povedlo..
Jak už tady bylo řečeno v komentářích níže, knížka vyšla samonákladem, což s sebou přináší i malé neduhy, kterých jsem si také všimla, ale souhlasím s tím, že neubírají na celkovém dojmu z knihy. V každém případě autorovi moc přeju a držím palce, aby příští kniha už vyšla ve spolupráci s nějakým nakladatelstvím. Talent autor určitě má.