Šepot z lesa

Šepot z lesa
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488693/bmid_sepot-z-lesa-5nL-488693.jpg 4 1168 1168

Mezi stromy číhá zlo… Před dvaceti lety v hlubokých lesích Orlických hor beze stopy zmizel jeho nejlepší kamarád. Teď se investigativní novinář Petr vrací do rodné vesnice, aby se vyrovnal s rozvodem a dal dohromady dům, který zdědil po matce. Z hlubin minulosti se vynořují nejen staří známí, ale i děsivé vzpomínky. Navíc zjistí, že kamarád nebyl ani zdaleka jediným, kdo se v okolí ztratil. Začne na vlastní pěst pátrat po tom, kdo – nebo co – za zmizeními stojí. A stopy, jež nachází, ho pomalu vedou do míst, jaká si nedokázal představit ani v nejhorších nočních můrách… Mysteriózní thriller, který si oblíbí čtenáři Jozefa Kariky nebo C. J. Tudor!... celý text

VerStetinova
05.01.2025 3 z 5

(SPOILER) Začnu tím dobrým: moc sympatický postavy, hezký atmosférický popisy krajiny.
Jenomže pak přišly ty hororový prvky a to tedy prosím ne... už když někdy na začátku došlo na dítě, které říká divné mrazivé věci, tak jsem zpozorněla. A pak už to jelo... kniha by mohla mít tak o půlku míň stran, protože se tam jelo furt to samý dokola. Spousta nelogičností (fakt nikomu nepřišlo divný, že se ta děcka ztrácí???, proč se nedozvíme, proč ona osoba byla "nahaněčem"??? atd.).
A ten konec to úplně zabil, já obecně nemám ráda, když se okolo něčeho buduje drama na 400 stran a pak je během zbývajících třiceti hotovo...
Ale čtivý to bylo, to zas jo.

Pan_Skala
05.01.2025 4 z 5

Knihu jsem pořizoval hlavně kvůli tomu, že děj zasazen do mého okolí. Sice názvy většiny vesnic je změněna, ale i tak to moc nemění pohled na podhůří Orlických hor.
Popis jako mysteriózní thriller a horror mě lákal taky. Tu atmosféru to má obzvláště, když hlavní hrdinu kontaktuje jeho dávný kamarád, který zmizel, když oba byli ještě kluci, a nikdy se nenašel. Po odhalíme, že nebyl jediné co od konce třicátých let zmizelo a tudíž náš hrdina začne pátrat. Díky místním lidem se dostává k různým stopám, které ho dovedou k zajímavému vyvrcholení celé knihy.
Užíval jsem si to jen pravda to místy bylo hodně zdlouhavé, ale teď zpětně to beru tak, že to k ději a vykreslení patří. Jistě pár věcí tam bylo takových buď překombinovaných a nebo zvláštních, ale to se dá i odpustit.
Určitě nelituji přečtení a asi i jinak budu občas koukat na okolní lesy u nás v podhůří.

bigben
04.01.2025 3.5 z 5

Moje první knížka od této autorky a byla jsem nadšená, krimi příběh s tajuplnými jevy a ději, u kterého jsem se chvíli dost bála.

work
30.12.2024 1 z 5

Nakladatel to opatřil popiskem mysteriózní thriller navzdory tomu, že to sama autorka označila v doslovu za horor. Blíž to má k tomu druhému.
Je to jak když sedíte v čekárně u zubaře a listujete pohozenými časopisy typu Záhady a mystéria popřípadě Junior. Zaujme vás krátká zmínka o pohanském božstvu a nadchnete se: O tomto napíšu knihu. Abyste ale vycucali 470 stránek ze zmínky na dva odstavce, musíte být setsakra dobrý spisovatel/spisovatelka. Jinak budete muset použít slovní vatu. Hodně vaty. Jste-li milovníkem či milovnicí vaty, v Šepotu z lesa jí najdete dostatek. V úhrnu tak 450 stran, ten zbytek je vlastní jádro sdělení.
Při čtení jsem tak měl pocit, že jsem se zacyklil - pořád stejné výjevy, pořád stejné rozhovory, motalo se to jako dřevo pod splavem, popřípadě jako korejský duchařský horor, kde vás mrtvá sinavě bledá holčička či chlapeček otravují tak dlouho, dokud je nevysvobodíte. Takže jestli jsem si něco užil, byly to hlavně etudy z kuchyně paní Urbánkové, která hlavního hrdinu krmila takovými tradičními dobrotami, že jsem jen tiše záviděl. Možná mohla být na konci knížky i vložka s recepty?

Taurusfairy
29.12.2024 4 z 5

Právě jsem dočetla, tak musím zhodnotit, ještě než dojmy opadnou. Mě se líbilo, nejde o horor. To od příběhu nečekejte. Ale je to napínavý příběh, který postupně graduje a utahuje se kolem něj mystická a folklorní smyčka, která však na konci z ničeho nic povolí. Konec jsem čekala úplně jiný, ale to vlastně ani nelze napsat, protože v knížce jen nejsou další stránky.. příběh jako takový mi přijde nedokončený. 4 z 5 si ale určitě zaslouží.

razorek
29.12.2024 5 z 5

Kniha si mě získala téměř okamžitě. Jakožto člověk který žil většinu života na vesnici,se v komunitě malé osady našel. Lidé se tu znají,jsou tu party lidí kde se mají rádi a existuje mezi nimi i pozitivita která se z lidí postupně vytrácí. Pak je tu samozřejmě i druhá stránka věci kdy lidé o sobě často ví moc a někteří dokáží být pěkně škodolibý.Je to prostě takovej uzavřenej svět který lidi z měst asi moc nepochopí.Tempo se tedy táhne jako šnek,ale jelikož spisovatelka umí psát výrazně atmosféricky tak se nebudete nudit ani chvíli.Postavi jsou sympatické (někdo může namítnout že až moc, hlavně co se Petra týče)a lidi co žijí na venkově prostě budou vědět. Každá postava má své místo, děj vyvolává nostalgii a pak se začne více a více smrákat a zatemňovat. Napětí nechybí. Knize jednoduše není nijak moc co vytknout(kromě výše zmíněného klaďas Petra kterej je jak nějakej princ Bajaja,ale za to mu prostě musíte fandit).A samozřejmě velkej bigup za Imbuse protože psy prostě nejde nemít rád. Když tomu přičteme i message kterou kniha nese(zkaženost lidstva, ne vážení si přírody apod.)dostanete krásnej poučnej temnej mysteriózní thriller.Dobrou chuť. 5 hvězd

Angelus1985
24.12.2024 2 z 5

Víc jak dvě hvězdy nemohu dát. Jako kdyby další díla zvedá se vítr a tři sekery nenapsala stejná autorka jako šepot z lesa. Toto bohužel je čirá katastrofa. Tajemnost lesů, ztracené děti, nadpřirozené jevy v domě, legenda o o Velesovi, to byl všechno výborný materiál pro strhující a nervy drásající příběh, něco na způsob Kariky. Ale bohužel se tak nestalo. 3/4 knihy se hlavní hrdina jenom lituje a jako bonus se občas objeví známka konstruktivní detektivní práce. Poslední třetina knihy logika dostávala tak na prdel, že sem to neviděl ani ve scifi trhlině od Kariky. Původně sem chtěl dát tři hvězdy ale za odseknutý konec na poslední chvíli hvězda dolů.

wendulka321
22.12.2024 3 z 5

Tak tohle nebyla dobrá volba. Nadpřirozeno není nic pro mě. Asi zůstanu u osvědčeného.

ivusse
15.12.2024 4.5 z 5

Nejprve jsem měla problém se do knihy začíst, později jsem ji nechtěla dát z ruky. Velmi dobré čtení.

01evik
13.12.2024 4 z 5

Zpočátku jsem nevěděla, zda knihu dočtu - nemám ráda S. Kinga a styl autorky mi ho nápadně připomínal. Ale nakonec jsem ráda, že jsem to překousla, kniha se mi začala dobře číst a - byla to jízda :) Jsem moc spokojená.
Jednu hvězdičku tedy ubírám za konec. Rychlý, nedotažený, nevíme, jak to s Petrem dopadlo.

Peršanka
12.12.2024 4 z 5

Takový napínavý kýč je to. S několika chybami. Třeba slída krvavá, druhá hodiny odbyla - to se mi zvednul žaludek. Dialogy jsou asi nejlepší. A zaměňování podmětu s předmětem dost blbé. Tak nám angličtina plíživě przní rodnou řeč. Nebo obraty typu hebká sametovost, to je přece zbytečné.

oolinkaa
08.12.2024 1.5 z 5

Nedotčeno . Vůbec mě kniha nevtahla do děje a musela jsem se do čtení velmi nutit a nakonec jsem to stejně vzdala ..čekala jsem od toho něco jiného

Bronty
05.12.2024 2.5 z 5

Zápletka dobrá, ale nelíbí se mi, jak je kniha napsaná. Je v ní přehnaně metafor, opisů a přirovnání, takže ty dobré nemají šanci vyznít. Také mi vůbec nesedí laciné vtipy a klišé a bohužel tam bylo i pár faktických chyb. :( Škoda. Posloucháno jako audiokniha - interpretace povedená.

Ristridin
29.11.2024 5 z 5

Velmi povedené a nedivím se, že kniha trvala autorce celý rok k sepsání. Je skvěle vystavěná a logicky směřuje k ne/logickému rozuzlení. Netvrdil bych, že se jedná úplně o horor, nebo to aspoň na mě tak nepůsobilo. Spíše jde o velmi zajímavé a napínavé čtení, kde se rozkrývá cosi zlého, ale musíme si tím projít s hlavní postavou, protože odkrývání je postupné a nejisté.
Je smutné, že musím vyzdvihnout to, že dle mého má autorka velmi vytříbený a květnatý jazyk - mělo by to být samozřejmostí všech našich současných autorů, ale opravdu není. A korektoři tomu často vůbec nepomohou. Hodnotím tedy taky kladně slovní obraty a bohatost jazyka!
K tomu všemu autorka velice dobře popsala jednotlivé postavy a ikdyž se v pozadí rozjíždí zvláštní mysteriózno, vůbec mi to nepřijde divné nebo i trapné.
Přečtěte si to!

JointlieKat94
27.11.2024 5 z 5

Tohle bylo dokonalé!
Ke koupi knihy mě nalákalo to, že se to odehrává v mém blízkém okolí. Teď budu procházky v horách prožívat zcela jinak! :D

Kniha je opravdu taková česká Kingovka, Kateřina píše skvěle. Popisy míst, popisy postav.. nějaká mytologie. Super!
Příběh mě nutil číst dál, byl napínavý, chvílemi děsivý a jasný, bylo tam pár chybiček (za mně odpuštěno!), ale i tak dávám plné hodnocení.

A to, že se proti Petrovi postavila skoro celá vesnice bylo sakra smutný! Vždyť proti němu nic neměli (myslím důkazy) a sám přeci přišel o kamaráda! A ještě.. nejděsivější postava za mně byla Hanka! :D

Byla jsem spokojená!

lydie7986
26.11.2024 3 z 5

(SPOILER) Každý spisovatel je takové specifické božstvo, které dává život rozličným postavám a zároveň má nad nimi moc jim ten život, když se jim zlíbí, různým způsobem i brát. Je to zcela trestně nenapadnutelné a ty papírové hrdiny to nebolí. Ale může to bolet čtenáře. A to se tu stalo.
První dvě třetiny knížky byly na 5 hvězdiček. Čtivé, napínavé, nápadité, skvělý příběh a až na postavu Káji - která se chová jako šestiletá, pak se na straně 135 dozvíte, že jí bude 10 a na straně 416 už jí je 12 (mýlí se matka nebo policie?) - neměla bych výhrad. Poslední třetina knížky ale všechno pokazila. Najednou je tam spousta podivností, hlavní hrdina se chová nesmyslně a to, co platilo před 100 stranami už neplatí. Policisti najdou hrob, který údajně může najít jen někdo s dětským smýšlením... to je vlastně dobrý vtip :-D A dobrovolná oběť už nemusí být dobrovolná... Happyend není záchrana dítěte, ale zachráněný pes...
Zvedá se vítr je o několik levelů lepší, promyšlenější a bez formálních chyb.

TerkinKnižnySve
16.11.2024 5 z 5

Rak toto bola jazda.

Peter sa vrati do rodnej dediny ale čoskorozistí, že to čo tu zabechal pred rokmi tu nahňo čakalo.

Dedinu zužujú únosy deti už veľmi, veľmi dlho a Peter sa tomu musí dostať na koreň už len kôli tomu, že jedným s detí je jeho priateľ z detstva.

Úžasné mysteriózne dielo, pri ktorom som nie raz mala skoro blato na ihrisku.

Slovanská mytológia, ktora tu hrala veľkú rolu sa mi veľmi páčila, tak ako Petrovo postupne odhaľovanie toho čo sa tu môže diať a hlavne ako by tomu zabránil a do toho pocit, že i teraz jedno dieťa zmizne ale ktoré a kedy? A ako to zastavi?

Samozrejme kôli hrúbke knihy som mala trošku problém, pretože kniha je písaná inak, obšírnejšie a vela ľudí ju možno koli tomu vzdá ale určite by som to nerobila pretože záver knihy mi vyrazil dych, nečakala som takýto zvrat.

Podarí sa Petrovi zachrániť ďalšie dieťa a zabrániť ďalším obetiam? Rozhodnote odporúčam sa to dozvedieť.

Klára90
15.11.2024 3 z 5

Vůbec nevím, proč jsem po téhle knížce sáhla, protože horory nemám ráda a nevyhledávám je. Ale mám ráda české autory a příběhy z českého prostředí, tak to byl asi prvotní impuls. Kniha byla vcelku fajn, jen taková místy rozvláčná, za mě by ji pár stran méně neuškodilo. 3/4 knihy jsem se bála hodně, bylo to dost děsivé. Konec byl za mě trochu zklamáním a teda též bych ještě uvítala pár informací o tom, jak to dopadlo, když dorazila policie, reakci vesničanů a tak. A souhlasím s názorem MaLaPraha - největší hororové prostředí je samotná lidská společnost a činy, co jsme si sami navzájem schopni napáchat

pauline93
31.10.2024 4 z 5

Četlo se to dobře, místama mi běhal mráz po zádech, ale ten konec se mi moc nelíbil..

Alaglesia
27.10.2024 5 z 5

Tak tohle nemělo chybu. Dýchla na mě doslova kingovská atmosféra. Dlouho jsem nečetla knihu takhle pozorně a pečlivě, jako kdybych chtěla Petrovi Valešovi s pátráním zmizelých dětí sama pomoct. Příběh byl perfektně vystavěn. Vše bylo uvěřitelné i příběh s pohanským Bohem, světěm za vodou. Četla jsem knihu dlouho, přestože byla čtivě napsaná, ale byla hutná. Nádherné vykreslení Orlických hor i místních obyvatel. Skvělá charakteristika všech postav. Dlouho jsem se takhle u čtení nebála. Vřele doporučuji.