Zuzvil Zuzvil komentáře u knih

Želary Želary Květa Legátová (p)

Do knížky jsem se pustila v návaznosti na druhou knihu autorky - Jozova Hanule. V této knížce najdeme povídky, přesněji osm povídek, které se jakoby vzájemně proplétají, respektive je proplétají jednotlivé hlavní postavy. Kniha mě oslovila tím, že má být z prostředí (fiktivního) vesničky v Beskydech, zároveň musím říct, že mě neoslovila natolik, abych na ni pěla chválu. Každopádně si myslím, že si knihu ještě někdy přečtu znovu, že do ní teprve "dozrávám".

26.06.2012 3 z 5

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Jedna z mála knih, které jsem četla až po shlédnutí filmu, který se jmenoval Želary (námětem filmu je právě tato kniha, nikoliv druhá kniha od autorky s názvem Želary). Film byl velmi povedený, pro mě ještě kapánek povedenější než kniha samotná. Je to silná a emotivní kniha, ale za mě příliš čtivá nebyla, respektive nesplnila moje očekávání. Za mě opět mohu říct, že na podobná témata jsem četla mnohem lepší knihy.

Kahlo Kahlo Andrea Kettenmann

Překrásná kniha plná obrazů mé nejoblíbenější malířky Fridy Kahlo. Kromě velkoformátových fotek obrazů jsou tu i popisky její života, který je neméně zajímavý. Mexická malířka byla velmi zajímavá, kontroverzní a specifická. Autorka knihu velmi dobře zpracovala, kniha je čtivá a není to úplně typická biografie, což je příjemné. Podstatou jsou obrazy a to je velmi dobře. Knížku rozhodně doporučuji, jak pro fanoušky Fridy (jako já), tak i pro člověka, který se s malířskou chce teprve seznámit.

26.06.2012 4 z 5

Intimní autoportrét Intimní autoportrét Frida Kahlo

Další knížka, kterou jsem četla, a je spojena se životem mexické malířky Fridy Kahlo. Tato kniha mě bohužel tolik neoslovila jak druhá zmiňovaná. Jedná se o ukázky její soukromé korespondence nebo deníku, ale není to prostě úplně ono. Každopádně pro bližší představu jejího života je zcela dostačující, zajímavá a informativní.

Přežila jsem Přežila jsem Immaculée Ilibagiza

Poutavý autobiografický příběh ženy, která si za svůj život vytrpěla pro nás mnohé nemyslitelné. Silné téma a ještě silnější příběh, ale samotné zpracování mě úplně tak neoslovilo. Špatně se taková kniha hodnotí, ale přesto musím konstatovat, že jsem četla i lepší autentické knihy. Genocida ve Rwandě je rozhodně ale velmi zajímavé téma, takže můžete vyzkoušet třeba tuto knihu.

Tajný deník Marie Antoinetty Tajný deník Marie Antoinetty Carolly Erickson

Knížku jsem četla již před lety, ale bylo to moc příjemné čtení. Jedná se o fiktivní životopis Marie Antoinetty, autorka se snažila nenásilně seznámit čtenáře s historií této nejznámější dcery Marie Terezie. Knížka mi přijde parádní pro teenegery a pro ty, kteří nepotřebují jen čirá fakta, ale mají rádi, když má knížka svůj "příběh", či-li, že se jim historie dostane do hlavy tzv. nenásilně :-) Znovu číst určitě nebudu, ale na seznámení se s touto ženou knížka není určitě špatná.

Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Jedna z mála klasických knížek, kterou jsem četla, a dočetla se sebezapřením. Už je to pár let, co jsem ji četla, ale živě si pamatuji, jak mě to strašně nebavilo, i přesto, že příběh=pointa je poutavá a zajímavá. Strááášně zdlouhavé popisy, často nic neříkající, souvětí dlouhá, předlouhá. Často jsem knížku chtěla opravdu odložit nedočtenou. Za mě rozhodně ne, ale každá knížka si svého čtenáře najde ;-)

26.06.2012 1 z 5