Misa mäsa podobné
Ivan Dubnička
Antropológ a kulturológ Ivan Dubnička sa v monografii zaoberá konzumáciou mäsa ako jedným z determinantov evolučného vývoja Homo sapiens a zároveň ako kultúrnym fenoménom. V prvom časti monitoruje fyzickú evolúciu človeka a predstavuje teórie, ktoré tvrdia, že lov a konzumácia mäsa zásadným spôsobom ovplyvnili fylogenézu človeka. Dokazuje, že človek nikdy nebol vegetariánom, ale vždy preferoval mäso pred rastlinnou potravou. Tento fakt do veľkej miery determinoval našu evolučnú psychiku, monogamné tendencie, agresivitu, reč a vedomie, sociálne správanie, teritoriálne správanie, no tiež našu sexualitu a reprodukciu. V druhej, rozsiahlejšej časti autor mapuje rôzne spoločnosti v priestore a čase a skúma ich vzťah ku konzumácii mäsa, k jeho tabuizovaniu i k zabíjaniu zvierat. Od kmeňových spoločností sa tak dostal až k modernej spoločnosti a k módnemu vegetariánstvu. Nemalý priestor venuje aj kanibalizmu, najmä jeho symbolickej forme, ktorá pretrváva tak v náboženstvách ako aj v rozprávkach a folklóre.... celý text
Podobné knihy (2)
Proteinholik Garth DavisUznávaný chirurg specializující se na problematiku hubnutí Dr. Grath Davis představuje převratná zjištění v oblasti výzkumu stravy a zdravotního průmyslu, co se bílkovin týká, a vysvětluje, proč jsou pro naše zdraví škod... více
Atlas masa - příběhy a fakta o zvířatech, která jíme kolektiv autorů
Atlas masa představuje netušené rozměry každodenních nákupů. Více a více lidí nakupuje v obchodech bio maso a zboží z místních statků, aby se vyhnuli výrobkům z industrializované živočišné výroby. Na to a mnoho dalšího p... více
Autorovy další knížky
2012 | Misa mäsa |
2007 | Kultúra a environmentálna kríza |
2007 | Mravy, šelmy a vegetariáni |
1998 | Prírodný svet Indiánov |
2010 | Za zrkadlom politiky |