Absolone, Absolone! přehled

Absolone, Absolone! https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23116/bmid_absolone-absolone-4wT-23116.jpeg 4 54 54

Faulknerův vrcholný román popisující drama jižanského rodu Sutpenů, jehož zakladatel, bílý nuzák Thomas, se vyšvihne mezi bělošskou aristokracii bohatých plantážníků, ale zavržením syna-míšence vyvolá řadu tragických událostí, pod jejichž tíhou hyne celý rod. Příběh je vyprávěn několika vypravěči, z nichž každý zná jen část pravdy a vnáší do děje svůj osobitý pohled, odehrává se v několika rovinách, v přítomném i minulém čase a rozvíjí se v složitý, hrůzný, ale i reálný obraz života na americkém Jihu v časovém rozpětí téměř sta let, kdy děsivé drama otrokářské minulosti znovu a znovu nahlodává přítomnost. Pro snazší orientaci v spletitosti postav a děje připojil autor chronologii událostí a genealogii. Přebal a vazbu navrhl Václav Sivko s použitím fotografie J. V. Kolka. Graficky upravil Jan Wild.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Absalom, Absalom! , 1936


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Absolone, Absolone!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Stromm
14.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Tohleto je bezesporu silný dílo, působivý a tvrdě nepřístupný. Určitě něco jinýho, než co běžně čtu, oceňuju umělecký kvality díla, ale upřímně, četbu jsem si neužil. Zjevně to ani nebyl autorův záměr. Za takovej čtenářskej trolling ode mě dostal jednu hvězdičku navrch, jen co je pravda. Jinak nářek zdejších čtenářů nad délkou souvětí a odstavců rozhodně není bezdůvodnej. Tohle není nic pro většinovou čtenářskou veřejnost. Je to jako dortík, který jenom s námahou pokoušete, při jeho polykání se málem udávíte a když se pak nadechnete, zůstanete chvíli v úžasu a vychutnáváte sladký dozvuk jeho chuti. Mě na tomhle románu nejvíc drtilo to nevyprávění. Děje je tam tak max 30% textu a zbytek je více než podivný uvažování jednotlivých postav s šílenýma myšlenkovýma pochodama a surrealistickou logikou. Plynule to na sebe nenavazuje, věčně se to opakuje, utíká to všema směrama, některý pasáže musíte číst víckrát dokola a stejně to nakonec nějak trefí do cíle. Za mě velice podivuhodný dílko, byť musím dodat, že kdybych si tím nekrátil čas v práci, nevím, jestli bych měl ve volným čase vnitřní sílu se tím úspěšně prokousat.

Finn69
28.12.2023 5 z 5

Temná rodinná sága z amerického Jihu, kde nechybí láska, nenávist, všudypřítomný rasismus ani všeničící pomsta, které nakonec neunikne nikdo. Asi to nejlepší, co jsem od Faulknera četl, a i když to nebyla úplně snadná četba, docela rychle jsem tomu vyprávění propadl. Faulkner to čtenářům nedělá úplně snadný, a tahle kniha je údajně považovaná za jeho čtenářsky úplně nejobtížnější dílo. Já bych to tak úplně neviděl, za mě na tuhle pozici jednoznačně patří Hluk a vřava. Člověk si na ten styl musí tak nějak zvyknout, ponořit se do těch dlouhatánských souvětí přes půl strany, květnatých popisů a atmosféry. A číst pozorně, nebo najednou zjistíte, že vůbec nevíte, kdo to vlastně mluví a o čem :)


mgeisselreiter
20.12.2023

Chtěl jsem si něco přečíst od Faulknera a sáhl po této knize. Ale to se nedá číst! Hned první strana - první 2 věty na téměř celou stranu. Jak jednu větu dočtu, nevím, co jsem četl. Zkouším to znovu, soustředím se, ale pořád mám problém pochopit, o co jde. Autorovo vyprávění je možná umělecké, ale normálním čtenářem nestravitelné. Za první večer jsem se dostal na str. 62 a dal tomu ještě šanci. Ale druhý večer jsem se dostal na stranu 70 a vůbec jsem nevěděl, co jsem četl. Naznal jsem, že je to pro mě zbytečná ztráta času. Faulknera už nikdy. Kdybych měl hodnotit (což tentokrát neudělám, jelikož jsem nezvládl ani 1/4 díla), dal bych tak 10%. 20. 12. 2023.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Absolone, Absolone! v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených6x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst125x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech7x