Až uvidíš moře přehled

Až uvidíš moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537156/bmid_az-uvidis-more-662a5b44149c6.png 5 1366 1366

Poutavé vyprávění o nelehkých osudech řeckých uprchlíků mezi námi v druhé polovině minulého století. Kniha vypovídá o historii Řecka, o občanské válce, která zemi rozdělila, a o minulosti řecké komunity u nás.V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Až uvidíš moře. Přihlašte se a napište ho.

marketa1860
dnes 4 z 5

Zážitek. Jak ostatně u této autorky vždy. Paní Wilková si vybírá pro mě neobvyklá témata, která umí podat naprosto bravurním stylem.
Příběh řeckých dětí, které ve 40-cátých letech utekly nebo byly odvezeny z občanskou válkou zmítaného Řecka do Československa a jejichž osudy se navzájem prolétají. Některé z nich se rozvíjí, jiné končí v šedivém komunisty ovládaném Česku.
Citlivé vyprávění o pocitu vyděděnosti a prázdnoty, kam člověk patří, kde je jeho domov. Uvádí se, že až 25 tisíc takto přemístěných dětí skončilo v Československu. Některé z nich jejich rodiče po válce vyhledaly, většinu z nich ne.

petulad
18.11.2024 5 z 5

Nejprve se mi do tohoto tématu nechtělo pouštět, ale nakonec jsem ráda, že jsem knížku přečetla. Velmi poutavý příběh, zajímavé prostředí. Možná jsem někdy něco zaslechla o válce v Řecku a o řeckých obyvatelích v ČSR. Tento příběh mi vše přiblížil. Silné, čtivé. Doporučuji.

Katania
13.11.2024 5 z 5

Krásný, čtivý příběh.

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Až uvidíš moře v seznamech

v Přečtených1 879x