Až uvidíš moře přehled

Až uvidíš moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537156/bmid_az-uvidis-more-662a5b44149c6.png 5 1489 1489

Poutavé vyprávění o nelehkých osudech řeckých uprchlíků mezi námi v druhé polovině minulého století. Kniha vypovídá o historii Řecka, o občanské válce, která zemi rozdělila, a o minulosti řecké komunity u nás.V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Až uvidíš moře. Přihlašte se a napište ho.

Dajine
18.01.2025 5 z 5

Nemám slov. Mnoho myšlenek a pocitů, které po přečtení této knihy mám, které snad s odstupem času i pochopím.

Hanatas
17.01.2025 5 z 5

Velice zajímavé téma, které se podařilo autorce dobře a čtivě zpracovat. Opět jedna z knih o které si člověk může povídat a zjišťovat více o tématu.

bosorka
17.01.2025 3 z 5

Jak už tu mnohokrát zaznělo, téma knihy je neskutečně silné a hlavně to mě nalákalo na poslech na ČRO. Ale bohužel mi přišlo, že z něj autorka nedokázala vytěžit tolik, kolik by šlo. Možná její styl psaní nedodal příběhům postav tu patřičnou šťávu, byly takové skoro neživotné až nudné. Moc jsem si k nim neudělala vztah, což pro mě při čtení bývá důležité, potřebuji, aby ve mně postavy vzbuzovaly emoce a to jakékoliv.
Co mi z celého textu vychází nejvíc, je vykořenění. Postavy v nějakou chvíli nepatří nikam a nejspíš si přijdou osamělé, ač kolem sebe mají rodiny. Něco, z čeho by šlo dostat daleko víc, takhle jen příběh pozvolna plynul, nějaké silnější zápletky a krize byly vlastně jen na začátku knihy. Vlastně si říkám, jestli knize neublížilo to, že to byla sága napříč dlouhými roky. A to ságy velmi oblibuju. Tady mi ale přišlo, že to rozprostření, kdy autorka chtěla stihnout tak dlouhou dobu, ubralo na větším rozepsání postav, které by je lépe charakterizovalo a přiblížilo. Třeba by knize nakonec prospělo více stran, kdo ví,

100 nejčtenějších knih roku 2024

27.12.2024

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Až uvidíš moře v seznamech

v Přečtených2 047x
v Mé knihovně369x