Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa přehled
Fredrik Backman

Elsa má sedem rokov a je komplikovaná. Vlastne ju za takú označujú, a to len preto, že nemá „vymetenú hlavu“, aj keď podľa zaužívaných noriem sa to od nej v jej veku ešte očakáva. Jej najlepšou, v skutočnosti jedinou priateľkou je sedemdesiatsedemročná babička. Tá kedysi bola vychýrenou a úspešnou chirurgičkou, no dnes jazdí bez vodičského preukazu a nelení sa jej nevítaných návštevníkov domu z balkóna ostreľovať paintballovou puškou. Ľudia o nej tvrdia, že je čulá, ale iná. Bláznivá. Ibaže babička je génius, ovláda tajný jazyk a má vlastné kráľovstvo, v ktorom všetko funguje inak. Presne tam zaviedla vnučku Elsu, keď sa jej rodičia rozviedli a v škole ju šikanovali. Kráľovstvo Miamas je ich útočisko.Jedného dňa však babička ochorie a dozvie sa, že zomiera. Milovanej vnučke Else ešte pripraví posledné dobrodružstvo – v podobe série listov, v ktorých sa ospravedlňuje susedom. Ich doručovanie zavedie Elsu na výpravu plnú stretnutí, napríklad s militantnými zástancami spoločenstva vlastníkov bytov, s fanatickým kávičkárom, s bojovým psom, s monštrom, s ožrankou aj hroznou babizňou. Pri dobrodružnom putovaní sa Elsa učí akceptovať smrť blízkych a krok za krokom odhaľuje pravdu o kráľovstve Miamas a svojej babičke.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno:Originální název:
Min mormor hälsar och säger förlåt, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa. Přihlašte se a napište ho.

Hlavními postavami jsou ELSA (7 let) a její babička (77 let), které mezi sebou mají dobrý vztah.
Elsa je jiná než ostatní děti, kromě babičky nemá žádné další kamarády. Je zvídavá, a pokud ji něco zajímá, pokládá otázky. Informace zjišťuje na Wikipedii. Narodila se na 2. svátek vánoční. V některých okamžicích mi připadalo, že se chová nevhodně vůči starším lidem, když přihlédnu k faktu, že má 7 let. Žije společně se svou mamkou a nevlastním tátou GEORGEM.
Babička je svérázná a s ničím se nemaže. Miluje svoji vnučku z celého srdce. Babička Else vypráví různé pohádky, které si vymyslela. Stvořila pohádkový svět, který Elsa miluje a promítá si jej do skutečného života. Babička kouří cigarety a vlastní automobil Renault. V minulosti pracovala jako zdravotní sestra. Přestože její chování není běžné jako u „normálních“ babiček, líbilo se mi, že pomáhala lidem. Bylo mi líto, že se svou dcerou ULRICOU (Elsinou mámou) neměla dobré vztahy, o čemž se dočtete v tomto románu.
Jednoho dne babička požádá Elsu, aby doručila tajemný dopis a adresátovi vyřídila, že pozdravuje a omlouvá se.
V románu se vyskytují zajímavé postavy, které bydlí v jednom domě. BRITT-MARIE dohlíží na dům, ve kterém všichni bydlí a její manžel KENT, který pracuje v prestižní firmě. LENNART (vaří výbornou kávu) a jeho manželka MAUD peče výborné koláčky. ALF je taxikář. V domě bydlí také CHLAPEC SE SYNDROMEM a jeho máma. Zajímavá je také ŽENA V ČERNÉ SUKNI.
V románu se nacházejí další zajímavé postavy jako například PŘÍŠERA, STÍN, anebo KAMARÁD. Autor má zajímavě pojmenované postavy a postupem času zjistíme, kdo se skrývá za těmito přezdívkami.
V románu se vyskytují humorné situace, i když někdy mi to připadalo trochu za čárou. Je to hořkosladké čtení. Autor vytvořil zajímavé postavy. Některé se mi líbily více, jiné měně, ale opětovně žádná postava není černobílá. Zajímavě byl také vybudovaný pohádkový svět. Autor si pohrál s postavami v tomto pohádkovém světě a příhody z tohoto světa byly zajímavé.
Celkově se kniha četla dobře, ale četl jsem lepší autorovy knihy. Časem si přečtu další knihu od autora.
Kniha má pěkný přebal.
V závěru knihy se nachází AUTOROVO PODĚKOVÁNÍ a POZNÁMKA.
Citáty:
Největší moc smrti nespočívá v tom, že dokáže ukončit lidský život, ale že lidé, kterým se prozatím vyhýbá, už nechtějí žít dál.
Kdo zápasí s nestvůrami, ať se má na pozoru, aby se přitom nestal nestvůrou. A hledíš-li dlouho do propasti, vzhlédne pak propast i do tebe.

To, o čem tento skvělý švédský autor píše, znám na vlastní kůži a určitě stejně tak každá další babička, co má zvídavou vnučku. Bylo to dojemné, laskavé, skvělé. Obyčejný příběh, s takovou hloubkou. Autora doporučuji všemi deseti.
„Člověk musí něčemu věřit. Říkala to i babička. Je to nezbytné k pochopení pohádek. Mně je k čertu ukradený, v co věříš, ale v něco věřit musíš, jinak se můžeš rovnou na všechno vykvajznout. - A to je dost možná podstata všeho.“
„Bez hudby totiž nejsou sny, bez snů pohádky, bez pohádek není odvaha a bez odvahy by nikdo neunesl svůj smutek.“
„Člověk si přeje být milován. Nesplní-li se mu to, chce být obdivován, a nesplní-li se mu ani to, chce být obáván, v dalším případě nenáviděn a proklínán. Člověk touží zanechat v lidech nějaký pocit, duše se bojí prázdnoty, chce kontakt za každou cenu.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa v seznamech
v Přečtených | 2 838x |
v Mé knihovně | 730x |
přátelství, kamarádství humor švédská literatura rodina tajemství rodinné vztahy mezilidské vztahy metafory babička stereotypyAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2017 | ![]() |
2020 | ![]() |
2015 | ![]() |
2016 | ![]() |
Pokud chcete začít s Backmanem, touto knihou bych nezačínal. Za mě celkem zklamání. A to jsem velký fanoušek.