Barva z kosmu přehled
Howard Phillips Lovecraft
Druhý svazek toho nejlepšího z Lovecrafta. Reprezentativní průřez dílem H. P. Lovecrafta (1890–1937) je určený všem, kdo se chtějí seznámit s tvorbou slavného autora, z jehož fantazie vzešlo město Arkham (poprvé zmíněné v povídce „Rytina v domě“) a v jehož sugestivních a atmosférických textech vystupují božstva jako Azathoth, Nyarlathotep a Cthulhu. Naprostou klasikou je povídka „Barva z kosmu“, pojednávající o důsledcích dopadu meteoritu do odlehlého údolí Nové Anglie, jakož i novela „Stín nad Innsmouthem“, v níž se vypravěč vydává do zchátralého přístavního města, opředeného řadou děsivých bájí. Lovecraft inspiroval vznik mytologie Cthulhu a z jeho díla dodnes vychází řada filmařů, hudebníků, výtvarníků i autorů počítačových her.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barva z kosmu. Přihlašte se a napište ho.
Líbí se mi z jaké doby to je. Neklade to žádné meze fantazii a pečlivě popisuje detaily. Propadl jsem H.P. Lovecraftovi a tohle není první ani poslední sbírka co jsem od něj četl!
V knihovně jsem si myslela, že si půjčuji sci-fi a doma jsem zjistila, že jsou to hororové povídky. Povídky moc nemusím a horory tohoto typu taky ne. Takže zklamání.
Knižní novinky (22. týden)
25.05.2020
Kniha Barva z kosmu v seznamech
Část díla
2010 | Hrobka |
2014 | H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů |
2011 | Měsíční močál |
1990 | Volání Cthulhu |
Jak to hodnotit? Jde o povídky z doby před 100 lety, kdy se metafyzice, duchařství poměrně dařilo, ačkoli kam se to hrabe na 19. století. Dnes už to hororově moc nepůsobí, ale za přečtení to stojí. Základ povídek - lidskou mysl ovládne cosi nadpřirozeného a lidi papají lidi.