Beton a hlína přehled

Beton a hlína
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463496/bmid_beton-a-hlina-ktx-463496.png 4 97 97

Klimatická krize se městům nevyhýbá. A lidé z měst se nevyhýbají klimatické krizi. Většina obyvatel západního světa žije ve městech. V prostředí, které v naší kulturní představivosti nahradilo přírodu, v „betonové džungli“. Život ve městě si proto automaticky spojujeme s jejím opakem — s kariérou, rychlostí, pokrokem, civilizací. Globální perspektiva klimatické krize však ukazuje, že nic není vzdálenější pravdě: požáry, povodně ani sucho se na adresu neptají. Ke stejnému zjištění se však dá dojít i pozorným lokálním zkoumáním. Tu je záhon, odněkud smrdí kompost, všude bzučí včely, tamhle někdo vysadil strom, v obchodě se prodávají vejce od nespoutaných slepic, kytička na kavárenském stolku je z náletových rostlin… Spisovatelka Viktorie Hanišová v knize Beton a hlína prostřednictvím třinácti rozhovorů zachycuje rozmanitou snahu lidí žít udržitelně a zodpovědně i v hektickém prostředí měst. Zpovídá nadšence z komunitních zahrad i aktivisty ze zahrádkářských kolonií, pražské včelařky, organizátory kompostovacích systémů či provozovatele bezobalového obchodu. Každý osud i přístup se liší, avšak v jednom ohledu mají všichni zpovídaní stejně jasno — na kritickou otázku „Co dělat?“ odpovídají jednoznačně: „Něco!“... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Beton a hlína. Přihlašte se a napište ho.

lalela
05.12.2024 2.5 z 5

My z vesnice víme. Umíme. Známe. Zvlášť my starší odchovaní zvířectvem a užitkovou zahradou. Jako malá jsem musela plet, protrhávat, sázet a vybírat brambory, chodit na mandelinky, trhat úrodu, hrabat listí, dělat seno, postarat se o zvířectvo a je jasný, že vlastní úroda, nehnojená chemicky je lepší než supermarket. A pak někdo z Prahy objeví Ameriku.....

Babkabylinkarka
27.10.2024 4 z 5

Zajímavá, inspirativní kniha, která aspoň mě dodala trochu naděje, že není vše ztraceno a jsou mezi námi i lidé, kterým není všechno jedno a kteří radši dělají než mluví. Děkuji a vřele doporučuji.

Pasadenka
30.04.2023 4 z 5

Myslím, že do klimaxí série se knížka hodí. Je to něco jiného. Lokální, současné, založená na konkrétních příkladech občanského aktivismu, nebo jen pouhého stylu života, který je alternativní.

Asi každá, z popisovaných aktivit mi přišla zajímavá, jestli jde o včely/med, zahrádky, čtverečky, rozhazování rostli, komunity, jabka, školky no bylo to toho hodně. :D Také samotné vyznění, jdeme cestou, co nám dává smysl. Neříkáme, že je správná (i když), prostě to tak děláme. Samo sebou se rozhovory občas stočili někam jinam, občas si někdo postěžoval, ale jak sama autorka uvádí, je to kaleidoskop současných městských snah o větší propojení s přírodou. Také bylo hezké vidět využití dnes již běžných technologií pro lepší propojenost a funkčnost.

Líbilo by se mi, kdyby tazatelka trošku víc zabrousila do technické a finanční stránky jednotlivých projektů, kde by se mi líbilo vidět víc pod pokličku jednotlivým aktérům. Ale i tak, jako inspirace a přehled si myslím, že knížka funguje skvěle. :)

Přišlo mi docela zvláštní vše provázat environmentálním žalem. Kloním se k názoru, že je to hodně kontraproduktivní myšlenkové nastavení. Hlavně po přečtení Mannov Nové klimatické války (jinak hrozně napsaná kniha), jsou zželení, nebo anglicky doomáci, špatně, stejně jako lidé, co si myslí, že vše je o osobní odpovědnosti. Nemám na to vyhraněný názor, zatím jen nasávám podstatu :), no v knížce to na mě působilo jako manifest autorky. A neumím se rozhodnout, zdali mi to vadí, nebo nikoli. :D Tak zůstanu u slůvka zvláštní. ;)

A závěrem? Jo, dobrá knížka. Povedla se. :)

Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021

Kniha Beton a hlína v seznamech

v Mé knihovně57x

2018  88%Houbařka