Bylo nebylo jedno zlomené srdce přehled
Stephanie Garber
Evangeline Foxová odjakživa věřila v opravdovou lásku a v pohádkový život šťastně až navěky. Dokud se ovšem jednoho dne nedozvěděla, že se láska jejího života žení s jinou a její sny jsou v troskách. V zoufalé snaze svatbu překazit a vyléčit své zraněné srdce uzavře Evangeline dohodu s charismatickým, ale krutým Srdcovým princem. Ten od ní výměnou za své služby žádá pouze tři polibky. Podmínkou nicméně je, že si je vybere na místě, které sám uzná za vhodné – a také kdy sám uzná za vhodné. Už po prvním ze slíbených polibku ale Evangeline začíná chápat, že vyjednávání s nesmrtelnými je velice ošemetná hra – a že od ní Srdcový princ chce mnohem víc, než k čemu se zavázala. Má s Evangeline velké plány, které mohou skončit buď osudovou láskou na celý život, nebo příšernou tragédií…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , RedOriginální název:
Once Upon a Broken Heart, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bylo nebylo jedno zlomené srdce. Přihlašte se a napište ho.
Že se pouštím do něčeho pohádkového charakteru jsem věděla a ze začátku mi to nijak nevadilo a vlastně jsem se na to těšila. Ale postupně jsem začala mít stejný problém jako PosPol.
Evangelína byla naivní, až to třískalo, místy mi její jednání a myšlenkové pochody připadaly přelétavé, až vyloženě hloupé. A ona sama se pro mě stávala poměrně otravnou hrdinkou. Na to, že padala z průseru do průseru, byla vyloženě nepoučitelná a mě tím akorát štvala.
Překlad je taky solidní přešlap. Tohle není Harry Potter, kde překlady jmen sedí. Slečna Ryšavá tu byla jako pěst na oko a celé to akorát sráželo příběh na úroveň pohádky pro sotva odrostlé holčičky.
Mezi Ev a Jacksem jsem během čtení nenašla náznak chemie. Provokace ano, ale chemie a přitažlivost těm dvěma chybí a vůbec se k sobě nehodí a nikam se ani jeden neposouvají. Jacks má být údajně úchvatný, ale za mě měl šarm vařené brambory. Jinak je příběh poměrně jednoduchý, sem tam zbytečná vata (Upíři? Asi jsem už vážně stará, ale za mě velký špatný) a celé to bylo dost předvídatelné. A ne takovým stylem, že vám to ani nevadí a chcete vědět, kdy se k tomu hrdinka taky dopracuje, ale stylem, kdy nad její hloupostí a jednáním protáčíte oči.
Celkově je pro mě kniha velikým zklamáním. Čekala jsem milý, lehce pohádkový příběh, ale dostala jsem akorát přehypovanou nudu. Dalo se z toho vytřískat mnohem víc.
Osudníci nejsou nebezpeční proto, že by byli zlí. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že nedokážou rozeznat dobro od zla. Přesto Evangelína jednoho takového sexy krasavce požádá o pomoc. Její životní láska Luc si má brát její nevlastní sestru, někdo na něj seslal určitě kouzlo! Eva neustále svoji sestru omlouvá, přestože s ní prakticky nemá žádný vztah a je zjevné, jaká ve skutečnosti je. Celkově je Eva otravná naivní protagonistka, co se do konce změní v ještě hloupější husu.
Kniha začala jako pohádka. Nádherné popisy, věci co mají šestý smysl, zvony oznamující nebezpečí. Jenže pak přišla ta růžová pohroma jménem Evangelína RYŠAVÁ. Kdo? Kdo a proč měl potřebu přeložit FOX takhle? Jenže s každou další stránkou jsem měla pocit, že je to čím dál větší průser. Hlavní postava přelétavá, s nevysvětlitelnou potřebu někoho neustále milovat. Všechny ostatní jsou ploché a jednoduché. A to včetně Jackse, o kterém vlastně víme jen to, že má ledově modré oči, které neustále probodávají.
Chybí zápletka, prostě se věci dějí, protože to autorka tak chtěla. Například si jen tak do originální příběhu přidá upíry, co jsou jako vystřiženi ze Stmívání. Nic tu nedává smysl. Mezi Evou a Jacksem nebyla ani špetka chemie. Čekala bych, že oba projdou alespoň nějakou proměnou, ale oba jsou na poslední stránce stejní jako na první - on vychcaný osudník, ona se podobá dítěti, co si pětkrát sáhne na sporák a pošesté se ho rukou plnou puchýřů opět dotkne.
Tahle kniha je přirovnávána k pohádce. Možná náročností čtení a úrovní příběhu. Četla se mi dobře, co autorka opravdu má, je slovní zásoba. Což mimochodem také nechápu, že když má úchvatné popisy pompézních oslav, neuvěřitelných šatů a vzhledu lidí, proč si sakra nedala práci s popisem severské krajiny? Musím hodnotit 2/5 a opět se mi potvrdilo, že nálepka bestseller znamená jen to, co říká překlad a nevypovídá o kvalitě.
Mimochodem kniha končí směšným cliffhangerem a upřímně už mě sere, jak autoři neumí ukončit příběh tak, aby každý díl působil uceleně. Další díl nebudu číst, popravdě i na tento během pár dní zapomenu jako na jednu z mnoha průměrných fantasy knih.
Prostě já, Bouře a běs a další knižní novinky (41. týden)
06.10.2024
Mapa z listí a další knižní novinky (15. týden)
09.04.2023
Kniha Bylo nebylo jedno zlomené srdce v seznamech
2017 | Caraval |
2018 | Legenda |
2024 | Bylo nebylo jedno zlomené srdce |
2023 | Balada o láske až za hrob |
2024 | Kliatba pravej lásky |
Když pohádka ukáže svou odvrácenou tvář...
O téhle knize jsem si záměrně nic nezjišťovala. Sáhla jsem po ní, protože jsem si chtěla trochu odpočinout od dark romancí. Čekala jsem, že to bude taková ta YA pohádková romantika, ale jaksi jsem se spletla...
Kniha to byla bezpochyby výtečná. Pohádková rozhodně taky, ale takovým "zvráceným" způsobem. Romantika je pomalá, ale dobře vystavěná (definice enemies to lovers ve třech dílech) . Postavy jsou bezpochyby zajímavé, vybraná jména (nebo jejich překlady) jsou top...jakože fakt top. Děj je akční a odehrává se toho v něm hodně...honosný a velmi živý svět, množství postav, schopnosti, tajemství, záhady, zrady, láska a osudníci, o nichž bych se toho potřebovala dozvědět víc, páč je moc nechápu, ale jsou fakt cool.
Jako rozjezd nové série je to super. Moc jsem se u čtení bavila a moc se těším na další díl.
Rozhodně doporučuji k zapálenému krbu a teplému čaji.
PS: nevím proč, ale celou dobu jsem z toho měla pocit jak z Harryho Pottera (a to tam ani nejsou kouzla...nebo ano, ale ne hůlky).