Čarodejník a sklo přehled

Čarodejník a sklo
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460294/bmid_carodejnik-a-sklo-PEz-460294.jpg 4 1341 1341

V štvrtom diele rozsiahlej fantasy ságy Stephena Kinga, ktorá sleduje osudy posledného pištoľníka vo svete podobnom, ale predsa inom, ako je náš, sa hrdinovia ocitnú na samom konci Pustatín.Roland, Eddie, Susannah, Jake a jeho zvierací priateľ Rát sa vezú v psychopatickom vlaku. Ak si chcú zachrániť holý život, musia mu položiť hádanku, ktorú nedokáže vyriešiť.Cesta sa sčasti tragicky končí v alternatívnej verzii Kansasu. Mesto Topeka je vyľudnené po vyčíňaní vražedného vírusu superchrípky a naši hrdinovia sa po diaľnici vyberú za svojím najbližším cieľom – skleneným palácom. Objavia záhadné thinny, miesto, kde sa stretávajú rôzne svety a reality. Usadia sa tu na noc a Roland sa po dlhom váhaní napokon odhodlá spoločníkom rozpovedať smutný príbeh svojej mladosti. So svojím pôvodným malým katet priateľov navštívil mesto Hambry, ako vystrihnuté z filmov o divokom západe, zaľúbil sa a zároveň sa zaplietol do politicko-vojenských intríg, ktoré môžu výrazne ovplyvniť osud jeho sveta.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)
Originální název:

Wizard and Glass, 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodejník a sklo. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (158)

art0'
22.06.2024 5 z 5

Kniha je v podstatě Rolandova backstory - nemyslím si ale, že se jedná o nějakou výplň, která by ani nemusela existovat. Zjistíme spoustu věcí o Rolandově minulosti, což prohloubí jeho charakter a postavu jak ji známe do třetí knihy a rovněž poznáme další kout Středosvěta.
Příběh jako takový mi přišel velmi čtivý, i přes romantickou linku, která zabírala velkou část děje. Skrz celou část Rolandova vyprávění byla cítit atmosféra nevýslovné tragédie. Velké plus také mají postavy, ať už se jedná o Rolandovy společníky, na které jsem si okamžitě zvyknul (z celého ka-tet mám nejoblíbenější Cuthberta a Sheemieho) či naprosto protivné ježibaby Kornelii Delgado a čarodějnici Rheu.
Za jedinou slabší část bych považoval akci v závěru, na to jak byli vyobrazeni Velcí lovci rakví, nic moc nepředvedli.

Tomas@S
13.05.2024 4 z 5

Pan King tento díl napsal patnáct let po prvním dílu. Stal se z něj hlavně psavec a oproti předchozím dílům se v ději dost nimrá. Je zde i změna v tom, že se většina knihy zabývá minulostí a tedy vzpomínkami. Příběh se tedy moc nepohne. Snad budou další díly trochu jiné.


Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Spousta lidí nemá tenhle díl příliš v oblibě, protože hlavní dějová linie se téměř nikam neposune a jde prakticky jen o Rolandovo vzpomínání na události, které se udály v jeho mládí. Z mého pohledu o mnoho lepší, než Tři Vyvolení nebo Pustiny. Více westernové tématiky mi bylo po chuti. Co mě odradilo od udělení maximální ho hodnocení (o kterém jsem vážně přemýšlel) byl velmi pomalý rozjezd (to začínám skoro považovat za jeden z Kingových rysů) a přespříliš referencí na Čaroděje ze země Oz.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (11. týden)

08.03.2020


Mistr hororu - Stephen King - slaví 70 let!

21.09.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čarodejník a sklo v seznamech

v Právě čtených31x
v Přečtených1 840x
ve Čtenářské výzvě48x
v Doporučených126x
v Knihotéce704x
v Chystám se číst223x
v Chci si koupit91x
v dalších seznamech14x