Čarodejník a sklo přehled
Stephen King
Temná věž / Temná veža série
V štvrtom diele rozsiahlej fantasy ságy Stephena Kinga, ktorá sleduje osudy posledného pištoľníka vo svete podobnom, ale predsa inom, ako je náš, sa hrdinovia ocitnú na samom konci Pustatín.Roland, Eddie, Susannah, Jake a jeho zvierací priateľ Rát sa vezú v psychopatickom vlaku. Ak si chcú zachrániť holý život, musia mu položiť hádanku, ktorú nedokáže vyriešiť.Cesta sa sčasti tragicky končí v alternatívnej verzii Kansasu. Mesto Topeka je vyľudnené po vyčíňaní vražedného vírusu superchrípky a naši hrdinovia sa po diaľnici vyberú za svojím najbližším cieľom – skleneným palácom. Objavia záhadné thinny, miesto, kde sa stretávajú rôzne svety a reality. Usadia sa tu na noc a Roland sa po dlhom váhaní napokon odhodlá spoločníkom rozpovedať smutný príbeh svojej mladosti. So svojím pôvodným malým katet priateľov navštívil mesto Hambry, ako vystrihnuté z filmov o divokom západe, zaľúbil sa a zároveň sa zaplietol do politicko-vojenských intríg, ktoré môžu výrazne ovplyvniť osud jeho sveta.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
Wizard and Glass, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodejník a sklo. Přihlašte se a napište ho.
Tento diel Temnej veže poskytol dlho očakávaný náhľad do Rolandovej minulosti a zodpovedal množstvo otázok. O niektorých z nich som ani nevedel, že ma zaujímajú. Trochu ma len prekvapuje, že priblíženie Rolandovho príbehu prišlo až takto neskoro, v štvrtej knihe. Na druhú stranu však čitateľ dostal iba časť jeho príbehu. Zvyšok ostáva skrytý a čaká na odhalenie v ďalších knihách. Teda aspoň predpokladám.
Samotný príbeh Temnej veže a putovanie k nej sa príliš nepohli, no poskytli k celému procesu kontext a podčiarkli jeho dôležitosť. Rolandove rozprávanie o svojej mladosti mi v niektorých aspektoch pripomínalo literárne diela z obdobia slovenského realizmu – malomestské až dedinské prostredie, ľúbostné príbehy, mocenské konflikty a problémy so sociálnym postavením či absencia súčasných technológií. Samozrejme, Čarodej a sklo do toho zakomponovali ešte mnoho zvláštnostní v podobe nadprirodzených prvkov. Uvedomujem si, že porovnať príbeh Stephena Kinga so slovenským realizmom je dosť absurdné, ale táto vlastnosť je prítomná aj v samotnej knihe, čo považujem za pozitívne, keďže tak vzniká originálny a autentický fantasy svet, ktorý si žije vlastným životom.
Rozprávanie o mladom Rolandovi by sa možno dalo o čosi skrátiť, čím by sa vylepšilo tempo. Občas som sa tiež strácal vo veľkom množstve postáv a mien. Mal som pocit, že ich často nedokážem od seba odlíšiť, v niektorých prípadoch mi pripadali príliš podobné alebo nevýrazné. A vyvrcholenie deja pri akčných scénach ma tiež nechalo celkom chladným. Autor napätie budoval pomaly a systematicky, no v závere neprišiel moment satisfakcie. Roland a jeho priatelia zvládli poraziť nepriateľskú skupinu príliš jednoducho, s veľkým prehľadom. Táto časť príbehu by si ešte podľa mňa zaslúžila trochu okoreniť, lebo bola trochu bez chuti.
V každom prípade sa teším na ďalšie putovanie vyvolených a na postupné odhaľovanie nedopovedanej minulosti.
Kniha je v podstatě Rolandova backstory - nemyslím si ale, že se jedná o nějakou výplň, která by ani nemusela existovat. Zjistíme spoustu věcí o Rolandově minulosti, což prohloubí jeho charakter a postavu jak ji známe do třetí knihy a rovněž poznáme další kout Středosvěta.
Příběh jako takový mi přišel velmi čtivý, i přes romantickou linku, která zabírala velkou část děje. Skrz celou část Rolandova vyprávění byla cítit atmosféra nevýslovné tragédie. Velké plus také mají postavy, ať už se jedná o Rolandovy společníky, na které jsem si okamžitě zvyknul (z celého ka-tet mám nejoblíbenější Cuthberta a Sheemieho) či naprosto protivné ježibaby Kornelii Delgado a čarodějnici Rheu.
Za jedinou slabší část bych považoval akci v závěru, na to jak byli vyobrazeni Velcí lovci rakví, nic moc nepředvedli.
Knižní novinky (11. týden)
08.03.2020
Mistr hororu - Stephen King - slaví 70 let!
21.09.2017
Kniha Čarodejník a sklo v seznamech
v Přečtených | 1 855x |
americká literatura Walter Padick
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Rozsáhlý flashback z Rolandova dospívání, aneb jak je někdy důležité se trochu pohrabat hlavnímu hrdinovi v minulosti, pro lepší pochopení toho, co bude následovat.
Asi chápu to rozhořčení mnohých, nikomu se moc nechce do značně rozsáhlého dílu série a navíc když už od začátku čtenář tuší, že se děj nehne ani o píď a celý román bude vlastně "jen" pistolníkovo retrospektivní vyprávění. Ale samotný rozsah je snad to jediné co bych mohl na tomto dílu považovat za trochu zbytečné. Jinak jde o strhující a emotivní čtení, jež ukrývá zajímavá odhalení, která prohloubí charakter hlavního hrdiny, pomohou s pochopením jeho motivace a představí nejméně jednu důležitou zápornou postavu (u které se dá tušit, že v budoucnu ještě dostane svůj čarodějnický prostor).
Závěrem mi tedy nezbyde než dodat, že důležitost tohoto dílu bych nezpochybňoval a jeho přeskočení nedoporučoval.