Čarodějův učeň přehled

Čarodějův učeň
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539909/bmid_carodejuv-ucen.jpg 5 560 560

Čtrnáctiletému Krabatovi se jedné zimní noci zjeví ve snu jedenáct havranů. Volají na něj a lákají ho do mlýna v Černém Chlumu. Mladík jim nedokáže odolat a do začarovaného mlýna, kterému se jinak každý raději vyhne obloukem, se vypraví. Přijme ho tam mlynář, mohutný muž v černém, s bledým obličejem a černou páskou přes oko. Říká si Mistr a Krabatovi nabídne, aby u něj zůstal v učení, tak si prý zajistí pohodlný život. Jenže za jakou cenu? Kdo se zaplete s černou magií, těžko se z ní vymaní. Jedna síla ale zlé čáry přece jen porazit dokáže: bezpodmínečná láska. Krabatův příběh se opírá o starou lužickosrbskou legendu, nicméně vyprávění o souboji čarodějného učně s mistrem se objevuje už ve staré Indii a později znovu v mnoha obměnách na nejrůznějších místech. Preußlerův Čarodějův učeň (německy vyšlo pod názvem Krabat) se v Německu dočkal řady divadelních adaptací, vznikl podle něj balet, rocková opera i celovečerní hraný film. Velmi ceněný je také animovaný film Čarodějův učeň režiséra Karla Zemana.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Krabat, 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodějův učeň. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (136)

Krabat13
01.08.2024 5 z 5

Skvělé převyprávění mé zamilované pohádky. :)

Mimochodem, přijde mi zajímavé nahlížet na příběh o Černém mlýnu a službě u Mlynáře, propadlého peklu, v kontextu toho, co autor prožil během světové války. O to silnější pro mě závěr knihy je.

Scarefish
31.07.2024 5 z 5

Moje oblíbená, máme ji rádi celá rodina. I film Karla Zemana. Obě zpracování jsou krásně hororová. Vše pěkné už tu řekli předchozí recenzenti.


Samvěd
08.05.2024 1 z 5

Příliš mnoho pravopisných chyb, např.: ,,vyskočil s koně", kde by místo ,,s" mělo být ,,z''. Avšak příběh byl vskutku poutavě napsaný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1972 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Jugendbuch (Kniha pro mládež))


Kniha Čarodějův učeň v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených747x
ve Čtenářské výzvě79x
v Doporučených86x
v Knihotéce184x
v Chystám se číst186x
v Chci si koupit65x
v dalších seznamech11x