Cesta k nesvobodě přehled

Cesta k nesvobodě
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547060/bmid_cesta-k-nesvobode.jpg 4 345 345

Ohromující svědectví o vzestupu autoritářství.

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: audiokniha , Bookmedia
Originální název:

The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America, 2018


Interpreti: Jiří Dvořák
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta k nesvobodě. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (95)

patrikZ
21.09.2024 5 z 5

Nutná četba pro pochopení krize dnešní západní společnosti.
Snyder výborně popisuje zvrácené poměry v Rusku, ukrajinskou situaci a vzestup Donalda Trumpa.

borama
26.08.2024 5 z 5

Zásadní kniha. Jako obecně asi naivnímu člověku by mi ještě před pár lety přišla nejspíš neuvěřitelná. Dnes mi naopak přijde neuvěřitelné, jak přesně Snyder už tehdy popsal nástup autoritářského režimu v Rusku, jeho destruktivní zahraniční politiku ve stylu "není třeba se mít lépe, stačí když se ostatní budou mít hůř" a odhadl jeho pokračování mj. v dnešní válce na Ukrajině.

Autor velmi podrobně popisuje postupný rozklad společenské smlouvy o nástupnictví v Rusku i její ohrožování v USA a dalších zemích. A mně se zároveň trochu ulevovalo, že takto šílené to tu zatím stále nemáme, a zároveň jsem teď myslím dost zpozorněl, kdyby se to tu náhodou podobným směrem posouvalo výrazněji, jako se to aktuálně bohužel děje např. u našich východních sousedů.

Celkově je to depresivní a varovné čtení, musel jsem si dávat pauzy, abych to vstřebal. Ale taky katarzní, protože pomáhá v orientaci v současném světě plném protichůdných informací a tlaků.

Pro historika musí být extrémně těžké analyzovat současnost, protože od událostí ještě nemá dostatečný odstup. O to působivější je pro mě intelektuální poctivost, snaha nazývat věci pravými jmény a píle, se kterými je kniha napsaná (a doplněná bezmála tisícem poznámek a odkazů na původní zdroje), což všechno čiší doslova z každého odstavce. Někteří autora obviňují z předpojatosti nebo aktivismu, pro mě je ale jeho neutuchající snaha o rozkrývání faktů a "tvrdých dat" na poli, kde se významná část vlivných lidí včetně intelektuálů s faktickými informacemi neobtěžuje, hodna nejvyššího respektu.


stanislava9718
04.07.2024 2 z 5

Ano souhlasím, že by se kniha měla číst, jako povinná četba, ale s mnoha výhradami. Autor je americký historik, do knihy vložil mnoho faktů, ale mnoho faktů opomněl, jestli záměrně nebo ne, to ponechám na úvahách čtenářů. Knihu zařazuji jako bázi historického zkoumání a osobního pojetí a vyprávění autora, kdy uvádí protichůdná a rozporuplná fakta o historickém dění Sovětského svazu a nástupci Rusko. Můj dojem po přečtení "Za vším hledejme agresivní Rusko". Prý k nejhoršímu obratu Ruska nové "studené válce", vůči Západu a Americe, došlo v roce 2010. Autor si vyložil snahu prezidenta Putina po vlastním prostoru a bezpečí Ruska, jako důkaz nepřátelského myšlení. Rusku nejde nasazovat "psí hlavu", jak se o to autor ve svém rozsáhlé knize snaží, tak historie není.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cesta k nesvobodě v seznamech

v Právě čtených31x
v Přečtených432x
ve Čtenářské výzvě38x
v Doporučených47x
v Knihotéce194x
v Chystám se číst384x
v Chci si koupit145x
v dalších seznamech6x