Chmurdálie přehled
Joanna Bator
Po nezdařeném útěku z Valbřichu, který skončil dopravní nehodou, se devatenáctiletá Dominika Chmurová probouzí v mnichovské nemocnici. Po dlouhých měsících rehabilitace se jí navrací zdraví, ale klidná mysl ne. Místo, aby se vrátila domů na Pískový vrch, který čtenáři poznali v prvním česky vydaném románu Joanny Batorové, cestuje po celém světě, střídá země i zaměstnání. Čím víc se vzdaluje domovu, tím víc se přibližuje Chmurdálii, krajině, která splňuje Dominičiny představy o ideální společnosti. Dominičiny osudy se prolínají s osudy mnoha žen, například se Sarou Jacksonovou, přímým potomkem takzvané Hotentotské Venuše, kterou v 19. století vystavovali jako kuriozitu v Londýně a Paříži. Příběhy žen se spojují v jednom předmětu putujícím z ruky do ruky - Napoleonově nočníku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chmurdálie. Přihlašte se a napište ho.
Byla úžasná. Zajímavé obraty, neotřelé vtipy a postřehy. Děj se proplétá a přeskakuje, což člověka občas zmate, ale jen na chvíli.
Po knížce jsem tak trochu omylem sáhla v knihovně a jsem hrozně ráda! Chvilku jsem se musela začítat, ale po chvilce mě to chytlo a nepustilo až do konce. Knížka se mi moc líbila, neřekla bych, že byla nějak náročná nebo těžší na čtení, ale úplně zadarmo to taky nebylo. Je to mnohovrstevný příběh samostatných i vzájemně propojených postav a jejich životů. Vynikajici
Knižní novinky (40. týden)
27.09.2020
Kniha Chmurdálie v seznamech
Zajímavě napsané, stejně jako Pískový vrch. Chvílemi mě to děsně bavilo, měla jsem chuť předčítat nahlas, chvílemi zas vůbec, tak nějak nudně se to vleklo, to pak přeskakuju řádky. Každopádně doporučuju, autorka píše tak neotřele a zvláštně, to tu ještě nebylo. No a perfektní překlad. Kdyby ty pro mě nudnější popisy zkrátila, dala bych pět hvězd.