Pískový vrch přehled

Pískový vrch
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245672/bmid_piskovy-vrch-ROq-245672.jpg 4 229 229

Na sídlišti Pískový vrch ve slezském Valbřichu se všechno točí kolem žen. Když do města přijede ze zapadlé vesnice Jaďa Maślaková, hned na nádraží uklouzne na schodech a spadne přímo do náruče svého budoucího manžela, horníka Stefana Chmury, syna přesídlenců z východu Polska. K oltáři jde Jaďa v šatech ušitých ze záclon po Němcích a novomanželé se brzy dočkají dcery Dominiky, která se kupodivu nepodobá nikomu z rodiny, zato babička Zofia, jež celý život skrývá jisté tajemství, je z ní štěstím bez sebe... Joanna Batorová sleduje ve své nevšedně pojaté rodinné sáze sny, trápení a naděje tří generací polských žen, úzce spojené s dějinami dvacátého století od války přes éru budování socialismu až ke kapitalistickému Polsku nedávných let. Svým širokým záběrem, lakonickým i hravým, vynalézavým jazykem, sarkastickým pohledem a strhujícím tokem příběhu vyvolal román na domácí scéně výrazný ohlas a dočkal se volného pokračování a překladu do šesti jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka

Piaskowa Góra, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pískový vrch. Přihlašte se a napište ho.

broskev28
10.01.2025 5 z 5

„Co je komu psané, tomu se slehne zem.“
Pískový vrch je úchvatná kniha, za kterou vděčím právě databázi, a moc děkuju!
Kniha, která bude mít letos deset let od českého vydání, a já si myslím, že nezestárla ani o den. Kdyby něco podobného napsala česká autorka/autor, určitě bychom si v recenzích přečetli něco o sebemrskačství a o nedostatečné národní hrdosti a uvědomělosti. Ale kdoví – být hrdý na svůj národ a na své úspěchy nás pan premiér učí teprve od letoška. Pokud mě paměť neklame, dříve jsme byli spíše Evropané . . .
Ale to nesouvisí s polskou autorkou a s románovou historií, kterou ve své knize líčí naprosto neuvěřitelným jazykem, takže velká poklona a poděkování určitě patří i překladatelce Ivetě Mikešové. Je to strhující četba: tolik postav a příběhů, tolik historických změn a kotrmelců, takový velký časový oblouk a přitom vše má svůj čas a své místo, vše dokonale ladí jako nějaký symfonický orchestr. Jen je možná trochu nestandardní, protože slovník i frazeologie ne vždy odpovídají společenské normě té doby.
Je to složité čtení a já jsem sama sebe přesvědčovala: nehltej to, dej si pauzu, oddech (možná kitekat?). Jenže jsem se nemohla odtrhnout, protože mi bylo jasné, že Dominičin příběh se objasní, že černá a bílá se málokdy nacházejí v čisté podobě a že takové postavy, jaké vytvořila J.B., hned tak nepotkám.

„Tam byste se, maminko, dozvěděla, co je nového ve světě, hučí do ní Stefan, ale ona odpovídá, že když se stane něco dobrého, že to stejně neřeknou a nechají si to pro sebe, a když se stane něco zlého, tak se to k ní dřív anebo později dostane i bez televize.“

evask
15.06.2024 5 z 5

Hlavní dojem z knížky: Trefný cynismus a obdivuhodný překlad do češtiny. Dobře vykreslené povahy. Měla jsem si psát jména postav, autorka se k nim vrací a mně dělalo problém vzpomenout si, kdo je kdo. Zvláštní kniha. Někdy uprostřed jsem si přála, ať už je konec, ale s blížícím se koncem se mně líbila čím dal víc. Chmurdálie už mám doma.

Janadvorackova
10.03.2024 4 z 5

Generační většinou tragédie. Ale tak to chodí.
Podobně hutné příběhy nejdou přečíst na jeden zátah a některé scény se i po přečtení nepříjemně vracejí.

Vítězové Magnesia Litera 2016

07.04.2016

Ocenění knihy (2)

2016 - Magnesia Litera (Litera za překladovou knihu)
2015 - Cena Josefa Jungmanna

Kniha Pískový vrch v seznamech