Dědina (2018) | Databáze knih

Dědina přehled

Dědina
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415694/bmid_dedina-VtQ-415694.jpg 4 2641 2641

Hranice rozorané mezi poli i lidmi. Hospoda, malá prodejna, zabíjačky. Nevěra a jeden nezdařený pohřeb. Babka s dědkem srostlí jak dva stromy. Život spjatý s půdou, zvířaty a hospodařením. To všechno je Dědina, příběh jedné současné vesnice vyprávěný očima jejích obyvatel. Josef se marně trápí, proč jeho syn Zbyňa odmítá převzít hospodářství, když je potřeba toho tolik napravit na polích zničených v družstvu. Vavirci počítají, kde by mohla ukápnout další koruna, dobrosrdečná prodavačka Maruna se snaží být s každým zadobře a řezník Láďa se dobývá pod cizí sukni. A malá Petruna? Ta chvilku neposedí. Přirozená fyzická blízkost hrdinů, jejich společná práce, jejich touha po lepším živobytí až vypočítavost jsou zdrojem věčných svárů i svázanosti a také marné snahy vyléčit minulé rány. Svižné vyprávění, které nikoho nesoudí a co je podstatné — nenudí.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dědina. Přihlašte se a napište ho.

Markéta4321
08.02.2025 3 z 5

Kniha zajímavá tím, že je psaná nářečím. Nicméně mě to takto číst nešlo (v hlavě jsem si "překládala"), takže si myslím, že (alespoň pro mě) audiokniha bude lepší.
Co se týká příběhu, úplně mě nezaujal. Klidně jsem knihu na týden odložila.

pavluscha
07.02.2025 4 z 5

Krásná oddychovka. Skvěle zachycen život obyčejných lidí na vesnici i s nářečím, které k tomu patří. Poslouchal jsem jako audioknihu a oceňuji i načtení a celkové zpracování. Hezky jsem si při poslechu odpočinul. Určitě si najdu čas i na další autorčina díla.

zdenek118
03.02.2025 5 z 5

Již druhá knížka od této naší spisovatelky, která se mi opět líbila i proto, že jsem sám vyrůstal a mládí strávil na podobné malé české vesnici. Autorce si myslím, že se velmi dobře podařilo ztvárnit poměry a život jednotlivých vesničanů a jejich rodin ať už to byl soukromý sedlák, řezník nebo prodavačka v místním obchůdku s potravinami. Líbilo se mi jak autorka knihy ztvárnila popis charakterů jednotlivých postav a jejich vlastností především negativních jako je závist, sobectví ale i pozitivních, lásky k půdě a k vlastní rodině, pracovitost a úcta k tradici.
Použité nářečí mě vůbec nevadilo a záhy jsem si na něj zvykl. Knihu hodnotím velmi dobře a určitě si přečtu ještě nějakou další od této autorky.

Vrány, Dědina, Chirurg - ptejte se Petry Dvořákové...

17.06.2021

50 nejčtenějších knih roku 2020

26.12.2020

Knižní novinky (9.4. - 22.4.)

09.04.2018

Ocenění knihy (1)

2019 - Audiokniha roku (Absolutní vítěz (OneHotBook))

Kniha Dědina v seznamech

v Přečtených3 749x