Deník kastelána přehled
Evžen Boček
Deník kastelána vyšel před čtrnácti lety jako prvotina Jana Bittnera. Dnes lze již přiznat, že skutečné jméno, s nímž jsou spojeny také daleko známější knihy Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu, je Evžen Boček. Zatímco v Aristokratkách šlo autorovi především o pobavení čtenáře, jeho prvotina je z jiného řečiště, ačkoliv kulisy jsou stejné, tedy zámecké. Deníkový příběh kastelána je čtením na jeden zátah. Znechucený hrdina opouští velkoměsto a zamíří na poklidný venkov, aby zachránil své manželství a našel ztracený smysl života. Zámek ho však od počátku zaskočí — odkrývá se jako místo nečekaných setkání, dávných i současných příběhů a uhrančivých scén. Tajemné síly a řetězce dráždivých záhad neminou ani kastelánovu rodinu. Je lidský rozum dostačující zbraní, nebo jsou věci mezi nebem a zemí, s nimiž je třeba se smířit? Kastelán možná nenajde, co hledá, možná nezíská, co si přeje, a možná nic není, jak si představoval. Pobyt ve zdech mysteriózního zámku mu však odhalí podobu života, o níž dříve neměl nejmenšího tušení.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník kastelána. Přihlašte se a napište ho.
Kniha tématem i formátem mimo můj obvyklý výběr (čteno na doporučení) a na rozdíl od většiny komentujících jsem od autora nic dosud nečetl.
Pocity z knihy jsou rozporuplné, nejprve jsem ji po 20 stranách pro hororové prvky a začátek, který nezaujal, odložil na několik týdnů. Když jsem se k ní vrátil s tím, že má jít o oddechovou knihu, tak jsem přečetl asi 3/4 během jednoho dne.
Jako pozitivum beru nevšední deníkový formát knihy a vhled do prostředí, které mi není moc známé.
Naopak mi dost vadil otevřený konec, příliš mnoho nevysvětlených jevů a až příliš ulítlé závěrečné drama. Tu a tam jsem se pousmál, ale nemohu mluvit o kdovíjakém humoru.
Ve výsledku kniha která nijak zásadně neobohatí, ale na chvilku zabaví.
Aristokratku miluju a konečně přišel čas přečíst od autora také toto dílko. Na začátku jsem se ale s knihou dost prala. Příběh moc netáhl a dost se to vleklo. Nakonec jsem se docela začetla a druhou půlku už jsem svižně přelouskala. Ale chyběl tomu náboj. Čekala jsem nějaké grandiózní finále. To se nekonalo. Nakonec kniha nijak neobohatila a nejspíš brzy zapomenu, co se v ní odehrávalo.
Kniha Deník kastelána v seznamech
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Pan Boček umí psát:-)
I když je Deník kastelána trošku jiný typ čtení, než Aristokratka, stejně jsem knihu zhltla během třech dnů.
Čtení jsem si užila.
Mohu doporučit.