Devadesátky! přehled

Devadesátky!
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421631/bmid_devadesatky-geY-421631.jpg 3 234 234

V devadesátých letech jsme se zčista jasna ocitli v době plné nových a lákavých možností. Mohli jsme svobodně podnikat a cestovat, začali jsme sledovat první české komerční televizní stanice, poprvé jsme si objednávali cheeseburgery a smažená křidélka ve fastfoodech, které jsme do té doby znali jen z televizních seriálů. V trafikách nás lákaly nové bulvární, volnočasové nebo erotické časopisy. Začali jsem si zvykat na walkmany, počítačové hry, mobilní telefony a na konci tisíciletí i na pomalý internet. A protože nám v porevoluční dekádě v žilách kolovala euforie svobody, tak jsme se pouštěli i do věcí, které se z dnešního pohledu zdají neuvěřitelné. Ale tehdy se i nemožné stalo možným. Unikátní porevoluční éru, její atmosféru a nezapomenutelné fenomény si připomenete nejen prostřednictvím textů autorky – provozovatelky facebookové a instagramové stránky Pure devadesátky, ale i spoustou unikátních fotografií a také třemi desítkami autorských vzpomínek známých i méně známých osobností. V textech Pavlíny Wolfové, Romana Šmuclera nebo Slávka Boury se tak například vrátíte do let, kdy jsme každou sobotu obědvali u Volejte řediteli. Petr Schönfeld, spoluzakladatel deníku Blesk, vám povypráví o době, kdy měla redakce pouhé čtyři zaměstnance, a se spisovatelem Janem Vodňanským zas zavzpomínáte na období raných devadesátých let, kdy s Josefem Škvoreckým hledal vhodný překlad termínu „sexual harassment”.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devadesátky!. Přihlašte se a napište ho.

baji42
24.09.2024 ztráta času

Obsahově i stylisticky velmi špatné. Souhlasím s názory, že kniha působí jako práce žákyně druhého stupně ZŠ.

HelenBarbora
26.08.2024 ztráta času

Ajajaj, tak to se nepovedlo. Ne, toto chabé pojednání, to nejsou devadesátky. Stylově i obsahově by toto napsal i zdatný žák 9.třídy. Četla jsem druhé vydání knihy, a jsou v ní překlepy, tři rozhovory psány nespisovně (auuuu, moje oči), kniha manipuluje (např. kdo neměl věc x nebo nedělal věc y, jako by nežil) a nutí zážitky autorky jako neprůstřelný fakt. Spousta laciných frází, a výběr hostů pro vzpomínání přinejmenším zvláštní..Pane Maurere, NAŠTĚSTÍ mně nikdo nedonutí zkoušet jíst kdoví jaké exotické šlichty, díky Bohu! Paní Vodrážková, horší fotku jste poskytnout nemohla? A k tomu výroku: " Za toto jsme neda klíči na Václaváku nezvonili" - to teda podepisuju, ani omylem jsme za toto, co tu máme dnes na Václaváku klíči OPRAVDU nezvonili. Autore, prober se! Dávám jednu hvězdu za fotky a zítra nesu knihu zpět do knihovny.UF.

janka3232
26.06.2024 1 z 5

Mám moc ráda FB profil Pure Devadesátky, baví mě, dojímá i edukuje. Proto jsem sáhla i pro tuhle knihu, ale tedy... upřímně: spíš zklamání. Dost tam toho chybí, v textu se stále opakují klišé fráze, našla jsem i několik chyb a ty vzpomínky osobností... ty jsou prostě jen seřazené, sobě navzájem si strašně podobné, prostě dost nuda. Jako nápad super, téma super, provedení špatné.

Kniha Devadesátky! v seznamech

prvotina vzpomínky 90. léta 20. století společnost každodenní život

Johana Fundová
česká, 1989
2021  67%Hezký, ale narovnej se!
2019  66%Devadesátky!
2022  74%Milénium!