Domácí kuchařka - 1112 receptů přehled
Magdalena Dobromila Rettigová
Dobré jídlo je jako umělecké dílo, musíte dokonale zvládnout řemeslo a pak ladíte do kulinářského zázraku. Víte, že Magdalena Dobromila servírovala „tatarský biftek“? Domácí kuchařka je grunt české kuchyně. Při čtení si teprve uvědomíte, že už vše bylo vymyšleno a její následovníci už vlastně jen přizpůsobovali její recepty a doporučení době. Pochopitelně se za 200 let mnohé změnilo, kuchařky mají méně času, ale zase mají různé nástroje, které jim usnadní život, třeba o elektrické troubě, mixéru, krouhači či hnětači si mohla nechat pouze zdát! Ano, některé recepty jsou složité a vyžadují spoustu času. Také některé ingredience jsou nedostupné. Přežívá názor, že Magdalena Dobromila Rettigová vařila těžce a nemoderně. Omyl! S Magdalenou Dobromilou si vaření užijete! A navíc je to nesmírně půvabné čtení.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Domácí kuchařka - 1112 receptů. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (14)
Jméno Magdaleny Dobromily Rettigové je zcela jistě známé každému. I v mé knihovničce má vedle jiných kuchařek své místo. Líbí se mi, jak každý recept začíná rozkazovacím způsobem.Mimo recepty ve své knize uvádí ještě - Přídavek některých užitečných věcí a v závěru knihy jsou ukázky z beletristického díla autorky a čtení o její osobnosti. A jinak žejdlík je objemově 0,3537 l. , a lot přibližně půl kila. Takže zítra dělám domácí zmrzlinu. Už se těším.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Domácí kuchařka - 1112 receptů v seznamech
v Právě čtených | 2x |
v Přečtených | 73x |
ve Čtenářské výzvě | 7x |
v Doporučených | 8x |
v Knihotéce | 145x |
v Chystám se číst | 24x |
v Chci si koupit | 30x |
Autorovy další knížky
1986 | Domácí kuchařka |
1919 | Kuchařská kniha |
2015 | Kafíčko a vše, co je sladkého |
1822 | Mařenčin košíček |
1881 | Malá domácí kuchařka |
Tuhle knihu jsem objevila na půdě, kde ležela zapomenuta mnoho let. V té době mě ale daleko víc zajímaly reklamy v časopise Hvězda na zvětšení a zpevnění poprsí ( velké zklamání, když jsem zjistila, že nelze koupit) a romány na pokračování.
Spolu s mnoha knihami se přestěhovala se mnou a zase čekala, než jsem se po mnoha pokusech a omylech zamilovala do vaření a sbírání receptů a kuchařských knih.
Dnes jí občas otvírám, vyberu si kapitolu, čtu pro potěšení a představuji si paní Rettigovou při přípravě tabule pro 12 osob o 12ti chodech bez všech těch elektrických pomocníků naší doby, v obrovské kuchyni velící kuchtičkám a služkám.
Doporučuji všem. Jsou tam totiž rady platící i teď. A recepty? Vyzkoušejte....