Zpackaný únos přehled
Donald E. Westlake
Dortmunder série
Třetí ze čtrnácti dílů takzvané dortmunderovské série, pojmenované podle hlavní postavy příběhů – smolařského zlodějíčka Johna Dortmundera. Patří k nejznámějším autorovým propojením humoristického a kriminálního žánru. Kelp má plán a Dortmunder ví, že to znamená trable. Kelp je totiž cvok a všechny jeho plány mají něco společného – ač na první pohled vypadají dokonale a promyšleně, vždycky se absolutně zvrhnou. Tentokrát to ale bude jiné, tvrdí Kelp. Přečetl si to totiž v knize. Její hrdina unese boháči dítě, a přijde tak ke spoustě peněz… A když to fungovalo v knize, proč by to nezafungovalo i ve skutečnosti? Kniha byla v roce 1982 zfilmována pod názvem Jimmy the Kid s Gary Colemanem a Paul Le Matem v hlavních rolích.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Humor
Vydáno: 2015 , CosmopolisOriginální název:
Jimmy the kid, 1974
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpackaný únos. Přihlašte se a napište ho.
Poslouchal jsem jako audio.
Dortmunderova parta jsou opravdu borci a odborníci na slovo vzatí, bohužel jim osud neustále háže po nohy klacky. Tentokrát si Wastlake nedělá legraci jen z gaunerů a policie, ale v prvé řadě ze sebe.
Líbilo se mi, že je tentokrát skupina menší a o to větší dostali všichni prostor. Jde tu vidět i nějaký vývoj postav a všechny mám čím dál raději. A paní Marshová neuvěřitelně válí.
U této série, celkově mně udivuje ta lehkost vyprávění a i krizové a napínavé situace mají vlastně veselý průběh.
Knižní předlohu akce bych si s chutí přečetl, třeba se někdy dočkáme i překladu.
Vtipná kniha na jeden nádych. Zlodejíček Dortmunder, ktorý má vo všetkom smolu, ale vždy z toho unikne, sa dá nahovoriť na únos podľa knihy. Kniha ma bavila bola vtipná, postavy sú trochu jednoduchšie, ale takí sú aj reálni ľudia. Záver je prekvapujúci, kto z únosu profitoval. Vedel by som si to predstaviť ako krimikomédiu, Westlake píše knihy, ktoré majú humor a pobavia.
Kniha Zpackaný únos v seznamech
1993 | Jak nevyloupit banku |
1984 | Jak neuloupit smaragd |
2003 | Zatracená smůla |
1992 | Jak nevodit policii za nos |
2004 | Ukradená banka |
Určitě to není druhý díl, jak zde avizováno, protože je zde zmínka jak o smaragdu tak uloupené bance. Tak tohle je zatím nejslabší kousek. Opět zbytečnosti. Celá 10 kapitola rozhovoru s psychiatrem zbytečná. Citace z fiktivní knihy o unose mne dosti iritovaly tak, že jsem je přeskákal. Nějaký zvrat tu je, ale celkově je to hodně slabé. Konec se mi vůbec nelíbil. Hodnoceno za 40 %.
Čteno jako e-kniha.