Dve tváre krásy přehled

Dve tváre krásy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544083/bmid_dve-tvare-krasy.jpg 4 19 19

Po úspešnej trilógii Klub okašlaných báb a románoch Všetci sme snehové vločky, To sa môže stať len v kine, Všetky moje slzy a Boli sme tu vydávame ďalšiu knihu od známej autorky kníh pre baby Holly Bourne dystopický román Dve tváre krásy. VO SVETE BELLE A JONI MAJÚ DIEVČATÁ IBA DVE MOŽNOSTI Prvou je riadiť sa pravidlami Doktríny ako Belle: dávať si Masku, tvrdo makať na výhre Ceremoniálu a byť Kráska. A potom je tu druhá možnosť. Bojovať proti pravidlám ako Joni: tvár si nechať takú, aká je, tvrdo makať, aby mohla zdrhnúť na Univerzitu a... byť Odporkyňou. No možno je tu aj tretia možnosť... Zmeniť pravidlá. AKÁ BY BOLA TVOJA VOĽBA?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)

You Could Be So Pretty, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dve tváre krásy. Přihlašte se a napište ho.

Pheonix
22.02.2025 5 z 5

Myslím si, že tato kniha by se s přehledem mohla zařadit do povinné četby, jak už tu párkrát zaznělo, ale nejen pro dívky, ale i pro chlapce. Za mě by si tam taky našli svoje, aby viděli náš "pohled na věc" a trochu si občas srovnali své chování vůči opačnému pohlaví.
V knize se nachází spousta úžasných myšlenek a žasla jsem nad tím, jak autorka vystihla dnešní svět a jak krásně jej zakomponovala do světa Doktríny.
Hlavními postavami jsou tu Belle a Joni, dvě naprosto protikladné holky, každá z jinak fungujících rodin, ze začátku nemají vůbec nic společného a to jak se v průběhu knihy jejich vztah k sobě mění a tím i jejich názory na život je skvělý pocit sledovat.
Můj názor je, že myšlenkou knihy bylo převážně to, abychom se jako ženy snažily cítit za každých okolností dobře, ať už jsme mladé, ve středních letech a nebo starší dámy. Ať už vyjdeme z domu namalované, v nejkrásnějších šatech z šatníku a nebo jen v teplákovce odlíčené s odpadky nebo na nákup.
Hodně se tu psalo o rovnoprávnosti jako takové a s tím jsem hodně souznila.
Nerada bych zde prozrazovala víc, takže za sebe mohu tuto knihu jen a jen doporučit!

Sariklen
18.01.2025 5 z 5

Znovu neskonale úžasná kniha od Holly. Proto, jak je napsaná. Proto, jak surově odráží každodenní realitu. Tolik moudrosti, hloubky a zároveň děsu z toho, že se to děje. Nežijeme v rovnoprávném světě. Nejsme automaticky svobodné. Platíme velkou daň, pokud se nehodláme držet pravidel „krásy“ a „ženskosti“. Sociální média, bulvár a názory lidí ze všech společenských spekter jsou naše Doktrína. Pokud se rozhodneme pravidla nedodržovat, potýkáme se s nepatřičností ze sebe sama, s odmítáním, s posměšky, s ponižováním, s rozdílným přístupem. A pokud je dodržujeme, potýkáme se s bolestí, přetvářkou, vysílením, napadáním a násilím. A v obou případech jsme objektivizování a posuzováni podle toho, jak vypadáme, ne podle toho, jací jsme. Tohle není zdravé, tak to být nemá. Tak se nechme vyburcovat a bojujme — svými životy a hlasy. Nestyďme se za sebe a nenechme se oslabovat.

kerr.cani
03.12.2024 4 z 5

Povinná četba pro ženy. Jakože fakt.
Máme v dnešním světě právo vlastní volby? Můžu být krásná i bez úprav, makeupu, nejnovějšího oblečení a hubeného těla? Tento feministický román popisuje zdánlivě jiný svět, který se ale až přliš podobá tomu našemu. Autorka používá své výrazy, jejich význam
vám ale rychle dojde. Čím déle čtete knihu, která má být jakousi fikcí, ale vy v ní vidíte reálný svět, tím více je čtení děsivé. Příběh je psaný dvěma pohledy - Belle a Joni, které nemůžou být více rozdílné. Když se jim ale postupně začnou prolínat jejich cesty, dojde jim,
že se jedna od druhé můžou hodně naučit. A že možná nic v jejich světě není takové, jak se může zdát.
Zjednodušeně si čteme příběh zakládající se nad absurditou dnešní doby. Za standard krásy je považováno specifické tělo a obličej, ženy chtějí vypadat upraveně, ale ne moc, být přirozeně krásné, ale s pomocí různých procedúr, které často nejsou pro tělo prospěšné. To vše jen pro to, aby se zalíbily mužům, kteří chtějí mít doma krásku, která je ale přirozeně
krásná, bez úprav. Muži jsou také ovlivňování p*rnem, které jim ukládá, že si ženy užívají násilí a k se*u jednoduše patří. Jsme manipulování do toho, že máme svobodu v našich rozhodnutích, ale stejně jde jen o manipulaci a nic neděláme dobrovolně a proto, že
chceme.
Kniha v sobě skrývá něco mnohem hlubšího, než jak se na první pohled může zdát. Je sice určena mladším čtenářům, ale já si myslím, že právě ti starší v ní dokáží najít mnohem víc pravdy a nutí nás to k přemýšlení nad tím, zda to, co se svým vzhledem děláme, skutečně
chceme. Kniha je plná skrytých filozofických myšlenek, na které hned tak nezapomenete.
www.instagram.com/kerr.cani

Kniha Dve tváre krásy v seznamech

v Mé knihovně41x