Endymion přehled
Dan Simmons
Kantos Hyperionu / Hyperion série
Hyperion a Pád Hyperionu společně tvoří jeden z nejslavnějších a nejpopulárnějších příběhů v dějinách žánru science fiction. Není tedy divu, že se k němu Dan Simmons po takřka deseti letech vrátil ve vytouženém pokračování… Dvě stě sedmdesát let po zhroucení Světové sítě putuje Raoul Endymion v roli osobního strážce spolu s novodobou spasitelkou Aeneou a za pomoci androida jménem A. Bettik po řece Thetys. V patách jim je vlivný vojenský kněz Otec kapitán Frederik de Soya se svými jednotkami. Ve hře je opět osud celého lidstvem obydleného vesmíru a tam, kde je budoucnost na vážkách, nesmí chybět ani tajemný Štír, vražedný stroj se zcela neznámými záměry. Román Endymion v novém překladu Petra Kotrleho je úvodem dalšího velkolepého příběhu, jenž si svou propracovaností nezadá s autorovým nejslavnějším dílem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Endymion. Přihlašte se a napište ho.
Na rozdíl od Hyperionu a následnému pokračování se autor soustředí jen na dvě dějové linky (=skupině hrdinů). Obě linky se prolínají v rychlém sledu (=po krátkých kapitolách), takže vyprávění děje neztrácí na rychlosti a snadno udržíte v paměti všechny podstatné detaily :).
Ano, Dan Simmons píše epická rozvláčná díla, ale Endymion mě uchvátil. Děj je taková trochu detektivka a trochu robinzonáda, ale odvíjí se velmi nenásilně a nemá žádné výrazné logické nedostatky.
Simmonsovská klasika, občas přepálená, možná z ní mám chvílemi pocit jakoby autor (bezpochyby grafoman) psal skoro jen pro psaní... Ale čte se to sakra dobře. Nojo, holt miluju space operu. S tím nic nenadělám.
Kouzlo polární záře, Krvavá spása a další knižní novinky (39. týden)
22.09.2024
Knižní novinky (do konce roku)
16.12.2019
Kniha Endymion v seznamech
2007 | Terror |
1996 | Hyperion |
2012 | Temné léto |
2010 | Hladové hry |
2010 | Kantos Hyperionu |
Velmi dobré pokračování Kantosu Hyperionu, sice místy tomu chybělo tempo, ale to je prostě tím jak autor píše. Místy jsem měl pocit, vzhledem k častým popisům, že snad čtu Tolkiena:) Ale příběh si mě po celou dobu udržel, i když jsem knihu sem tam odkládal, během pár minut jsem se k ní opět vracel
Jsem zvědav jak tohle všechno dopadne