Epizody 2084 (2024) | Databáze knih

Epizody 2084 přehled

Epizody 2084
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542613/bmid_epizody-2084.jpg 5 22 22

Jak bude vypadat svět v roce 2084, tedy za sto let od slavné Orwellovy dystopické vize? Ovládne nás umělá inteligence? Semele nás nájezd barbarů? Budeme ještě provozovat sex? Osídlíme Měsíc? Najdeme recept na nesmrtelnost? Zachvátí nás neomarxistická totalita? Nebo budeme živořit na úrovni doby kamenné? Tyto a další otázky si klade ve dvaceti povídkách spisovatel Pavel Hénik, který má na kontě kromě jiného i dva dystopické romány. Některé příběhy v této knize jsou vážné a drsné, jiné odlehčené a humorné, ale všechny mají jedno společné. Vedou čtenáře k zamyšlení, zda nynější směřování světa zajistí příštím generacím lepší život.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Epizody 2084. Přihlašte se a napište ho.

Lokomaster
22.03.2025 3 z 5

Jelikož mě podobné témata zajímají, a kniha měla skvělé hodnocení, velmi jsem se na tento čtenáři vychvalovaný počin těšil. Také bych zmínil, že jsem zakoupil namluvenou verzi.

Knihu jsem doposlouchal asi na popáté, kdy už jsem si řekl, že to musím dotáhnout. Většinou mi pozornost utekla velmi rychle jinam. Namluvené je to z mého pohledu příliš "optimistickým" hlasem, nepodtrhujícím atmosféru mnoha příběhů, možná by psaná verze více dala možnost se vžít do občas ponuré atmosféry povídek.
Největší problém s knihou jsem však měl s neuvěřitelností většiny příběhů. Více pohádky, než potenciálně realistické příběhy z dystopické budoucnosti, postrádající z mého pohledu hloubku a trpící mírnou dávkou absurdity. Spíše mi přišlo, že autor načtrl možné zajímavé témata k nakousnutí (potud naprosto v pořádku) a doplnil je nějakými plytšími příběhy.

K poztivům - úsměvně, nenásilně a skvěle zakomponované narážky na různé internetové služby, jiné díla, osobnosti, to se mi v knize líbilo asi nejvíce. Zhruba 2 povídky mne zaujaly více, zbytek průměr, který extra nenadchl. Nechci nikoho tedy odrazovat, a zároveň musím říci, že velice nerad, ale hodnotím 3*

LuckaLO
23.02.2025 5 z 5

Tak tahle knížka byla milé překvapení. Moc jsem od toho nečekala a dostala jsem hodně. Povídky jsou čtivě napsané, občas děsivé, dávají smysl a rozhodně mě donutily se zamyslet, jestli nás právě taková budoucnost nečeká. Skvělá práce.

Lady_Z
04.01.2025 5 z 5

Soubor povídek, který rozhodně stojí za pozornost! Poslouchala jsem audiverzi výborně načtenou Petrem Gelnarem. Z některých povídek mě doteď mrazí (např. Třídírna žen nebo Generace Gama), některé fakt pobavily (např. Pravidla konsenzuality nebo Hádka přes přepážku) a všechny jsou rozhodně k zamyšlení, co se může stát za pár desítek let. Doporučuji všem generacím k přečtení/poslechu.

Sejdeme se u jezera, Odvážná rozhodnutí a další knižní novinky (37. týden)

08.09.2024

Kniha Epizody 2084 v seznamech

v Mé knihovně37x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)