Potulný oheň přehled
Guy Gavriel Kay
Fionavarská tapiserie série
2. kniha trilogie Fionavarská tapiserie. V druhé části Fionavarské tapiserie žije pět studentů, které známe z prvního dílu, v pohodlí a blahobytu, ale po zkušenostech s paralelním světem jim něco chybí. Když je pak Jennifer napadena temnými silami z Fionavaru, rozhodnou se přátelé vrátit se na druhou stranu. Tam je čeká nelehký úkol: Jennifer musí porodit dítě, které bylo počato při znásilnění, a ostatní se musí postavit po bok mágům a králům, dokonce samotnému Artušovi, aby svedli krvavou bitvu se strašlivým Rakothem Maugrimem – lotrem, který znásilnil jejich kamarádku. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Triton.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Argo , TritonOriginální název:
The Wandering Fire, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Potulný oheň. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Je to o něco lepší než první díl, přesto to na 4 hvězdy není. Děj mi přišel místy dost zmatený, občas fakt nebylo jasné co se vlastně děje a kdo všechno je přítomen tomu ději. Přišlo mi to místy dost nelogické. Například v knize je situace, kdy jeden z hrdinů úplně v pohodě skočí na umírající mořskou příšeru a vytrhne jí čarodějnou hůl z hlavy a pak se úplně v pohodě zase vrátí na loď. A nebo co to oživování mrtvých postav, to se dělo v prvním díle s Paulem, ale tam se to dalo pochopit, ale tady na konci knihy se najednou zjistí že jedna z postav (Lancelot), která taky byla přivedena zpět k životu, má taky skill někoho oživit, ale jen jednou a jen na určitém místě, autor si to tam takto přímo okatě obhajuje. Jako proč ? Toto vážně nešlo vymyslet líp ? Ale zase na druhou stranu jsem se docela bavil. Takže těch 60% je myslím akorát.
Rozhodla som sa. Milujem túto sériu. To, ako je napísaná. Tú atmosféru. Tie spletité osudy. To, ako každý detail, aj ten úplne najbezvýznamnejší, má nakoniec svoju presne určenú úlohu. A milujem aj tie postavy, hoci občas v nich mám guláš.
Táto kniha bola pritom úplne iná ako tá predchádzajúca. Iste, predstavuje most medzi začiatkom a koncom príbehu. No otvára i uzatvára mnohé dôležité dejové otázky. Hovorí o osude a predurčení, ale aj o potrebe slobodného rozhodnutia. O sebaobetovaní a o prijatí pomocnej ruky.
Autor ťaží z mytológie a starých ľudových príbehov a všetkému vdychuje nový život. A k tomu ešte čosi - pod jeho rukami vzniklo niečo, čo má hlavu a pätu, krásne sa to dopĺňa, má to výpovednú hodnotu a hlavne ma to chytilo od prvého slova a nepustilo ma to ani dlho dlho po tom poslednom.
Som zvedavá, ako to všetko dopadne.
Kniha Potulný oheň v seznamech
2009 | Letní strom |
2012 | Pod nebesy |
2019 | Poslední záblesk slunce |
1999 | Tigana |
2011 | Nejtemnější cesta |
Nečetlo se to tak dobře, jako jiná fantasy, nicméně schopnost obrazotvornosti a fantazie autorovi nelze upřít. Občas jsem se utápěl ve všech jménench a titulech, nakonec jsem se i tak dějem probral ke konci poměrně sviřným tempem.