Geraldova hra přehled

Geraldova hra
https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59419/bmid_geraldova-hra-D9j-59419.jpg 4 1506 1506

Manželský pár Gerald a Jessie si vyjel za sexuálními hrátkami na osamělou chatu u liduprázdného jezera Kashwakamak Lake ve státě Maine. Jessie je při jednom milování právě uvězněná v poutech, ale nějak se jí to nelíbí - tím spíš ne po tom, co její manžel umírá na srdeční záchvat a daleko široko není, kdo by jí pomohl. Je donucená zápasit se svými vlastními vnitřními démony a potlačit vzpomínky, aby dokázala uniknout ze své nezáviděníhodné situace. Démonové ji však nepřestanou pronásledovat ani tehdy, když je volná...... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Gerald's Game, 1992

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Geraldova hra. Přihlašte se a napište ho.

raphelia
10.11.2024 2 z 5

Psychologický román o síle traumat z dětství i vůle k životu. Bezpochyby velmi originální námět, ale také velmi těžké čtení, v některých pasážích (ty se psem) pro mě až málem nemožné. Rozhodně bych tuto knihu nedoporučila těm, kteří se teprve chystají s Kingem začít, protože si nejsem jistá, zda by po ní ještě pokračovali v objevování tohoto jinak mimořádného spisovatele.

viktor7624
05.11.2024 3 z 5

Než jsem začal číst Graldovu Hru (GH), myslel jsem si, že Stephen King píše dlouhé romány, protože má toho hodně na srdci, co nám chce říct. To ale není případ GH. Zde je z mnoha stránek cítit, že nám King nemá co říci, že prostě román jen uměle natahuje.
Akce, která v realitě trvá pár vteřin, je rozepsána na deset a více stránek (dle mého názoru zcela zbytečně). Vzniká paradox, že hodiny, kdy je hrdinka připoutána k posteli, jsou popsány velmi stručně. Rychlá akce je ale naopak rozeprána na několik stran. To mne na románu ubíjelo a stále jsem si říkal, kdy bude Jess dělat něco zajímavého.
Naštěstí v druhé třetině románu se podíváme do minulosti, kde už je děj zajímavější, a poznáme další poměrně zajímavou postavu. Bohužel důvod, proč se zabýváme minulostí, není z mého pohledu dobře ospraveditelněný v rámci hlavní dějové linky (o něco lépe se to povedlo ve filmu viz dále).
Kinga mám také zařazeného jako mistra psychologického románu / hororu. Čekal jsem, že v románu budou hrát roli vnitřní hlasy v hlavě naší hrdinky. Ale opět bohužel, místo toho, aby s nimi Jess vedla smysluplné dialogy, hlasy spíše jen komentují dění a opět spíše jen zdržují vývoj, než že by příspívaly s něčím zajímavým.
Můj odhad je, že cca čtvrtina až třetina románu je zbytečná výplň. Zbytek ale vůbec není špatný. Stále se jedná o knihu od Kinga. Už jen samotný námět je velmi zajímavý a ke knize mne přitáhl. Byl jsem zvědavý, jak ho King uchopí (ano spíše selhal). Stejně tak odbočky do minulosti (zatmění nebo terapeutický kroužek) byly zajímavé a skvěle zpracované. Závěrečné kapitoly knihy mne zaujaly (byť zde někteří píší, že to bylo zbytečné). V porovnání s jinými knihami, je ale GH spíše slabá. Když to porovnám například s románem TO, který je brutálně dlouhý, je to jako nebe a dudy. Ano, TO obsahuje hromadu odboček, popisy historie, detaily vedlejších postav. Ale u všeho máme pocit, že nám to King potřebuje sdělit. Nečteme román kvůli ději, ale kvůli samotnému vyprávění, ve kterém je King přeborník.

Závěrem bych se chtěl zmínit o filmu. Kniha byla skvělým způsobem zfilmována Mikem Flanaganem. Jedná se tedy o příklad, kdy film je lepší než kniha. Mike v rámci scénáře opravil věci, které v knize úplně nefungují. Např. "komentáře hlasů" nahradil smysluplnými dialogy. Mnohem lépe než King propojil minulost se součastností a opravdu, narozdíl od Kinga, dosáhl toho, že řešení dílčích problémů nalézáme ve vnitřním světě Jess (musí si vzpomenout na detail z minulosti, aby našla řešení). Nevím, jestli ten, kdo nečetl knihu, pochopí konec, ale mě to smysl dávalo. Film tedy spíše doporučuji, zvláště pokud máte rádi styl Mika Flanagana (psychologický horor postavený z velké části na intimních dialozích), knihu bych doporučil, pokud vás silně zaujal námět nebo jste viděli film a chcete víc.

Kleo99
03.09.2024 3 z 5

Kingův osobitý rukopis se v knize jednoznačně pozná a jako vždy čtenáře dokáže vtáhnout do děje a udržet jeho pozornost až do samého konce. Osobně bych však uvítal, pokud by konec přišel o něco dříve. Vlastně si myslím, že by kniha fungovala mnohem lépe jako delší povídka anebo spíše kratší novela, která by se zaměřovala primárně na jednu dějovou linku. V tomto příběhu se však rozbíhají rovnou tři téměř rovnocenné dějové linky, které se vzájemně prolínají. pokud se nakonec spojí úplně, to už se budete muset dočíst sami. Byť všechny tyto linky dostávají téměř shodný prostor, mne osobně to spíše mrzelo, protože jsem přeci jen očekával větší soustředění na linku ústřední. Říkám si, že ostatní dějové linky tam vlastně ani nemusely být, pro mne tedy rozhodně ne. Nicméně si myslím, že chápu autorův záměr a nemůžu ani říci, že bych si příběh neužil, byť dle mého názoru nebyl jeho potenciál zcela naplněn. PS. Slabším povahám radím spíše sáhnout po něčem trošku jiném z mistrovy dílny, abyste se vyhnuli místy značně barvitým a explicitním popisům.

Kniha Geraldova hra v seznamech

v Přečtených2 227x